Remedii naturale pentru pierderi de memorie

0
691

memorieRemedii naturale pentru pierderi de memorie.

Pierderile de memorie și capacitatea de concentrare slabă sunt asociate, în general, cu procesul de îmbătrânire. Însă, memoria și concentrarea, pot fi afectate și de stres, de oboseală, de starea de sănătate generală șubredă. Pierderea de memorie se manifestă prin concentrare și atenție scăzute, capacitate de a reține diminuată. În situațiile de scădere a capacității de memorare, nivelul de vigilență este micșorat și deciziile mai puțin prompte. Tratamentele din plante sunt eficiente dacă sunt combinate cu o dietă bogată în nutrienți esențiali. Sportul și exercițiile de relaxare contribuie la o stare activă și revigorantă.

În fiecare dimineață, la trezire, înainte să vă faceți toaleta și să începeți treaba, întindeți-vă aidoma pisicii câteva minute. Aceasta vă ajută să fiți mai puțin crispați de-a lungul zilei. Mușchii vor fi astfel mai puțin tensionați și coloana vertebrală va fi mai relaxată. Indiferent de anotimp, deschideți fereastra și respirați adânc de mai multe ori. Umpleți-vă plămânii cu aer și expirați pe gură, comprimând abdomenul. Veți fi astfel calmi și veți reoxigena organismul. Veți avea mintea limpede, veți fi în formă și vă veți trezi mult mai ușor, aducând claritate memoriei.

De asemenea, dacă ați respectat orarul de somn de cel puțin 8 ore, evitați consumarea cafelei în prima parte a zilei. Amânați „cafeaua de dimineață” până după prânz. Pentru înlăturarea nervozității și regăsirea calmului, încercați să faceți și seara exerciții respiratorii ample stând întinși pe spate cu brațele de-a lungul corpului, palmele desfăcute cu fața în sus, picioarele ușor depărtate și ochii închiși.

Preparate pe bază de plante pentru pierderi de memorie

Ceaiurile din plante pentru recuperarea vioiciunii și creșterea capacității de concentrare vin în completarea acestor exerciții și a unei diete sănătoase, cu multe legume, fructe și fibre. Un amestec de rozmarin, gențiană, cimbru și salvie infuzate, într-o cură de trei săptămâni cu pauză de două săptămâni, crește tonicitatea și trezește la viață celulele nervoase.

Înainte de somn este bună o infuzie din muguri florali de portocal amar, frunze de mentă, frunze de măghiran și de verbină consumată ca atare sau îndulcită cu puțină miere de tei. Rozmarinul și lămâița, consumate individual în infuzii, folosind planta proaspătă, stimulează sistemul nervos și fortifică memoria. Rozmarinul are componente active ce mențin mintea limpede, ajută concentrarea, relaxează organismul marcat de tensiune nervoasă, măresc fluxul de sânge spre creier, alungă oboseala. Lămâița aduce vioiciune și energie organismului, îmbunătățind performanțele mintale.

Uleiuri esențiale și plante asiatice pentru fortificarea memoriei

Uleiurile esențiale pot îmbunătăți concentrarea. Le puteți folosi fie individual, fie combinate două-trei uleiuri esențiale într-un ulei de bază. Cele mai eficiente sunt uleiurile esențiale de lămâiță, busuioc, mentă, rozmarin, lemon grass, eucalipt, cardamom, lămâie, lemn de cedru. Se pot picura în apa de baie sau se pot folosi la masaj. Le puteți aplica pe zona de puls de la mână, la tâmplă, pe o batistă de pânză etc.. Uleiurile esențiale pot fi vaporizate și într-o lampă de aromaterapie.

O plantă cu efecte benefice pentru fortificarea memoriei vine din India și se numește gotu kola (Centella asiatica). Desigur, nu se pot omite din aceste recomandări două plante cu tradiție în tratarea unor astfel de probleme, folosite în Asia încă din cele mai îndepărtate timpuri – ginsengul și ginkgo biloba. Ele se utilizează în urma consultului fitoterapeutic de specialitate, în forme deja preparate și în cantități și doze recomandate.

Ajutați-vă memoria să reziste cât mai mult timp oferindu-i „material” pe care să-l prelucreze – poezii pe de rost, rezolvare de integrame și probleme de matematică, memorarea unor nume de străzi sau capitale, lecturi, cultură generală, orice exercițiu ce o menține vie și trează. Nu vă supuneți organismul stresului îndelungat, odihniți-vă suficient și nu vă lăsați acaparați de griji, totul are o soluție!

Sănătate! Doamne ajută!

Te invit să citești și Remedii naturale pentru reumatism și artrită.

Mihaela Mușetescu