REȚETE CELEBRE – Tort de mozzarela

0
644

Mozzarella

Mozzarella – o specialitate de brânză nerafinată și nutritivă

Tort de mozzarella

Acest tort poate fi servit la o cină ușoară și se face atât din mozzarella proaspătă, cât și din mozzarella pentru pizza.

Ingrediente:
făină – 250 g
unt – 100 g
mozzarella – 500 g
ouă – 2 bucăți
lapte – 250 ml
1/2 pahar de apă
sare
piper

Se pregătește un aluat din făină, unt, sare și apă. Trebuie să fie fraged. Se lasă la dospit la frigider, apoi se ia și se întinde. Se pune în tava tapetată cu unt, acoperind și marginile. Se înțeapă aluatul de pe margine cu o scobitoare. Feliile de mozzarela se presară pe aluat. Ouăle și laptele se bat împreună și se toarnă peste aluatul cu brânză. Se condimentează cu sare și piper și se introduce la cuptor pentru 40 de minute, la foc moderat. Puteți să puneți aluat pe două straturi într-o tavă mai îngustă. Se pot adăuga măsline negre și puțin busuioc verde.

Calități nutriționale ale mozzarellei

Mozzarella este o brânză nerafinată de proveniență italiană. În această limbă verbul „mozzare” se folosește în sintagma „a tăia respirația”. Este, așadar, un aliment atât de bun, încât te lasă fără suflu. Dacă o pregătești, ca aperitiv, cu ulei de măsline, busuioc și roșii proaspete, te poți sătura doar din ea. Astfel, poate deveni un fel principal. Mozzarella originală este făcută din lapte de bivoliță, care este mai gras decât cel de vacă. Inițial, a fost făcută în sudul Italiei și se numea „di bufala campana”.

Din punct de vedere nutrițional, conține apă și mai puține lipide decât alte brânzeturi. Este indicată în diverse diete pentru pierderea kilogramelor în plus. Datorită conținutului mare de calciu, este recomandată pentru prevenirea cariilor dentare și pentru fortificarea oaselor. De asemenea, îmbunătățește procesul de digestie și conține proteină animală. Proteinele animale sunt foarte importante pentru organism grație aportului de vitamina B, în special B12, esențială existenței. Pe piața românească există varietăți de mozzarella – proaspătă, afumată și îmbogățită cu smântână.

Poftă bună!

Te invit să vezi și Rețete celebre – Rață cu sos de portocale.

Rețete culese, preparate și gustate de-a lungul timpului de…

Mihaela Mușetescu