Robert Constantin – „tânărul cercetător”

0
147

Robert Constantin- pictorLa începutul anului 2014, un student de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae„, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Robert Constantin a obținut Bursa Tânărului Cercetător.

Potrivit http://www.uaic.ro/, Robert Constantin Arbore, student la specializarea Artă Sacră „a primit această bursă. Bursa se oferă tinerilor cu rezultate de excepție la olimpiadele internaționale, pentru a putea aprofunda studiul artei plastice religioase”.

Pentru a afla cât mai multe despre zugrăvirea frescelor, tânărul teolog a decis să pună în practică procedeeele pe care le-a studiat anterior. Și cum putea face asta mai bine decât „cu pensonul în mână”.

Robert Constantin  a petrecut perioada vacanței de vară pe un șantier; acolo a deprins tehnica tradiţională de zugrăvire pe zid, în frescă.

Pas cu pas, a început să învețe aspecte primordiale. De pildă, printre primele lucruri învățate se numără stratul de bază, negru și pregătit din nisip; el nu trebuie omis până se ajunge la pictura efectivă; mai mult, acestuia i se adaugă un al doilea strat alb, care poate fi domeniul unde se realiează efectiv fresca.

Copilăria a fost momentul în care Robert și-a descoperit pasiunea și dragoastea pentru pictură și artă sacră. „Icoana, simbol al sfinţirii, este o fereastră  deschisă către Dumnezeu; este o punte de legătură dintre două lumi aparent total opuse şi imposibil de apropiat în valori. Pictura icoanelor nu este doar un mijloc de relaxare; ea scoate din mine părţile bune, pe care sufletul mă îndeamnă să le aduc la suprafaţă  din adâncul meu şi  să le ofer lumii. Odată cu trasarea aureolei la fiecare icoană, se trezeşte în mine sentimentul de cinstire şi admiraţie profundă a celor ce mă privesc cu ochii blânzi din chipul pictat cu propriile mele mâini”.

O expoziţie de pictură intitulată „Fereastră către sufletul tău” a avut loc pe 1 decembrie 2014,  eveniment ce a însoțit zilele Colegiului „Sf. Nicolae“.

În cadrul acestei expoziții au fost expuse atât lucrările sale, cât și o serie de desene cu îngeri realizate de copiii din Parohia Stânca; copii au vârste cuprinse între  4  şi 12 ani si sunt tot sub îndrumarea sa.

Luna februarie a anului 2015 va marca participarea tânărului cercetător la un concurs internațional în Macedonia; acolo va prezenta o machetă pictată a Mănăstirii Voroneț.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.