Lucruri surprinzătoare despre reni

0
1041

Au existat opinii diferite dacă există sau nu o diferență între reni și caribu. Deși arată diferit, specialiștii spun că ele sunt din aceeași specie. Caribu sunt animale mari, sălbatice care trăiesc în America de Nord și Groenlanda. Renii au dimensiuni mai mici și au fost domesticiți în nordul Eurasiei acum aproximativ două mii  de ani.

ren1Picioarele renilor se adaptează în funcție de anotimp.

Vara, copitele lor late devin moi și spongioase. Acest fapt ofera tracțiune suplimentară pentru tundra moale; în anotimpul rece acestea se întăresc și capătă muchii ascuțite cu ajutorul cărora renii se deplasează mai ușor pe gheață și prin zăpadă. De asemenea acestea le sunt utile renilor și în procurarea hranei,  când sapă prin zăpadă  după ciuperci, licheni și frunze.

Potrivit  Alaska Department of Fish and Game atât femelele cât și masculii reni au coarne, fiind o particularitate în lumea cervidelor. Dar odată cu debutul iernii, sfârșitul lunii noiembrie până la jumătatea lunii decembrie, masculii își pierd coarnele, în timp ce femelele și le păstrează. De aici s-a născut și legenda urbană conform căreia renii care trag sania lui Moș Crăciun sunt … doamne și domnișoare.

Renii sunt perfect adaptați frig și zăpadă.

Nasul renilor are un sistem care încălzește aerul respirat înainte de a ajunge în plămâni. In același timp, condensează apa din aer, pe care o folosesc apoi pentru a păstra mucoasa nazală umedă. De asemenea blana lor este formată din două straturi de păr impermeabil, unul mai scurt și unul mai lung. Firul de păr este gol, ceea ce permite o  izolare mai buna la frig.

Renii sunt înotători excelenți. Ei înoată rapid, cu aproximativ șase mile pe oră, traversând râuri și întinderi de gheață din ocean.

Renii Nu toate speciile de reni migrează, dar cele care o fac pot călători mai departe decât orice alt mamifer terestru migrator. Unii reni din America de Nord pot parcurge trei mii o sută de mile pe an, cu o medie de douăzeci și trei de mile pe zi!

Cercetătorii de la University College din Londra au descoperit că renii sunt singurele mamifere capabile să distingă lumina UV. Ochiul uman vede în spectrul situat între zece până la patru sute de nanometri, însă corneea blochează lumina UV pentru protejarea retinei. Ochii renilor suferă schimbări pentru a se adapta la albul orbitor al zăpezii. Iarna ochii acestor animale devin albaștri, favorizând, printre altele, sensibilitatea vizuală în ultraviolet.

La aproximativ nouăzeci de minute după ce au fost născuți, puii de ren pot să alerge.

Iar după câteva ore, sunt capabili să alerge pe distanțe mari.

Cu  peste douăzeci de procente grăsime și zece la sută proteine, laptele de ren este considerat cel mai bogat și nutritiv lapte dintre cele produse de mamiferele terestre

Renii au devenit un simbol al Crăciunului, în 1823 cu publicarea poveștii “The Night Before Christmas”, când cititorii au făcut cunoștință cu Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder și Blixem. Numele ultimilor doi reni au fost schimbate ulterior din olandeză în germană. Au devenit Donner și Blitzen, care înseamnă tunet și fulger.

Faimosul Rudolph, care înseamnă lup celebru nu făcea parte din povestea originală. El a fost intrudus mai târziu, de Robert L. May, care a scris o poveste pentru copii intitulată Rudolph the Red-Nosed Reindeer.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here