Cum tratăm o respirație urât mirositoare

0
2121
halena - respiraţiaSă presupunem că vă faceţi un test al respiraţiei pe drum către o şedinţă importantă, iar rezultatul nu este chiar bun.

Nu vă faceţi griji – următoarele remedii rapide pot să reducă la minim halena (repiraţia urât mirositoare). Dacă gingiile, limba şi dinţii adăpostesc bacterii care miros urât, trebuie să adoptaţi unele obiceiuri de igienă riguroasă care să le inhibe dezvoltarea. Aici intră în joc apa de gură specială, atenţia acordată pastei de dinţi şi spălatul şi curăţatul regulat al dinţilor.

Luaţi măsuri de urgenţă

– O gură uscată reprezintă locul ideal pentru bacteriile care cauzează halena. Aşa că găsiţi o ţâşnitoare şi plimbaţi puţin apa prin gură. Apa va îndepărta pentru moment bacteriile şi va diminua mirosul neplăcut.

– La sfârşitul prânzului de afaceri sau al cinei romantice mestecaţi firul de pătrunjel care a mai rămas pe farfuria dumneavoastră. Pătrunjelul este bogat în clorofilă, un deodorant cu reputaţie, care are şi proprietăţi antibacteriene.

– Dacă puteţi să găsiţi o portocală, decojiţi-o şi mâncaţi-o. Acidul citric pe care îl conţine va stimula glandele salivare să producă mai multă salivă.

– Dacă nu aveţi la îndemână o portocală, mâncaţi orice este disponibil, cu excepţia poluanţilor de gură cunoscuţi cum ar fi usturoiul, ceapa sau o brânză mirositoare. Consumul de alimente încura -jează secreţia de salivă care ajută la înlăturarea materialului care produce mirosul de pe suprafaţa limbii.

– Frecaţi-vă viguros limba de dinţi. Aceasta se poate acoperi cu bacterii care fermentează proteinele, producând gaze care au miros neplăcut. Frecarea limbii dislocă aceste bacterii, astfel încât le puteţi îndepărta folosind aceeașI mișcare. Dar nu împingețI prea în spate lingura pentru că s-ar putea să declanșațI reflexul de vomă.

Ce este în neregulă

Oamenii se retrag de fiecare dată când vorbesc cu dumneavoastră. Sau cineva va spus pur şi simplu că vă miroase respiraţia. Cel mai evident motiv este acela că aţi mâncat ceva cu ardei iute, ceapă, usturoi sau brânză cu mucegai. Dar există multe alte cauze posibile. Poate sunteţi fumător, sau poate nu vă spălaţi sau nu vă curăţaţi dinţi: suficient de des? Gingivita este o altă cauză frecventă pentru respiraţia urât mirositoare. Dacă aveţi un abces sau o infecţie a sinusurilor, halena dumneavoastră este mai mult ca sigur un efect secundar. Alte cauze includ anumite medicamente, o gură uscată cronică sau prea multe căni de cafea.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Cu toate că toţi avem din când în când un moment în care ne miroase respiraţia, o bună igienă orală ar trebui să rezolve aproape total problema. Dar halena care se menţine mai mult de 24 de ore ar putea fi, de asemenea, un semn al gingivitei, problemelor intestinale sau al unei afecţiuni chiar mai serioase. Dacă vă spălaţi pe dinţi şi folosiţi aţa dentară, dar tot nu puteţi scăpa de miros, mergeţi la medic sau la dentist. Ar trebui, de asemenea, să mergeţi la medic şi dacă respiraţia dumneavoastră are un miros dulceag, pentru că acesta poate fi un semn că aveţi diabet zaharat.

Căutaţi în dulapul cu mirodenii

Cuişoarele sunt bogate în eugenol, un antibacterian puternic. Pur și simplu spargeţi unul în gură şi îndoiţi-l cu dinţii. Uleiul aromatic puternic s-ar putea să ardă puţin, aşa că mişcaţi-l în permanenţă. Continuaţi să muşcaţi până când esenţa a pătruns bine în gură, apoi scuipaţi-l. Nu folosiţi ulei de cuişoare sau pudră; acestea sunt prea puternice şi pot provoca arsuri.

-Mestecaţi fenicul, mărar, nucşoară sau seminţe de anason. Anasonul care are un gust asemănător cu lemnul dulce, poate să omoare bacteriile care cresc pe limbă. Celelalte vă vor ajuta să mascaţi mirosul urât.

-Sugeţi un beţişor de scorţişoară. Asemeni cuişoarelor, scorţişoara este un antiseptic bucal eficient.

 Alegeţi odorizantele

-Marea majoritate a produselor populare catalogate ca odorizante bucale sunt rareori, dacă nu chiar niciodată, eficiente pe termen lung. Dar se pare că produsele de clătire care conţin dioxid de clor, cum ar fi Eliminator Mouthwash (disponibil online), pot combate compuşii responsabili pentru halenă.

-Folosiţi o pastă de dinţi care conţine ulei din arbore de ceai, un dezinfectant natural. Dacă nu puteţi să o găsiţi în farmacii, căutaţi la magazinele cu produse naturiste.

Puterea profilaxiei

-Folosiţi un irigator oral (cum ar fi Powerfloss), care este un dispozitiv ce foloseşte un jet rapid de apă pentru a spăla bacteriile din gură. Puteţi să ajungeţi mai profund cu el decât cu periuţa sau aţa dentară.

-Purtaţi cu dumneavoastră o periuţă de dinţi şi spălaţi-vă după fiecare masă. Periajul dinţilor împiedică dezvoltarea tartrului, acel film de material care îmbracă dinţii şi gingiile. Nu este neapărat un sfat bun să vă spălaţi imediat după masă: dacă aţi consumat alimente cu proprietăţi corozive, cum ar fi cola sau citrice, acestea pot afecta şi mai mult dinţii. În acest caz, este mai bine să aşteptaţi o oră dupa masă pentru a vă spăla pe dinţi.

Cum să detectaţi halena

Cât de rău vă miroase de fapt gura? Pentru a afla, faceţi un „test de miros” pe aţa dentară după ce o folosiţi pentru a vă curăţa dinţii – dar asta doar dacă aveţi sortimentul fără ceară şi neparfumată. O altă alternativă este să mirosiţi. Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu respiraţia, mergeţi la un dentist sau un specialist în igienă. Aceştia vă vor oferi sfaturi în legătura cu igiena orală şi vor verifica dacă printre posibilele cauze se află gingivita sau doar o igienă orală deficitară.

Păstraţi gumă de mestecat în buzunar sau geantă. O pastilă de gumă, în special după masă, va stimula secreţia de salivă şi va elimina resturile alimentare.

-Pentru a vă menţine periuţa de dinţi fără bacterii, depozitaţi-o cu capul în jos, într-un pahar de plastic în care aţi pus apă oxigenată. Clătiţi periuţa bine înainte de a o folosi.

-Dacă purtaţi proteză, este posibil ca aceasta să absoarbă mirosul neplăcut, înmuiaţi-o întotdeauna pe timpul nopţii într-o soluţie antiseptică, cu excepţia cazului în care dentistul v-a sfătuit altfel.

-Nu săriţi peste mese.

Atunci când nu mâncaţi perioade lungi de timp, gura se va usca foarte mult, devenind un loc excelent pentru dezvoltarea bacteriilor.

-Unele lucruri pot să vă acrească respiraţia chiar atunci când nu există bacterii. Este vorba de ţigări, alcool, ceapă, usturoi şi brânzeturi cu mucegai cum sunt Camembert, Roquefort şi alte brânzeturi albastre. În situaţiile când o respiraţie plăcută este necesară, folosiţi abordarea de bun-simţ – spuneţi NU.

– Întrebaţi-vă medicul dacă medicamentele ar putea fi cauza halenei. Orice medicament care vă usucă gura, lăsându-vă astfel fără salivă, este un potenţial suspect. Poate fi vorba de antihistaminice, decongestionante, pilule pentru slăbit şi medicamente eliberate cu reţetă pentru depresie, poliartrită reumatoidă şi hipertensiune arterială.

De evitat!

Este un lucru în general fals să consideraţi că apa de gură şi bomboanele care conţin mentă vă vor face respiraţia să miroasă proaspăt. Cu toate aceastea, marea majoritate a soluţiilor pentru gură conţin alcool care face saliva să se usuce. S-ar putea chiar ca mirosul să se intensifice după ce le folosiţi. Iar bomboanele de mentă sunt doar un lucru de faţadă; ele nu fac decât să ofere bacteriilor producătoare de miros mai mult zahăr cu care să se hrănească.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here