Republica Kugelmugel din Viena

0
76
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Republica Kugelmugel din Viena
„Republica” Kugelmugel este una dintre multele „micronaţiuni” ale lumii. Astfel de state independente, pornite adesea ca proiecte artistice, experimente sociale sau pur şi simplu pentru amuzament personal, nu sunt recunoscute de guvernele internaţionale.

Împins de dorinţa de a-şi construi o casă sferică pe proprietatea sa din Katzelsdorf, în 1984, artistul austriac Edwin Lipburger nu s-a gândit să obţină un permis de construcţie.

Autorităţile au emis prompt un ordin de demolare, la care Lipburger a răspuns declarându-şi construcţia, Kugelmugel, stat independent. A fost dus la puşcărie, unde a rămas zece săptămâni, până ce a fost graţiat de preşedintele Austriei.
Ieşit din închisoare, artistul cu voinţă de fier a aflat că autorităţile transportaseră Kugelmugel într-un parc de distracţii vienez. Noul amplasament, lângă o roată mare, a fost ca o palmă pe obrazul onestului Lipburger. A răspuns publicând o listă cu duşmanii trădători de la graniţele Kugelmugel, interzicându-le tuturor celor indicaţi accesul pe proprietatea sa.

Printre nume figura şi cel al primarului, Helmut Zilk, care era hotărât să o demoleze.

Micronaţiunea sferică Kugelmugel nu este cea mai ospitalieră destinaţie pentru turişti.
În prezent, Kugelmugel este înconjurată cu sârmă ghimpată şi delimitată de Austria. Se intră printr-o gheretă vopsită în roşu şi alb. Fondatorul „republicii” nu mai trăieşte acolo, fiind plecat în exil.

Adresa: 2 Antifaschismusplatz, Viena. Luaţi un autobuz până la Venediger Au. Kugelmugel se găseşte în faimosul parc vienez Prater, descris în filmul clasic al lui Carol Reed, Al treilea om, undeva în extremitatea vestică a parcului, la umbra unui montagnes russes. N 48.216234 E 16.396221

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

V-ar mai putea interesa și aceste articole.

V-ar mai putea interesa și acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here