REȚETE CELEBRE – Rață cu sos de portocale

0
241

Rață cu portocale

Rață cu portocale – De ce este bine să mâncăm portocale? – Să mâncăm cât mai variat! Idei de meniu – Rețete celebre – Îți lasă gura apă!

Rață cu portocale – rețetă pentru 6 persoane

Ingrediente:
o rață fragedă (tânără) – 1 și 1/2 kg
2 portocale mari
1 ceapă
1/2 pahar ulei
1/2 pahar vin alb
salvie (câteva frunze)
supă de carne (câteva polonice)
zahăr
sare
piper

Mod de preparare rață: Se spală, se curăță rața și se îndepărtează la foc puful rămas. Îndepărtați ghearele și vârfurile aripilor. Tăiați rața în bucăți de aceeași mărime și puneți-o la rumenit la foc potrivit cu ceapa, salvia, coaja de portocală tăiată fin, ulei, sare și piper. Carnea se stropește cu vin în momentul în care capătă o nuanță aurie spre brună. După evaporarea vinului, se adaugă câteva polonice de supă caldă. Se lasă la foc mic două ore, acoperit, adăugând zeamă, dacă este cazul. După acest interval se scoate într-un vas yena pentru a se menține caldă.

Mod de preparare sos cu portocale: Sosul rămas după fierberea raței se strecoară și partea lichidă se pune din nou în cratiță. În el se pune puțin zahăr și pulpa de portocală tăiată bucăți, fără sâmburi și pielițe. Sosul se pune la încălzit până capătă puțină consistență, apoi se împrăștie uniform peste bucățile de rață.

De ce este bine să mâncăm portocale?

Sucul de portocale este tonic pentru sistemul nervos, mineralizant, diuretic. Consumul acestui fruct întărește sistemul muscular și protejează sistemul vascular. Portocala regenerează țesuturile și tegumentele. Portocalele pot fi consumate și de persoanele cu diabet. În pulpa fructului sunt zaharuri, acizi organici, vitamine din complexul B și cele din gama P. Cât despre vitamina C, este prezentă de două ori mai mult decât în mere.
În caz de obezitate se poate bea un sirop obținut din o portocală și trei lămâi. Acestea se feliază și se fierb într-o jumătate de litru de apă pentru 10 minute. Se adaugă 2 lingurițe de miere și se fierb din nou timp de 5 minute. Se bea acest sirop de fructe diluat cu apă și, eventual, cu câteva cuburi de gheață.

Poftă bună!
Pentru alte rețete celebre te invit să descoperi și Tort de mozzarella.
Rețete culese, preparate și încercate de-a lungul timpului de…

Mihaela Mușetescu