Roci, stânci și pietre – piesaje impresionante – Galerie Foto

0
783

Sculptate de natură, de-a lungul a milioane de ani, peisaje uimitoare cu stânci și formațiuni de rocă, ce oferă indicii valoroase despre trecutul și viitorul planetei noastre, prezentate de BBC Earth, continuă să ofere un spectacol de neuitat atât prin aspectul peisajului cât și prin spectaculozitatea dimensiunilor și formelor.

Aceste formațiuni conice ciudate se găsesc în regiunea Cappadocia din Turcia. Acum milioane de ani, vulcanul Erciyes a aruncat în atmosferă, cenușă și lavă fierbinte care au acoperit solul. Apa de ploaie și vântul au comprimat roca vulcanică moale, lăsând în urmă bazaltele care formează astăzi hornurile zânelor.

1Acest peisaj spectaculos este marcat de stâlpi de calcar, arcade și peșteri. Rocile au fost modelate de creșterea și căderea repetată a nivelului mării, pe parcursul a peste 500 de milioane de ani. Golful include, de asemenea, peste 1600 de insule și insulițe, cele mai multe dintre ele nelocuite. Conform legendelor, dragonii au creat insule și rocile Ha Long Bay pentru a ține invadatorii departe de Vietnam.

2Cunoscută oficial sub denumirea de Richat Structure, Ochiul Saharei, este o formațiune circulară ciudată, care arată ca un ochi uriaș. Formațiunea cu diametrul de 50 de kilometri este situată în Mauritania, în sud-nestul deșertului Sahara. Cu toate că în trecut se credea că a apărut în urma impactului cu un meteorit, este de fapt un afloriment stâncos, apărut prin eroziune.

3The Great Blue Hole, Marea Gaură Albastră, din Belize este o scurgere subacvatică de 320 m lățime și 125 de m adâncime, și o atracție pentru iubotorii de scuba diving.

Această cavitate se crede că s-a format în timpul ultimei ere glaciare, când un sistem de peșteri calcaroase s-a prăpușit din cauza modificărilor nivelului mării. Stalactite și stalagmite uriașe care se găsesc aici, sunt o sursă de informații despre clima din trecutul îndepărtat.

Semănând cu carapacea unor broaște țestoase gigant, aceste roci sferice, cu diametre ce ajung la 3 metri, pot fi văzute pe plaja Koekohe din Noua Zeelandă.

4Acești bolovani au început să formeze în sedimentele de pe fundul mării în urmă peste 60 de milioane de ani. Carbonații, nămolul și aluviunile s-au sedimentat în jurul unui nucleu central, similar cu modul în care perlele se formează în jurul unui fir de nisip.

Legendele locale spun că „Moeraki Boulders” sunt rămășițele unui coș de tigve și de anghilă, aduse la ţărm din epava unei canoe mari.

5Relieful intitulat munții curcubeu din orașul Zhangye Danxia, ​provincia Gansu China, sunt formați din benzi de gresie rosie care s-au fost depus în straturi pe parcursul a 25 milioane de ani.

Din cauza eroziunii și activității plăcilor tectonice, peisajul care se întinde pe o suprafață de 300 km, este format acum din dealuri și văi pictate de natură în nunațe de roșu, galben, portocaliu, verde, alb și gri, asemeni unui tablou.

6Shilin, pădurea de piatră din China, este un ansamblu de coloane din calcar înalte de pâna la 30 metri, și formate în urmă cu 270 milioane ani, dintr-o stâncă de mare. Apele mării s-au retras și calcarul s-a ridicat la suprafață. În decursul timpului, condițiile meteo, precum vântul și ploile au erodat rocile, oferindu-le forma de astăzi.

Regiunea este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, din anul 2007.

7Valea Lunii, Argentina – descrisă ca fiind o zonă aridă și sălbatică, este de fapt un cimitir fosil. Sit-ul conține neperturbate cele mai vechi fosilele de dinozauri, pești, amfibieni, reptile și peste 100 de specii de plante, ce datează de acum 250-200 milioane de ani.

FLO C14Wave Rock este o piatra concavă de peste de 14 m înălțime și 110 m lungime. Acesta este situată în partea de nord a Hyden Rock, un afloriment de  granit gigant de peste 2.7 miliarde ani vechime, situat în Hyden Wildlife Park din Australia de Vest.

9Dealurile de ciocolată, sunt 1500 de movile de calcar în provincia Bohol în Filipine. În mod normal, în cea mai mare parte a timpului, aceastea sunt acoperite de iarbă, care oferă o nuanță profundă de maro în timpul sezonului cald.

În 1988, Dealurile de ciocolata au fost declarate Al Treilea Monument Național de Geologie al statului Filipine.

10Giant’s Causeway este format din 40.000 de coloane de bazalt interconectate. Cel mai probabil s-au format acum 50-60 milioane de ani, în urma activității vulcanice. Dimensiunile coloanelor au fost cel mai probabil determinate de viteza cu care s-a răcit lava eruptă.

11Situat pe Platoul Colorado, Bryce Canyon din sudul statului Utah este un amfiteatru natural umplut cu turnuri și hoodoos – formațiuni geologice care au luat naștere în urma unei eroziuni mai agresive cauzată de vânt, apă și ciclul îngheț – dezgheț, unele fiind mai înalde decât o clădire cu zece etaje.

12Monumentul Național Wave, Vermillion Cliffs, din Arizona este un tezaur de canioane adânci și stânci abrupte, formate din gresie ondulată. „Valul” este format la intersecția a două jgheaburi în formă de U, care au fost erodate de-a lungul timpului, începând cu perioada Jurassic. Jocul de culorile de la portocaliu aprins, la roșu, roz și galben se datorează nisipului bogat în oxid de fier.

13Peștera de cristal este situată la 300 de metri în subteran, în statul Chihuahua din Mexic. Denumită și peștera săbiilor, aceasta conține cristale de gips imense, se pot ajunge până la doi metri lungime, despre care se crede că s-au format acum 500.000 de ani.

14Falia San Andreas, California este o fractură gigant, de aproape 1300 kilometri, pe scoarța terestră. Falia a început să se formeze în urmă cu peste 30 de milioane de ani, când două plăci tectonice masive – Pacific și Nord Americană – s-au ciocnit.

15Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.