România, pe primul loc în Europa ca număr de mame mai tinere de 20 de ani

0
395

coperta mame si copii_12101140

Raportul european de sănătate perinatală pe 2010 ne plasează în topul tinerelor mame, cu o proporţie de 10,6% din numărul de naşteri. La polul opus se află Elveţia cu 1,1%. Datele au fost făcute publice anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei, marcată în fiecare an pe 11 iulie.

 

România este pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani, în comparaţie cu Elveţia care ocupă ultimul loc cu 1,1%, conform Raportului european de sănătate perinatală din 2010

Potrivit aceluiaşi raport, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia şi Ungaria ocupă locurile intermediare cu procente în jurul valorii de 5%.

Aproximativ 16 de milioane de fete sub vârsta de 18 ani nasc în fiecare an, iar alte 3,2 milioane fac avorturi nesigure

Majoritatea – 90%, din adolescentele însărcinate din ţările în curs de dezvoltare sunt căsătorite, dar acest lucru nu este ca o consecinţă a alegerii lor fireşti şi în cunoştinţă de cauză.

La nivel european, în mai mult de jumătate dintre ţările membre UE naşterile la mame adolescente reprezintă sub 3% din totalul naşterilor.

Sarcina la adolescente este o problemă de sănătate: mamele tinere se confruntă cu un risc sporit de complicaţii materne, deces şi invaliditate, inclusiv fistula obstetricală, iar copiii lor se confruntă cu riscuri mai mari. Este, de asemenea, o problemă a drepturilor omului. Sarcina la adolescente înseamnă de multe ori un final brusc al copilăriei, o educaţie limitată şi oportunităţi pierdute.

Aşa cum se arată în mesajul directorului executiv al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), dr. Babatunde Osotimehin, scăderea numărului de sarcini la adolescente presupune „angajamentul statelor, comunităţilor şi indivizilor de a investi în fetele tinere, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare.

Raportul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) urmează să fie lansat pe 23 octombrie 2013. În cadrul acestuia vor fi prezentate detalii ale acestei situaţii.

 

 Alte articole aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here