Remedii rapide pentru a scăpa de oboseală

0
841

oboseala-1Lupta cu oboseala – Remedii casnice naturale

A vă simţi foarte obosit, aşa cum este cazul multor oameni, este un sentiment demoralizator şi frustrant. Vreţi să alergaţi ca un cal pursânge, dar vă simţiţi împotmolit în nămol. Jumătate din timp vă chinuiţi să staţi treaz. Viaţa trece pe lângă dumneavoastră şi nu puteţi să ţineţi pasul cu ea. Doar voinţa nu este suficient, aşa că ce ar trebui să faceţi? Câteodată, cea mai bună metodă de abordare a acestei probleme presupune schimbări radicale a ceea ce mâncaţi, ce beţi, a exerciţiilor pe care le faceţi. Nu strică nici o vizită la medic care vă poate face analize de sânge pentru a verifica eventuale probleme de hipotiroidism, anemie, deficienţă de vitamina B12 şi alte afecţiuni care provoacă oboseală.

Oboseala – Remedii rapide

Pentru un efect rapid, puneţi două picături de ulei de mentă pe un şerveţel sau batistă, ţineţi-o la nas şi inhalaţi profund. Dacă aveţi mai mult timp, încercaţi să adăugaţi două picături de ulei de mentă în apa de baie, împreună cu patru picături de ulei de rozmarin pentru înviorare.

Staţi întins pe spate şi, folosind o pernă, puneţi-vă picioarele mai sus decât capul, sau mai bine, staţi pe o bancă de exerciţii ajustabilă sau pe orice suprafaţă înclinată. In India, yoghinii se luptă cu oboseala folosind astfel de exerciţii ce măresc circulaţia sângelui spre creier.

Alimente cu cifră octanică ridicată

Mâncați un mic dejun consistent urmat de mai multe mese mici şi gustări sănătoase pe parcursul zilei. Acest lucru este mai bun decât să mâncați două sau trei mese mari. încercaţi să limitaţi mărimea meselor la 300 de calorii. Astfel, veţi menţine glicemia relativ stabilă, împiedicând scăderea nivelului de energie.

Mâncați mai puţini carbohidraţi rafinaţi – adică zahăr alb sau faină albă. Aceste alimente vă fac glicemia să crească rapid, apoi să scadă brusc. Pâinea franţuzească, spaghetele şi prăjiturile nu sunt chiar cea mai bună alegere. Veţi ajunge să vă simţiţi obosit şi slăbit.

Mâncați mai multe alimente bogate în fibre care au un conţinut crescut de carbohidraţi complecşi, cum ar fi fulgii din cereale integrale, pâine din cereale integrale şi legumele. Acestea ajută la stabilizarea glicemiei.

Reduceţi aportul de alimente grase. Pentru a îmbunătăţi funcţiile glandelor suprarenale – care influenţează modul în care metabolizaţi.

Ce este în neregulă

Oamenii se plâng că se simt supţi de energie şi epuizaţi atât de des, încât medicii cataloghează oboseala ca principala plângere din partea , pacienţilor. Deseori, oboseala este însoţită de lipsa de motivaţie şi poftă redusă de sex. O listă lungă de afecţiuni medicale şi probleme de stil de viaţă pot contribui la oboseală, inclusiv lipsa somnului, gripa, nutriţia neadecvată, alergiile, infecţiile, anemia, abuzul de alcool, hipotiroidismul, afecţiunile cardiace, cancerul, diabetul şi SIDA.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă vă simţiţi în permanenţă obosit chiar şi după ce aţi luat măsurile prezentate pentru a trata oboseala, programaţi-vă o vizită la medic. Oboseala poate fi un simptom al problemelor de tiroidă, depresiei, diabetului, anemiei şi multor altor afecţiuni. Dacă pe lângă oboseală suferiţi şi de o durere abdominală bruscă, dispnee, sau cefalee severă, apelaţi imediat la asistenţă medicală.

Nutrimentele – ar trebui să nu aveţi mai mult de 10% grăsimi saturate în dieta dumneavoastră.

Tăiaţi un cartof cu coajă, spălat, în felii şi lăsaţi-le să se înmoaie în apă peste noapte. Dimineaţa beţi sucul ca tonic natural bogat în potasiu. Organismul are nevoie de acest mineral pentru transmiterea impulsurilor nervoase şi mişcarea muşchilor, pe lângă alte funcţii vitale; de fapt, deficienţa de potasiu este într-o anumită măsură întâlnită la cei obosiți.

Suplimentați-vă rezervele de energie

Ginsengul este un leac antic pentru senzația de oboseală. Căutaţi un supliment care conține extract standardizat în ceea ce priveşte ginsenozidele (în cazul ginsengului Panax) sau eleuterozidele (în cazul ginsengului siberian). Luaţi 100-250 mg de extract de ginseng Panax (sau 300-400 mg de ginseng siberian) o dată sau de două ori pe zi. Acest remediu vegetal stimulează sistemul nervos şi ajută la protejarea organismului de stres (Atenţie! Nu luaţi ginseng dacă aveţi hipertensiune arterială.)

Luaţi 150 mg de magneziu (de preferat sub formă de citrat) de două ori pe zi. Acest mineral este implicat în sute de reacţii chimice din organism. Joacă un rol în transformarea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor în surse de energie. O deficienţă minoră ar putea provoca oboseală la unii oameni.

Ginkgo biloba îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în şi de la creier, care face totul să meargă mai alert şi mai puţin obositor. Luaţi 15 picături de tinctură de ginkgo dimineaţa.

Luaţi în considerare suplimente cu aminoacidul carnitină. Acesta ajută la îmbunătăţirea activităţii mitocondriilor, organitele celulare care produc energia. Poate fi găsit în unele alimente, dar multe persoane nu au destulă nici aşa. Urmaţi instrucţiunile de dozaj.

Coenzima Q10, o substanţă produsă de organism, ajută de asemenea mitocondriile să producă energie. Luaţi 50 mg de două ori pe zi, la micul dejun şi la cină. Se absoarbe cel mai bine atunci când este luată împreună cu mâncarea. S-ar putea să dureze chiar şi opt sapta -mâni înainte de a putea observa vreun efect. Coenzima Q10 poate fi găsită şi în anumite fructe, inclusiv fructele oleaginoase şi uleiurile lor.

Ce să beți

Beţi apă toată ziua, cel puţin doi litri. Nu aşteptaţi până când vi se face sete pentru că „alarma de sete” nu este întotdeauna precisă. Chiar si o deshidratare minoră poate să vă facă să vă simţiţi obosit.

Reduceţi la minim consumul de băuturi cofeinizate. Cofeina poate să vă ofere scurte episoade de energie, dar după acest moment vine unul de epuizare.

Limitaţi consumul de alcool. Alcoolul produce depresia sistemului nervos central. El reduce, de asemenea, şi glicemia.

Puneți-vă motorul în mișcare

În marea majoritate a zilelor săptămânii încercaţi să faceţi cel puţin 30 de minute de exerciții aerobice. Aceste exerciții nu vă ajută doar să scăpaţi de kilogramele în plus (este obositor să purtaţi mai multe kilograme), dar vă şi oferă un spor de energie. De asemenea, cei care fac exerciții în mod regulat dorm mai bine.

Luaţi în considerare yoga sau tai chi. Aceste forme străvechi de exerciții vă permit să faceţi o activitate fizică, dar includ de asemenea componente de relaxare care pot fi revigorante.

Atunci când vă simţiţi leneş, faceţi 10 minute de exerciții uşoare. De obicei, oamenii obosiţi au niveluri scăzute de adenozin difosfat (ADP), un „mesager” intracelular implicat în metabolismul energetic. Cu alte cuvinte, înseamnă că nu există o scânteie prea puternică la motor. Aproape orice fel de activitate va fi de ajutor – cântat, respiraţie concentrată, mersul pe jos sau o încălzire uşoară.

Ațipiți ca să vă energizați

Treziţi-vă mereu la aceeaşi oră, chiar şi în weekend. Organismul se va obişnui după un timp cu rutina de somn.

Mergeţi la culcare mai devreme decât în mod normal dacă aveţi nevoie de somn în plus. Atât timp cât vă treziţi la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă, puteţi avea un program de culcare flexibil.

Moţăiţi cât mai puţin în timpul zilei. Dacă dormiţi ziua mai mult de jumătate de oră, organismul va dori mai mult şi vă veţi simţi ameţit când vă veţi trezi.

Completați cu vitamine

Luaţi un supliment multivitaminic zilnic pentru a vă asigura că beneficiaţi de cantitatea minimă de nutrimente de care are organismul nevoie. Deficienţele pot să vă epuizeze rezervele de energie.

Încercat….

Consumul de spanac o dată pe zi este un remediu vechi pentru reducerea oboselii şi cu toţii ştim cum îl ajuta pe Popeye…

Şi confirmat

Nu puteţi da greş. Spanacul conţine potasiu şi multe vitamine B, toate fiind importante pentru metabolismul energetic.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.