Remedii pentru părul gras

0
533

par grasRemedii naturale în caz de păr gras – Soluții și măsuri

Pare ca şi cum cineva v-a dat cu ulei prin păr? Este acesta lins şi neatrăgător? Aveți păr gras? Nu trebuie să daţi vina pe obiceiurile de igienă, pentru că problema este probabil ereditară. Luptaţi cu ea folosind şamponul potrivit – clătiţi-vă şi spălaţi-vă părul de două ori – şi încercaţi o soluţie de clătit pe care o puteţi prepara singur, care să oprească îngrăşarea părului.

Păr gras – Ce este în neregulă?

Părul dumneavoastră este lins, moale şi lipit de cap? Poate chiar să pară murdar, deşi l-aţi spălat ieri (sau doar acum câteva ore). Dar nu daţi vina pe păr, ci, dacă doriţi, pe glandele sebacee care sunt situate chiar sub pielea scalpului. Ele secretă sebum, un amestec de acizi graşi care protejează scalpul. La unii oameni, glandele sebacee produc atât de mult sebum încât firele de păr ajung să fie acoperite cu acesta. Genele, stresul, hormonii – în special hormonul masculin androgen – sau o dietă deficitară pot contribui la apariţia acestei probleme, aşa cum este cazul şi anticoncepţionalelor orale.

Citiți ce scrie pe eticheta sticlei de șampon

Alegeţi un șampon care să aibă un conţinut mare de sulfat lauril de sodiu şi scăzut de orice tip de balsam, cum ar fi lanolina. Aveţi nevoie de un șampon clarifîant care acţionează prin înlăturarea uleiului de pe păr şi scalp.

Chiar dacă nu aveţi mătreață, s-ar putea să obţineţi rezultate bune cu un șampon antimătreață care conţine gudron. Formula folosită pentru aceste șampoane tinde să usuce chiar şi cele mai uleioase tipuri de păr.

Faceți zilnic o dublă

S-ar putea să pară evident că trebuie să vă șamponați zilnic – poate chiar de două ori pe zi dacă vremea este caldă şi umedă. Dar pe lângă acest lucru, ar trebui să vă daţi cu șampon de două ori de fie­care dată când vă spălaţi pe păr. Intindeţi-l pe păr, lăsaţi șamponul timp de mai multe minute (dându-i astfel timp să înlăture uleiurile), clătiţi bine, apoi repetaţi. Chiar şi a doua oară lăsaţi șamponul câteva minute pe păr pentru a-şi face treaba înainte de a-l clăti.

Nu folosiţi balsam. Acesta nu face nimic altceva decât să pună înapoi uleiurile pe care v-aţi chinuit să le înlăturaţi.

Schimbați ciclul de clătire

Clătirea părului cu apă este în regulă, dar veţi obţine rezultate şi mai bune dacă folosiţi un ceai concentrat de rozmarin. Extrem de aromat si plăcut, acest ceai conţine uleiuri esenţiale care controlează supraproducţia de uleiuri a scalpului. Pentru a prepara soluția de clătit turnaţi o cană cu apă fierbinte peste două linguri de rozmarin uscat. Lăsaţi în repaus 20 de minute, strecuraţi, răciţi şi turnaţi intr-o sticlă goală de plastic. Păstraţi sticla în baie şi stropiţi-vă părul la ultima clătire. Nu este nevoie să mai clătiți părul după aceea, atât timp cât vă place aroma.

Păr gras – Șamponați de urgență cu talc

Sunteţi în întârziere şi nu aveţi timp să faceţi duş. Dar părul dumneavoastră este extrem de uleios. Pentru un șampon „uscat” de urgenţă, apelaţi la cutia cu pudră de talc. Răsfiraţi-vă părul şi puneţi cantităţi mici de pudră, şuviţă cu şuviţă. Masaţi uşor pudra, mai întâi pe scalp, apoi prin păr. Pudra va absorbi o parte din uleiuri. lată un șampon instant. Țineţi minte, doar puţină pudră. Dacă folosiţi prea multă pudră, părul va arăta ciudat, devenind albicios.

Faceţi o soluție cu lămâie. Amestecaţi sucul de la două lămâi cu două căni de apă distilată şi turnaţi amestecul într-o sticlă goală de șampon. După ce vă spălaţi şi vă clătiți părul, uscaţi-l prin tamponare şi aplicaţi soluția pe scalp. Lăsaţi timp de cinci minute, permiţând su­cului acid de lămâie să acţioneze. Apoi clătiți cu apă rece.

Oțetul, care este de asemenea acid, poate şi el să degreseze părul. Amestecaţi o cană de oţet cu o cană de apă, apoi turnaţi soluția peste păr la ultima clătire. Nu vă îngrijoraţi că veţi mirosi ca o salată – mirosul dispare rapid.

Măsuri extreme: apa de gură

Dacă părul este extrem de uleios, puteţi să faceţi o soluție care vă va ajuta să încetiniţi secretarea sebumului. Intr-o cană mică ameste­caţi părţi egale de hamamelis şi orice tip de apă de gură comer­cială. Ambele ingrediente au acţiune astringentă, adică ajută la îngus­tarea porilor pielii. înmuiaţi un tampon de vată în soluţie şi apoi tamponaţi pielea capului (nu părul) după ce aţi terminat de spălat şi clătit.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Atunci când vine vorba de probleme fizice a avea păr gras nu este o problemă serioasă, dar poate deveni stânjenitor. Dacă nu vă place aspectul părului dumneavoastră, şi sfaturile din acest capitol nu vă sunt de folos, aţi putea să discutaţi cu medicul de familie pentru a obţine o trimitere la dermatologie.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Descoperiți și alte remedii naturale de la rubrica Stil de viață.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here