Respectarea normelor privind poluarea aerului ar putea salva milioane de vieţi

0
866

poluareMai mult de două milioane de decese ar putea fi prevenite în întreaga lume în fiecare an, dacă ar fi respectate normele de poluare a aerului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în China şi India, potrivit unui studiu publicat în revista Environmental Science and Technology.

Poluarea provoacă 3,2 milioane de decese premature pe an, conform estimărilor OMS, mai mult decât SIDA şi malaria la un loc, au calculat autorii studiului. Cercetătorii s-au axat în principal pe particulele suspendate în aer mai mici de 2,5 microni. Ele pot pătrunde adânc în plămâni, crescând riscul cardiac, de accident vascular cerebral şi de boli pulmonare precum emfizemul sau cancerul, transmite Agerpres, citând AFP.

Aceste pulberi provin din arderea cărbunelui în centralele electrice, din gazele de eşapament produse de automobile şi din alte emisii industriale. În ţările cu venituri mici, aceste pulberi sunt produse în principal de sobe care funcţionează cu cărbune sau lemn, fie pentru gătit, fie pentru încălzire.

Majoritatea populaţiei lumii trăieşte cu concentraţii mai mari de 10 micrograme la 1000 de metri cub de aer, nivelul maxim dezirabil potrivit OMS. În unele zone din India şi China, concentraţiile depăşesc nivelul de 100 micrograme la 1000 de metri cub de aer, notează AFP.

Am căutat să determinăm în câte ţări ale lumii au fost reduse aceste particule în scopul diminuării mortalităţii, a explicat Joshua Apte, de la Universitatea din Texas. El a declarat că modelul informatic dezvoltat pentru acest studiu „ar putea ajuta la elaborarea de strategii pentru protejarea sănătăţii publice”.

India şi China ar trebui să reducă nivelul mediu al particulelor cu 20% până la 30% pentru a menţine rata actuală a mortalităţii, ţinând cont şi de creşterea populaţiei lor, au estimat cercetătorii. Dar în ciuda acestor reduceri, concentraţia de particule rămâne cu mult peste recomandările OMS.

Conform studiului, pentru a ajunge la 10 micrograme/ 1000 metru cub aer, ar fi necesare măsuri drastice cum sunt reducerea la jumătate a mortalităţii generate de poluarea aerului şi reducerea de către ţările foarte poluate cu 68% a densităţii microparticulelor în raport cu nivelul anului 2010.

Dacă nivelul poluării aerului rămâne neschimbat, rezultatul va fi că mortalitatea va creşte cu 21% în India şi cu 23% în China. În plus, odată cu îmbătrânirea populaţiei, numărul persoanelor vulnerabile la bolile legate de poluare va creşte.

Potrivit statisticilor, ţările din Asia reprezintă 72% din cele 3,2 milioane de decese anuale cauzate de poluare.

În ţările mai puţin poluate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, o reducere de 25% a concentraţiilor microparticulelor ar salva anual 500.000 de vieţi, susţin cercetătorii în studiul menţionat de AFP.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.