Rețete vegetariene – ȚELINA

0
900

telinaȚelină – Beneficiile consumului de țelină – Proprietățile plantei – Rețete ce includ țelina

Rădăcina de țelină (Apium graveolens) conține aminoacizi, zaharuri, proteine, lipide, celuloză, caroten, ulei volatil, acizi organici, sunt pline de vitamine (B1, B2, C, E, K, PP) și săruri minerale (calciu, fier, fosfor, iod, magneziu, potasiu, zinc). Frunzele plantei, folosite pentru condimentarea și aromatizarea mâncărurilor, sunt mult mai bogate în vitamine și săruri minerale decât rădăcinile, iar semințele conțin și ulei eteric, care este eficient în afecțiunile renale.

Substanțele biochimice din plantă acționează favorabil asupra aparatului cardiovascular, reglează procesele metabolice, echilibrează sistemul nervos, restabilesc echilibrul hormonal, au efect tonic general, regenerează fluxul sanguin. Țelina este carminativă, depurativă, drenor pulmonar și hepatic, laxativă, antiinflamatoare, antiseptică și cicatrizantă. Din rădăcină de țelină se pot prepara rețete gustoase și benefice pentru organism, care pot fi servite atât ca meniu simplu, cât și ca garnituri la meniuri din carne sau pește.

Supă de țelină

Ingrediente:
țelină – câteva rădăcini
cartofi – 0,5 kg
orez – 100 g
ceapă
ulei
condimente – sare, piper și ierburi aromatice

Mod de preparare: Se curăță țelina, cartofii și ceapa și se taie. Se pun pe foc, se adaugă puțin ulei, sare și piper. Orezul se ține puțin în apă înainte de a fi adăugat. Spre sfârșit se adaugă orezul, vedeți pe pungă timpul de fierbere, de regulă cam cu 20 de minute înainte de a opri focul. La sfârșit, adăugați ierburile aromatice și acoperiți pentru 5 minute, cu focul stins. Puteți servi supa simplă sau cu o lingură de smântână (dacă nu sunteți vegetarian :))

Salată cu țelină

Ingrediente:
țelină
morcov
ceapă verde
usturoi verde (opțional)
nap
măr (opțional)
roșii
sfeclă roșie
salată verde
spanac
pătrunjel
tarhon

Mod de preparare: Se spală și se taie ingredientele. Pe unele, ca morcovii, țelina, napul, mărul, le puteți da prin răzătoare. Se adaugă totul în bolul de salată și se pun sare, ulei și zeamă de lămâie, după gust.

Țelină prăjită

Se taie țelina rondele și se dă prin ou și pesmet, după care se prăjește. Puteți servi cu salată. Dacă sunteți vegetarian, nu mai folosiți ou și pesmet, ci, după ce prăjiți puțin rondelele, puneți-le la cuptor și adăugați, înainte de servire, pătrunjel tocat.

Țelină cu brânză sau cașcaval

Ingrediente:
țelină
morcovi
ceapă
brânză sau cașcaval
unt

Mod de preparare: Fierbeți țelina până se albește în apă cu puțină sare. Se păstrează apa. Se călesc în unt țelina, morcovii și ceapa. Se pun toate într-un vas termorezistent împreună cu zeama și se lasă la cuptor. După ce este aproape gata, scoateți și puneți unt și brânză sau cașcaval ras. Se mai lasă puțin la cuptor până capătă o crustă frumoasă. Se poate servi cu sos alb din ciuperci, pui și prosciutto.

Țelină la cuptor

Ingrediente:
țelină
pâine
lapte
ouă
unt
ierburi aromatice

Mod de preparare: Se înmoaie pâinea (cam 200 g) în lapte, se fierbe țelina separat. Se dau prin mașina de tocat pâinea și țelina fiartă, apoi se amestecă pasta obținută cu unt, ouă (cam 3 ouă), sare și ierburi aromatice care nu-și pierd proprietățile la prepararea termică. Se pun în forma pentru copt pe hârtie specială frecată cu unt. Când se formează o crustă frumoasă (nu arsă), se scoate, se lasă puțin la răcit și se servește călduță cu orice garnitură doriți.

Țelină umplută la cuptor

Ingrediente:
țelină
orez
ouă fierte
pătrunjel
sos de roșii

Mod de preparare: Se scobesc la mijloc câteva țeline. Se amestecă miezul cu orez și se pun la călit. Se lasă compoziția la răcit și se adaugă apoi ouă fierte tocate și pătrunjel. Se umplu țelinele cu amestecul și se pun într-o tavă. Se toarnă sos de roșii peste ele și se dau la cuptor.

Sucul proaspăt din rădăcină de țelină este bun în curele de slăbire, el ajutând la eliminarea excesului de lichid din țesuturi și acționând ca un purificator. Sucul din țelină și morcov este recomandat pentru refacerea ficatului, a articulațiilor, cartilajelor și a sistemului nervos, iar cel din rădăcină de țelină și pătrunjel curăță rinichii. Sucul din rădăcini și frunze este indicat în caz de reumatism, constipații, sterilitate, obezitate, afecțiuni respiratorii și cardio-vasculare, meteorism, litiaze renale și biliare, inflamații ale prostatei. El ajută la eliminarea toxinelor, este energizant, crește capacitatea la efort, este remineralizant, vitaminizant și tonic.

Te invit să citești și Plante medicinale – Siminoc.

Mihaela Mușetescu