Remedii naturale pentru hipo şi hipertensivi

0
2092

Tensiunea arterială – Remedii naturale pentru hipo- și hipertensivi

Farmacia naturii ne stă la dispoziţie cu plante, legume şi fructe care ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

tensiunea arterialăPentru o stare bună de sănătate, tensiunea arterială ar trebui să se situeze în jurul valorilor 120/80. Atunci când scade sub 100/60, vă puteţi considera hipotensiv. Dacă e mai mare de 140/100, sunteţi hipertensiv. Valorile prea mici şi cele prea mari au consecinţe serioase asupra organismului: fie creierul nu este bine oxigenat şi apar ameţelile, fie sângele înaintează prea greu prin artere, obosind inima.

De obicei, stilul de viaţă este cel vinovat de oscilaţiile TA. Adică alimentaţia iraţională, sedentarismul, viciile şi stresul. Medicii sunt de acord că tratamentul alopat poate fi completat cu cel pe bază de plante, pentru o mai bună şi mai rapidă stabilizare a valorilor tensiunii arteriale şi diminuarea simptomelor, pentru prevenirea complicaţiilor. Farmacia verde ne poate fi de ajutor cu remedii specifice în hipotensiune şi hipertensiune.

Tensiunea arterială – Hipotensiunea – Amețeli la ridicarea bruscă în picioare

Deşi toată lumea se sperie de hipertensiune, la fel de periculoasă pentru sănătate poate fi şi tensiunea arterială prea mică. În medie, un adult din 20 se confruntă cu simptome de hipotensiune arterială, mai ales persoanele în vârstă. Hipotensiunea se face simţită frecvent atunci când ne ridicăm brusc în picioare. Hipotensiunea ortostatică nu este o boală, ci reprezintă incapacitatea organismului de a se adapta rapid la schimbarea bruscă a poziţiei corpului.

Sub efectul gravitaţiei, sângele se acumulează la nivelul membrelor inferioare, ceea ce diminuează temporar cantitatea de sânge pompată de inimă. În mod normal, organismul răspunde printr-o serie de reacţii reflexe (creşterea ritmului cardiac, îngustarea calibrului vaselor sangvine). Dacă aceste mecanisme compensatorii nu se produc suficient de rapid, apare hipotensiunea ortostatică.

În general, scăderea bruscă a tensiunii arteriale este însoţită de ameţeală, slăbiciune, dureri de cap, tulburări de vedere şi chiar leşin. Simptomele sunt accentuate de oboseală, consumul de alcool. Dacă apar după mesele bogate, se numeşte hipotensiune postprandială. Survine la o treime din vârstnici, dar nu se întâlneşte la tineri. Este mai frecventă la pacienţii cu anumite afecţiuni (boala Parkinson, sindromul Shy- Drager, diabet).

Unele persoane pot prezenta hipotensiune arterială fără a avea manifestări neplăcute. Atleţii şi persoanele care fac sport cu regularitate au o tensiune arterială mai mică decât media. La fel şi nefumătorii şi persoanele care îşi menţin o greutate normală.

Cauza din spatele hipotensiunii

Hipotensiunea are un avantaj. Este asociată cu reducerea riscurilor de infarct miocardic şi accident vascular cerebral (AVC). Însă poate semnala o problemă de sănătate, în special atunci când survine brusc. Poate avea drept cauze: aritmiile, hemoragiile interne sau externe, deshidratarea, febra.

Tensiunea arterială mai scade şi în sarcină, în primele 24 săptămâni, în cazul dereglărilor hormonale (hipo sau hipertiroidism, boala Addison, hipoglicemie, diabet), administrarea unor medicamente (diuretice, antihipertensive, beta-blocante, antidepresive triciclice, Viagra), consumul de narcotice şi alcool, afecţiuni cardiace (bradicardie, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic şi tulburări de funcţionare ale valvelor cardiace), deshidratare produsă de vărsături, diaree severă, exces de exerciţii fizice.

Tensiunea arterială scade şi în caz de septicemie (cel mai frecvent, infecţiile pulmonare sau urinare), reacţie alergică la unele medicamente (penicilină), alimente (alune) sau la înţepăturile unor insecte (albine sau viespi). Vârsta (peste 60 ani) este un factor de risc important pentru hipotensiune. Lipsa vitaminei B 12 şi a acidului folic poate cauza anemie, care la rândul său, este o posibilă cauză de hipotensiune arterială. Medicul este cel care va stabili cauza hipotensiunii, pentru că asupra acesteia va orienta tratamentul. Nu lăsaţi netratată această problemă!

Apa reglează tensiunea arterială

Schimbarea stilului de viaţă este măsura cea mai sigură şi de lungă durată pentru tratarea problemelor tensiunii arteriale. Plimbările în aer liber, exerciţiile fizice, de respiraţie, înotul sunt remedii cu rol profilactic. Mişcarea practicată regulat antrenează capacitatea organismului de a reacţiona rapid faţă de oscilaţiile de tensiune ale sângelui. În general, aportul suplimentar de lichide este benefic. Lichidele cresc volumul sangvin şi previn deshidratarea, două aspecte importante în tratamentul hipotensiunii. Dar nu orice lichide. Consumul de alcool trebuie evitat, însă cafeina ajută, favorizând constricţia vaselor sangvine.

Băile calde, de câte 20 de minute, înainte de culcare, pot ajuta la normalizarea tensiunii arteriale. Puteţi pune în apa de baie rozmarin sau sare amară. Este recomandată şi metoda Kneipp, adică alternarea apei calde cu apă mai rece. Apa trezeşte şi înviorează, reglează presiunea sângelui. Puteţi încerca şi „să călcaţi apa”, într-o cadă umplută cu apă rece. Cei care ameţesc atunci când se ridică în picioare nu trebuie să se grăbească. Nu săriţi brusc în picioare, zăboviţi câteva minute pe marginea patului.

Evitaţi să staţi în picioare prea multă vreme sau să vă schimbaţi prea des poziţia corpului.

Odihniţi-vă şi dormiţi suficient. Suprasolicitarea scade tensiunea. Evitaţi activităţile epuizante şi altitudinea mare. Eliminaţi stările depresive, responsabile şi ele de scăderea TA.

Hipotensivi, mâncați sfeclă!

Ce nu trebuie să faceţi? Nu săriţi peste micul dejun. S-ar putea ca aceasta să fie cauza căderii de tensiune. Nu mâncaţi ţelină şi fasole roşie cu bobul mic. Alimentele cu conţinut scăzut de carbohidraţi pot reduce simptomele. Sarea de bucătărie creşte TA, dar consumul exagerat de sare nu e un tratament, nici o măsură de urgenţă, şi în niciun caz nu e indicat fără aprobarea medicului. Excesul de sare poate duce la insuficienţă cardiacă, în special la vârstnici.

Totuşi, hipotensivii pot mânca uşor mai sărat. Pentru că tensiunea scade deseori după mese, este indicat ca hipotensivul să mănânce mai des şi să evite alimentele bogate în carbohidraţi (paste, pâine şi cartofi). O dietă săracă în proteine, vitaminele C, B şi calorii poate fi cauza celor cu hipotensiune.

De aceea, trebuie adoptată o alimentaţie pe bază de legume şi fructe. Timp de cinci zile, încercaţi să mâncaţi de trei ori pe zi, câte un fruct proaspăt. Consumate cel puţin trei săptămâni, iaurtul şi laptele vor ajută hipotensivii. Sfecla este unul dintre cele mai bune remedii naturale în cazul hipotensivilor. Beţi suc de sfeclă de două ori pe zi. Mâncaţi câte zece curmale roşii, de două ori pe zi. Sau câte cinci nuci, de trei ori pe zi.

Adăugaţi în regimul alimentar ghimbirul. Camforul înviorează, dacă este inhalat şi ne fereşte de răceli şi de gripă.

Hipertensiunea, o problemă serioasă

Hipertensiunea arterială creşte riscul de accident vascular cerebral şi este o adevărată problemă de sănătate în ziua de azi, afectând în jur de 40% din populaţia cu vârsta peste 65 de ani. În România sunt peste trei milioane de hipertensivi care urmează tratament hipotensiv, dar numărul celor nu se tratează e mult mai mare. Ameţelile, tulburările de vedere, palpitaţiile şi sângerările nazale sunt câteva dintre semnalele de alarmă ale hipertensiunii.

Cei mai importanţi factori de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale sunt: ereditatea, fumatul, alcoolul, hipercolesteremia, creşterea trigliceridelor (peste 150 mg/dl), obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, stresul.

Principala cauză incriminată o reprezintă un stil de viaţă nesănătos, cu o alimentaţie bazată pe alimente hipercalorice, bogate în grăsimi saturate, proteine animale, glucide concentrate, dar săracă în principii nutritive; cu consum crescut de băuturi dulci din comerţ, de băuturi energizante, de alcool, de sare, obiceiuri nocive (tutun, alcool în exces, droguri), diabetul, lipsa de mişcare, suprasolicitările fizice şi psihice.

HTA se poate manifesta prin următoarele semne şi simptome: dureri de cap (fruntea şi ceafa), ameţeli, ţiuituri în urechi, tulburări de vedere, oboseală la eforturi mici, palpitaţii, dureri precordiale, urinat mult în timpul nopţii, edeme mici la picioare, mai ales seara. Este foarte important ca medicul specialist să stabilească din ce cauză sunteţi hipertensiv.

Alimente indicate în HTA

În cazul hipertensiunii moderate, sunt indicate: mişcarea (30 de minute zilnic), limitarea consumului de sare, de alcool şi grăsimi saturate, renunţarea la fumat, evitarea stresului şi pierderea kilogramelor în plus. Dacă după 3 luni nu se văd rezultate, medicul poate prescrie tratament hipotensor, care trebuie ţinut pe viaţă. Totuşi, pentru 10-30% dintre pacienţi, hipertensiunea rezistă la tratament, iar alteori, efectele secundare nu sunt de neglijat.

Plante cu efect vasodilatator

Este bine să ajutăm organismul şi cu ceaiuri, tincturi, decocturi din plante cunoscute pentru efectul hipotensor. Se recomandă remedii care favorizează eliminarea apei în exces din ţesuturi, a colesterolului, care au efect vasodilatator şi de fluidificare a sângelui: mătasea de porumb, coada-calului, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn, traista-ciobanului, sulfină, rizomi de pir.

Plante cu efect stabilizator

Au efect de stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin: vâscul (numai cel de pe mesteacăn, brad, frasin, măr, păr, prun, cireş), talpa gâştei, păducelul, frunzele de măslin. Sunătoarea şi lavanda au efecte antistres. Aceste plante pot fi administrate sub formă de tincturi, capsule, pulbere, ceai. În tratarea HTA se recomandă o dietă hiposodată (cel mult 2g/zi de sare marină neiodată), iar mâncarea este bine să fie cât mai puţin prelucrată termic.

Tensiunea arterială – Alimente indicate

Alimente indicate: usturoi, ceapă, praz, nuci, cereale integrale, alimentele bogate în magneziu, ulei de peşte, uleiuri vegetale extravirgine, nuci, lapte slab, spanac, seminţe de floarea-soarelui (nesărate), fasole, soia şi ciocolată amăruie. Fructele recomandate, datorită conţinutului bogat în potasiu şi magneziu: banane, pepene galben, prune, struguri, căpşune, caise şi sâmburi de caise, pere, piersici, dude.

Usturoiul și păducelul, aliații inimii

Dintre remediile naturiste, frunzele de măslin induc dilatarea vaselor de sânge şi sunt adesea recomandate pentru reducerea hipertensiunii uşoare sau moderate. Oleuropeinul din aceste frunze reglează ritmul cardiac, reduce colesterolul şi are acţiune antidiabetică.

Se poate consuma un decoct din frunze de măslin, în cure de 5 zile pe săptămână.

Usturoiul are efect diuretic şi vasodilatator la nivelul vaselor periferice, reduce tensiunea, scade nivelul colesterolului rău, are efect benefic în coagularea sângelui şi e antioxidant şi antiinflamator. Este indicat să se consume zilnic 4 grame de usturoi proaspăt sau 1-3 căţei, de preferinţă zdrobiţi. Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante sau cele care urmează să facă operaţie ar trebui să nu consume usturoi în cantităţi mari.

Păducelul, care acţionează asupra stărilor de nervozitate şi asupra inimii, este adesea indicat în hipertensiunea asociată tahicardiei sau în insuficienţa cardiacă moderată. Graţie flavonoidelor conţinute, florile de păducel reglează ritmul cardiac şi ameliorează oxigenarea la acest nivel, în timp ce alte molecule din plantă au acţiune sedativă. Se poate ţine o cură cu infuzie de păducel (1-3 căni zilnic), timp de mai multe săptămâni. Păducelul se administrează sub formă de ceai, pulbere şi tinctură. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă peste care se toarnă o cană de apă fierbinte.

Planta nu se fierbe. Pulberea se ia de două ori pe zi câte o linguriţă. Specialiştii spun că băile cu păducel întăresc inima. O linguriţă de tinctură de păducel, luată de patru ori pe zi, îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a inimii, favorizează activitatea muşchiului cardiac şi previne infarctul.

Tratament cu vâsc și măceșe

Sucul de ţelină verde are efecte vasodilatatoare. Se prepară dintr-o mână de frunze proaspete de ţelină, la care se adaugă 100 ml de apă. Se poate combina cu sucul de morcov. Acest suc natural este folosit în mod tradiţional în China pentru reducerea tensiunii arteriale. Salata din ţelină şi morcov reduce colesterolul.

Vâscul este recomandat în profilaxia hipertensiunii şi a accidentelor vasculare cerebrale. Se administrează sub formă de pulbere, câte 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Gheara-diavolului este o plantă care reduce nivelul colesterolului şi previne formarea trombilor (cheagurilor de sânge).

Pulberea de măceşe, câte 3-4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, ajută la scăderea tensiunii arteriale. În plus, măceşele previn ateroscleroza şi puseele de hipertensiune. Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient în hipertensiune şi în toate bolile de inimă. Siliciul din această plantă menţine elasticitatea arterelor. Se administrează 2-3 linguriţe de pulbere de coada-calului pe zi, înainte de masă.

Pentru tratarea bolilor cardiovasculare (hipertensiune, aritmii) se face câte o cură de o lună, cu suc de cartofi, din care se consumă câte un pahar, de două ori pe zi. Acest suc este bogat în antioxidanţi, vitaminele C, B, potasiu şi magneziu. Sulfina reduce puseele de hipertensiune, are efecte uşor vasodilatatoare, ajută la eliminarea surplusului de lichide din organism, reduce tensiunea psihică, îmbunătăţeşte circulaţia venoasă.

Cum ajută ciocolata și ouăle de prepeliță?

Extractul sau pulberea de talpa-gâştei este un tratament ideal în HTA, aritmii, angină. Previne şi stopează evoluţia aterosclerozei. Se administrează câte 8 grame de pulbere sau câte 1 gram de extract zilnic. Pepenele roşu conţine un aminoacid numit L-arginină, care, are efecte de scădere a presiunii sanguine.

Tofu şi alte produse din soia sunt şi ele extrem de bune pentru cei cu hipertensiune, la fel ca alunele de pădure sau ceaiul verde. Flavonoizii pe care îi conţine ciocolata ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate scădea presiunea sanguină. Capsaicina din ardeii iuţi au acelaşi efect.

Cura cu ouă de prepeliţă se recomandă în hipertensiune, pentru reducerea colesterolului, în anemii, hepatite şi pentru revigorarea organismului. Ouăle se consumă dimineaţa, pe nemâncate, crude, în amestec cu anumite produse: miere, lămâie, lapte, brânză de vaci.

Semințele de mărar normalizează tensiunea arterială

Seminţele de mărar, opărite cu apă clocotită sunt de folos hipertensivilor. Un alt remediu este scorţişoară cu miere, în proporţie de 1:2, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă, timp de 10 zile. Fiertura de nuci pisate amestecată cu o lingură de flori de soc, o lingură de miere şi 500 ml apă este bună în HTA.

Pulberea de tei şi ceaiul de tei au efect vasodilatator, sedativ la nivelul sistemului nervos central şi depurativ, eliminând excesul de apă din organism. Hipertensiunea, insuficienţa circulatorie se ameliorează prin consumul de miere polifloră cu lăptişor de matcă 2%. Tinctura de obligeană are efecte similare cu ale medicamentelor care se folosesc în hipertensiune, aritmii sau ischemie cardiacă.

Tensiunea arterială și uimitorul efect al vitaminei C

Se curăţă o rădăcină de pătrunjel, se taie mărunt, se amestecă cu frunze de pătrunjel. Trei linguri din acest amestec se pun într-un vas de 250 ml cu apă şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. Se beau zilnic câte trei căni din acest ceai.

Efectul lămâilor asupra tensiunii arteriale mărite este recunoscut. În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, se bea o limonadă preparată din zeama de la o lămâie, îndulcită cu zahăr sau miere de albine.

Mazărea, bananele şi alte alimente bogate în potasiu au capacitatea de a stabiliza presiunea sanguină mai mult decât suplimentele luate de la farmacie.

Vitamina C este benefică pentru a reduce tensiunea arterială. Alimentele bogate în această vitamină sunt portocalele, kiwi, grapefruit, ardei roşu bulgăresc. Femeile au nevoie de 75 mg pe zi, iar bărbaţii de 90 mg.

Stafide și ulei de cătină – Reglează tensiunea arterială

Mâncând 3 stafide pe zi, tensiunea scade. La fel se întâmplă atunci când mâncăm 3 kiwi pe zi. Uleiul de cătină este util în caz de HTA; la fel şi coenzima Q10, care normalizează TA, ajută la scăderea colesterolului rău şi creşterea celui bun, fluidifică sângele şi dilată vasele sanguine. Coenzima Q10 e un antioxidant care se găseşte în carne şi peşte.

Cartofii albi copţi sunt bogaţi atât în potasiu, cât şi în magneziu, doi nutrienţi vitali sănătăţii inimii. Extractul de seminţe de struguri aduce TA la valori normale, reduce nivelul colesterolului. Se poate folosi şi suc de struguri, efectul va fi acelaşi. Remediul este contraindicat diabeticilor. Ierburile medicinale pot avea efecte secundare, mai ales dacă sunt consumate după ureche sau dacă puritatea lor este îndoielnică. Însă, luate în doze optime, de la magazinele naturiste, pot normaliza TA încă din primele zile.

Sursa: monitorexpres.ro

Pentru alte remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.