Patru elevi din Suceava reprezintă România la CanSat, competiția Agenţiei Spaţiale Europene

0
284
cansat-800x600-600x399Echipa Nexus formată din elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava va reprezenta România la competiţia europeană de CanSat, ca urmare a câştigării finalei naţionale organizate la Timişoara de către ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială),  în perioada 3-4 aprilie.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), finala Competiţiei Europene de CanSat va fi organizată de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.

Locul II a revenit echipei Rocket Engineers, de la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, coordonată de către profesorul State Gabriel, iar pe locul III s-a clasat echipa TOMIS, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – Constanţa.

„Participanţii în competiţie au răspuns provocării de a include toate subsistemele majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Lansarea proiectelor celor opt echipe finaliste a avut loc la Aeroportul Utilitar Timişoara (Aerodromul Cioca) de la înălţimea de 1.000 de metri, dintr-un motodeltaplan, în perioada 4-5 aprilie, iar la eveniment a fost prezent şi Paxi, mascota Agenţiei Spaţiale Europene (ESA)”, precizează sursa citată.

Misiunea principală a fost aceeaşi pentru toate echipele participante, şi anume de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare.

Misiunea secundară a fost aleasă de către fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe, şi a variat de la măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur, la aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.

Competiţia Naţională de CanSat a fost organizată anul acesta pentru prima dată în România de către ESERO România – un proiect al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi Agenţiei Spaţială Europeană.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin acest centru, Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaţionale specifice din România, astfel încât tinerele generaţii să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.