Remedii naturale pentru pielea crăpată

0
580

pielea crăpată remediiPielea crăpată – Cauze care provoacă crăpături în piele – Afecțiuni temporare care pot fi vindecate cu ajutorul plantelor – Anin, ceapă, coada-șoricelului, gălbenele, gutui, nalbă-mare, nuc, pătlagină, stejar, tătăneasă, varză – natura este darnică!

Factori favorizanți

Sunt mulți factori care cauzează crăpături pe piele, localizate la mâini, picioare, ten sau la nivelul buzelor, printre care și carențele de calciu, de vitamine (A, C, E), dereglările metabolice, frigul. Dacă problemele persistă sunt necesare anumite analize de sânge pentru a se depista cauza. Vestea bună este că multe dintre aceste afecțiuni sunt temporare și sezoniere (buzele se crapă de la frig, iarna, de exemplu) și pot fi remediate cu ajutorul plantelor sau a unor creme hidratante. O serie de plante medicinale și anumite alimente pot fi folosite crude sau preparate termic pentru obținerea unor rezultate pozitive. Câteva remedii, în cele ce urmează.

Remedii pentru pielea crăpată

Anin 

Se prepară o infuzie din 2 linguri de coajă mărunțită la 250 ml de apă. Se aplică pe zona cu crăpături cu ajutorul unei comprese. Ulterior, se pot aplica diverse unguente din plante pentru a grăbi vindecarea.

Ceapă

Se poate folosi crudă (dată prin răzătoare) sau în decoct. Planta fiartă se pasează și se aplică pe un pansament care se lasă să acționeze o zi (24 de ore) și este benefică pentru crăpăturile mâinilor și ale picioarelor.

Coada-șoricelului

Se prepară un decoct din 50 g de flori la 1 litru de apă, fierte timp de 5 minute și se pun comprese pe zonele cu probleme.pielea crăpată remedii

Gălbenele

Se prepară o infuzie din 1 linguriță de flori la 250 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă 15 minute. Compresele cu acest ceai se aplică pe zonele afectate, iar în completarea tratamentului se folosește crema de gălbenele, ce poate fi achiziționată de la orice plafar.

Gutui

Se folosește maceratul din semințe de gutui, 2 linguri la 250 ml de apă, lăsate 8 ore în loc cald sau la soare. După filtrare, lichidul obținut se pune pe locurile afectate.

Nalbă mare

Se prepară o infuzie din 1 linguriță de frunze și flori la 250 ml de apă, se acoperă și se lasă 15 minute. Se adaugă lichidul pe comprese, care se pot pune pe zonele cu probleme de mai multe ori pe zi. Decoctul din 1 linguriță de rădăcină la 250 ml de apă, fiartă 5 minute, este de asemenea un remediu eficace.

Nuc

Se folosesc frunzele mărunțite pentru prepararea unui decoct (2 linguri la 250 ml de apă, cu fierbere 15 minute), care se aplică de mai multe ori pe zi.

Pătlagină

Se pot aplica frunze proaspete direct pe locurile afectate (cataplasme). Sau se poate face o infuzie din flori de pătlagină – 1 linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită.

Stejar

Se fierb 2 linguri de coajă mărunțită în 250 ml de apă pentru 15 minute. Se aplică sub formă de comprese. Acest decoct se poate lăsa pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.pielea crăpată remedii

Tătăneasă

Se prepară un decoct din 1 linguriță de rădăcină la 250 ml de apă, fierte 15 minute. Se pot aplica și cataplasme din frunze proaspete sau rădăcini proaspete strivite. În completarea tratamentului se poate utiliza și o cremă de tătăneasă de la plafar.

Varză

Se aplică în zonele afectate cataplasme din frunze proaspete. Se schimbă frunzele din când în când până la vindecarea totală.

Creme care acționează eficient – Nu uitați de sfatul medicului!

În completare, pe unele zone se pot folosi mierea și cremele cu vitamine speciale pentru pielea crăpată. Diverse creme din plante cu acțiune sinergică își pot dovedi eficiența împreună cu remediile de mai sus. Este bine de știut că aceste tratamente nu înlocuiesc prescripțiile specialiștilor. Ele trebuie urmate după informarea și consultarea medicului dvs. curant.

Sănătate vă doresc! Doamne ajută!

Vă invit să citiți și Plante medicinale – Coada-calului.

Mihaela Mușetescu