REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Dulceață de smeură, Șerbet de smeură, Peltea de smeură și sirop de smeură

0
311

Șerbet de smeurăSirop de smeură, Dulceața de smeură, Șerbet de smeură și Peltea (belte) de smeură

Săptămâna aceasta, pentru că ne aflăm în plin sezon al zmeurei va propunem o serie de rețete de preparare a acesteia, sub formă de dulceață, șerbet, peltea și sirop. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Dulceața de smeură

Cu 900 grame de apă, se topește 1.200 grame de zahăr; fierbând, se leagă ca jumătate șerbet, storcându-se asupra fierturii zeama dela jumătate lămâe. După aceasta se pune 900 grame de smeură bine aleasă. Se fierbe până ce se leagă ca de șerbet, cercându-se legătura pe o farfurie, iar când e gata, se toarnă într’un castron; după ce se va reci, se pune în borcane, ca prin smeură să se preafacă zahărul.

Șerbet de smeură

300 de grame de zeamă de smeură, se toarnă peste 1.200 grame de zahăr pulverizat; se pune pe foc lin să se topească, și prin foc iute să lasă să se lege ca de șerbet; asupra legatului se pune zeama dela jumătate lămâe; se mai dă câteva clocote, și coborându-se tingirea de pe foc, se ia îndată la mestecat, până ce se schimbă culoarea, și astfel se pune în borcane.

Peltea (belte) de smeură

Frământându-se o cantitate de smeură pentru a scoate zeama, se pune într’un tifon; acest tifon se leagă, nu prea strâns cu o sforicică și se stoarce prin mijlocul a două farfurii puse într’un blid mare, ca sa putem avea întrânsul toată esența; după aceasta, strecurându-se printr’un șervet curat, se va lua 600 grame din această esență și, turnându-se peste 1.000 grame de zahăr pulverizat, se va topi bine prin foc lin; apoi, dându-se foc iute se va lega întocmai ca șerbetul; atunci cheselele se vor afuma cu indirșaim (odogaci). Se va turna pelteaoa la moment, punându-se în fiecare chesea câte o linguriță, pentru ca să nu crape.

Sirop de smeură

Se pune să se topească la un foc lin 900 grame de smeură cu 600 grame zahăr pulverizat; după aceasta se leagă ca jumătate șerbet prin foc iute, iar deasupra legatului se pune zeama dela un sfert de lâmâe: apoi, dându-se jos se lasă să se recească și în urmă se toarnă prin sticlele (butelcile) destinate pentru aceasta, după cum se arată mai sus.

Sursa: agerpres.ro

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here