Cel mai mare rozariu din țară este la Arad

0
380
Rozariul "Eutopia Gardens"Rozariul “Eutopia Gardens”, proprietate a fundației cu același nume condusă de ing. Mihaela Buzatu, situat lângă municipiul Arad, a găzduit sâmbătă “Sărbătoarea Trandafirului” ediția 2015, ajuns la cea de-a opta ediție.

Rozariul se află se află la zece kilometri de municipiul Arad, pe partea dreaptă a drumului național DN 7 Arad — Deva, între localitățile Vladimirescu și Mândruloc, fiind încă în curs de amenajare.

“Rozariul deține peste 2.000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuală cea mai mare colecție de trandafiri din România. El face parte din parcul dendrofloricol ‘Eutopia Gardens’, care va avea la final o suprafață de 25,5 hectare din care au fost amenajate până acum cca 15 hectare. Atunci când amenajările vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deținut în prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care deține circa 2.400 de soiuri”, a declarat, pentru Agerpres, Mihaela Buzatu.

În parc se găsesc peste 4.000 de taxoni (unitate sistematică folosită la clasificarea regnului vegetal și animal — n.r.) din toată lumea — în primul rând trandafiri, din SUA, Canada, Anglia, Franța, China, ș.a.m.d.

Unele dintre soiuri sunt premiate cu medalia de aur la diferite expoziții internaționale, toate soiurile fiind deja adaptate la noi.

“Între soiurile care pot fi admirate aici se află și unul dintre cei mai valoroși trandafiri din lume, ‘Eden Rose’, un trandafir de talie mare creat la începutul anilor ’80 de firma franceză Meilland”, a arătat Mihaela Buzatu.

Clasificat de aceasta drept urcător, “Eden Rose” este prezentat de către majoritatea vânzătorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari. Se spune că ar avea aproape 100 de petale, de culoare alb-crem, cu vârfurile de culoare roz, culoarea păstrându-se excelent chiar și la un soare puternic. Parfumul acestor trandafiri este unul slab.

Ideea organizării acestei sărbători la Arad, la început de iunie, în plină inflorescență a trandafirilor, a apărut în urmă șapte ani, plecând de la proiectul “Cities of Roses”, lansat de municipalitatea din Portland, Oregon.

Participanților la Sărbătoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic susținut de elevi de la Liceul de muzică “Sigismund Toduță” din Cluj Napoca și Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad. De asemenea, ing. Ioana Cadar din Cluj Napoca, a prezentat o paradă a modei sub titlul “Regina florilor, trandafirul — sursă de inspirație în designul vestimentar”.

Parcul a fost înființat în urmă cu cca 13 ani, cu scopul de a furniza servicii și informații, de material dendro-floricol, de mărfuri specifice amenajărilor și întreținerii spațiilor ambientale exterioare, dar și pentru a oferi arădenilor o oază de verdeață și să le oferim arădenilor posibilitatea de a vedea colecții de plante aidoma celor care pot fi văzute în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Sunt zone de trandafiri arbuști englezești, de trandafiri botanici, iar cine parcurge aleile parcului poate vedea evoluția trandafirilor.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here