Rodiile… știați că?

0
433

rodiaRodia (Punica granatum) este fructul ce provine din planta ce poartă numele de rodiu sau rodie. Este un arbore mic, un arbust foios, cu o înălțime cuprinsă între 5-8 m și o concentrație mare de oxidanți. Există nu mai puțin de 760 de soiuri de rodii.

Recomandat a fi unul dintre fructele ce trebuie consumate cu precădere în sezonul rece, rodia se dezvoltă pe o o arie care se întinde din Iran până la Munții Himalaya în India de nord.

Conform http://ro.wikipedia.org/, “este cultivată și naturalizată în întreaga regiune mediteraneană inclusiv în Caucaz, încă  din vremuri antice. Este cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, și Africa tropicală”.

Rodia – fructul bogat în nutrienți

Introdusă în California de coloniștii spanioli în 1769, rodierul este acum cultivat mai ales în zonele uscate din California și Arizona și este recunoscut pentru fructele sale exploatate comercial.

Fructul are o dimensiune mai mare decât o simplă portocală, dar mai mică în comparație cu grapefruit-ul. Are o coajă groasă de culoare galbenă-intens, maroniu-roșiatică până la roșu aprins, Are în jur de 600 semințe. Semințele și pulpa ce le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.

Rodia, “pe lângă originalitatea sa ca structură, este și extrem de bogată în nutrienți. Are puține calorii, este bogată în vitaminele B (B3, B5, B6, B2, B1); vitamina C, vitamina E, vitamina K și minerale; sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc și acid folic. Acest fruct conține de 3 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde. Rodia este considerată unul din fructele bogate în fibre”, se arată pe http://www.agerpres.ro/.

Cum consumăm rodia?

Acest fruct poate fi consumat în mai multe modalități: în stare sa naturală sau în diverse mâncăruri calde,  salate,  deserturi. Este folosită mai ales sub formă de suc sau condiment.

Unul dintre cele mai nutritive sucuri naturale, sucul de rodie poate fi păstrat în recipiente din sticlă, în frigider, maxim 3 zile, iar în congelator maxim 1 an.

Atributele curative ale rodiei datează încă din antichitate. Rădăcinile, frunzele și scoarța sunt bogate în anumiți alcaloizi fiind folosite în scopul întăririi sănătății.

Sucul de rodie – sănătatea inimii 

Este bine de știut că rodia conține antioxidanți puternici precum polifenoli, tanini și antocianini. Aceștia sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a organismului. Sucul de rodie îmbunătățește fluxul de sânge la persoanele cu boli ale miocardului.

Mai mult, rodiile “ajută la scăderea colesterolului LDL, prevenind acumularea lui în artere, scăzând astfel riscurile în cazul bolilor de inimă. În plus, aceste fructe ajută la întărirea musculaturii cardiace”, subliniază cercetătorii.

Este un fruct indicat și pentru prevenirea aparițiilor maladiilor precum Alzheimer. Are și proprietăți antiinflamatorii protejând împotriva astmului și a durerilor în gât. Sucul de rodie ar putea avea, de asemenea, efecte antivirale și antibacteriene împotriva plăcii dentare. Studiile au descoperit o reducere semnificativă a deteriorării celulelor creierului, a mușchilor și a pielii în cazul persoanelor care au consumat timp de o lună, în fiecare zi, o anumită cantitate de fruct.

Potrivit unor cercetări realizate recent, sucul de rodie are un efect semnificativ în prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de sân, cel de plămâni și de cel de prostată. Alte studii arată că sucul de rodie poate chiar să inducă apoptoza — proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.

Menționăm că, în momentul în care achiziționăm rodiile trebuie să fim foarte atenți în alegerea lor, fiindcă cele mai grele și cu coaja strălucitoare ne asigură cu fructul este copt.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Ştiaţi că?…. Atuurile rodiei

Lămâia, o minune a naturii

Roşiile – calităţi incontestabile asupra sănătăţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here