De ce nu au gust roșiile din supermarket și cum sunt vopsite peste noapte

0
199

 roșiile

Oricine știe că roșiile pe care le cumpărăm din supermarket și cele din grădină nu au același gust. De fapt, cele luate din magazin nu au gust. 

De cele cele mai multe ori, roșiile de import ajunse în rafturile supermarketurilor sunt “vopsite” cu o super tehnologie, după cum a explicat Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Regele Mihai I al României, din Timișoara.

Întrebat de ce roșiile din marile magazine nu au niciun gust, dar arată impecabil, profesorul Cosmin Popescu a explicat că acestea cresc cu totul altfel decât știm noi, iar serele arată ca în filmele SF.

„Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roșii fără gust; modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă; dacă discutăm de roșii care vin din afară țării, sunt crescute pe o suprafață de apă, acea cultură hidroponica, într-o formă pe care o vedem în filmele SF, rădăcinile sunt în apă și se spreyaza tot ce înseamnă elemente nutritive și tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău.

Roșia are gust când își acumulează și își sintetizează partea de zaharuri primind lumina de la soare. Atunci se produc în celulă acele elemente de sinteză procese de sinteză, pentru a simți că au gust”, a explicat profesorul Cosmin Popescu.

„De multe ori, atunci când un supermarket comandă o cantitate de roșii, ele se comandă cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanță care le da acea culoare frumoasă de roșu. Din păcate, sunt stimulate pentru a-și schimbă culoarea. Din păcate, se practică. Nu e normal, dar e comercial”, a explicat Cosmin Popescu, pentru Opinia Timisoarei.

Ana Grama