Trăiește pentru a putea oferi beneficii semenilor

0
241

respectulCea mai bună viaţă din lume este să trăieşti pentru tine spre a te putea oferi în beneficiul altora. Şi cum poţi dărui ceva ce nu simţi pentru tine însuţi? Nu poţi. Dacă nu te iubeşti pe tine însuţi, nici nu poţi oferi respectul cuvenit, nu poti să-i iubeşti pe alţii. Sau poţi să ai nevoie de ei sau să te foloseşti de ei, dar nu poate exista respectul reciproc fără practica ta activă a dimensiunii de sine pozitive.

Un învingător este acea calitate de a câştiga dragostea şi respectul altor fiinţe umane.

Cei realizaţi în mod sănătos funcţionează eficient deoarece menţin un dialog sănătos între ei şi ceilalţi, tratându-i pe ceilalţi cu respectul, cu integritatea şi grija cu care s-au obişnuit pe ei înşişi. Deci adevăraţii învingători în viaţă au dimensiune de sine pozitivă. Ei privesc dincolo de ei înşişi căutând sensul în viaţă. Învingătorii pot să îmbine totul laolaltă, ca o persoană întreagă. Ce fiinţă umană rară! O persoană completă! Învingătorii au abilitatea de a se retrage şi a privi viaţa lor ca un artist care câştigă perspectivă şi îşi fac viaţa o operă de artă, o adevărată capodoperă individuală, dar o capodoperă care ilustrează întregul tablou.

Dimensiunea de sine duce psihologia învingătorilor de pe raft în univers. Cel mai bun exemplu de dimensiune de sine pe care o poate afişa un învingător este acea calitate de a câştiga dragostea şi respectul altor fiinţe umane. Adevărata psihologie a victoriei în viaţă nu înseamnă a tăia picioarele sau a sta victorios asupra unui duşman căzut deoarece dimensiunea de sine învingătoare înseamnă a întinde o mână de ajutor celui care cere ajutor sau care încearcă să reziste. Învingătorii ştiu că nu va exista pace în lume până ce nu va fi o bucată de pâine în fiecare gură. Învingătorii creează alţi învingători fără a-i exploata. Ei plantează copaci pentru umbră sub care ştiu că nu vor sta niciodată. Ei ştiu că adevăratul câştig în viaţă pentru rasa umană este atunci când grija pentru oameni ajută chiar şi un singur individ să ducă o viaţă mai bună.

Învingătorii trăiesc o viaţă plină

Dimensiunea de sine începe cu cercul interior: familia. Este familia ta o echipă câştigătoare sau un costum de găină din care copiii abia aşteaptă să iasă? Sunt relaţiile tale personale preţioase pentru tine sau ai pierdut legăturile cu excepţia sărbătorilor, aniversărilor, reuniunilor şi petrecerilor?

Cunosc un lider de comunitate care este ocupat să vorbească în cadrul unor întâlniri de seară în timp ce copiii lui fură radio-uri din maşini. Vezi tu, învingătorii se întâlnesc cu cei dragi lor, cu prietenii lor şi cu comunitatea în care trăiesc. Ei de asemenea îşi iubesc carierele, au respectul cuvenit fata de munca, dar nu sunt căsătoriţi cu acestea. Învingătorii votează şi le pasă de managementul, de eficienţa, de corectitudinea şi de onestitatea acestuia în oraşele, statele şi chiar naţiunile lor. Învingătorii trăiesc o viaţă plină. Ei îşi construiesc spiritul relaţiilor cu empatie distribuită în mod egal. Eşti tu un succes financiar cu mulţi bani de cheltuială dar fără să ai timp pentru copiii tăi?

„Eu câştig şi tu pierzi.”

Rataţii încearcă să cumpere dragostea şi încrederea şi dau greş de fiecare dată. Ei nu merita respectul nimanui. Îţi petreci tot timpul cu familia dar nu suficient timp câştigând destul pentru a-i putea îngiriji? Ai o echipă câştigătoare ca activitate în afara familiei dar o familie ratată şi neglijată acasă? Eşti drăguţ sau macho la exterior dar superficial şi egoist în interior? Rataţii în viaţă au filosofia de a le-o face altora înainte ca ei sa ţi-o facă ţie; au atitudinea „Eu câştig şi tu pierzi”. Unul din cei mai infami oameni plini de sine care era pe cale să conducă omenirea folosind imaginea de sine şi direcţia personală pentru a-şi atinge scopurile, a devenit cel mai mare ratat din istorie.

Acesta a fost Adolf Hitler. Când era tânăr a convins câţiva adepţi că îi era destinat să fie fuhrer-ul celui de-al treilea reich. A câştigat toate bătăliile pe cheltuiala altor fiinţe umane şi a pierdut totul în final, devenind una dintre cele mai mari tragedii din istoria modernă. Adolf Hitler a fost un exemplu jalnic de stimă de sine joasă transformată într-o dimensiune de sine puternic distorsionată, un exemplu jalnic de de a le-o face altora înainte ca ei să ţi-o facă ţie.

Invingatorii practica respectul fata de natura.

Adevăraţii învingători în viaţă practică respectul, astfel câştigă ambele părţi: dacă te ajut să câştigi, atunci câştig şi eu; câştigăm şi eu şi tu, şi îşi dau seama că nu este bine nici să păcălească mama-natură. Ei practica respectul fata de natura pentru că ea e inocentă şi abundentă, dar foarte neiertătoare. Noi i-am exploatat resursele iar ea ne răspunde ca o oglindă, reflectând prin poluare, aer necurat, apă nepotabilă, mâncare toxică şi produse cancerigene. În timp ce ne adaptăm mediul ambiţiilor noastre putem risca chiar supravieţuirea rasei umane. Astfel autentica dimensiune de sine pozitivă reprezintă înţelegerea vulnerabilităţii procesului de viaţă şi echilibrului delicat al ecologiei.

”Psihologia învingătorului”, Denis Waitley

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here