Remedii naturale pentru constipaţie

0
4990

constipațiaConstipația – O problemă ce se poate evita – Cum o vindecăm? Remedii naturiste și sfaturi practice.

Probabil că primul gând care vă trece prin minte atunci când vine vorba despre această problemă – constipația – este să luaţi un laxativ. Dar există foarte mari şanse să nu aveţi nevoie de niciunul. Cea mai bună metodă de a reveni la normal este să mâncaţi pur si simplu mai multe fibre -20-35 de grame pe zi. Acestea absorb apa şi fac scaunul mai moale şi mai voluminos, fapt ce accelerează procesul digestiei în organismul dumneavoastră. Pentru a putea face faţă acestei cantităţi de fibre, organismul dumneavoastră are nevoie şi de lichide. Şi nu trebuie să uitaţi nici de exerciţiile fizice, care pot fi de asemenea de ajutor pentru a pune lucrurile în mişcare. Respectaţi toate acestea şi lucrurile vor reveni la normal încă o dată.

Constipație – Ce este în neregulă

Auziţi chemarea naturii şi doriţi să îi daţi curs – cu disperare. Dar organismul nu vrea să răspundă. Sau, atunci când totuşi o face, scaunul este dur, uscat şi dificil de eliminat. De cele mai multe ori este vorba de un deficit de fibre sau de apă. O altă cauză frecventă este ignorarea nevoii de a merge la toaletă sau faptul că sunteţi prea ocupat pentru a o face; în special dacă dimineaţa vă grăbiţi să plecaţi de acasă aşa că mai bine vă treziţi cu 10 minute mai devreme. Constipaţia ar putea avea ca motiv şi lipsa de exerciţii fizice, folosirea prea frecventă a laxativelor, hipotiroidismul, diabetul zaharat, depresia, sindromul de colon iritabil sau anumite medicamente.

Reparați cu fibre
Tărâțe de cereale

– Începeţi ziua cu un castron de tărâţe de cereale bogate în fibre. Unele sortimente conţin chiar şi 15 g de fibre insolubile pe porţie. Acest tip de fibre adaugă volum bolului alimentar, determinând înaintarea lui mai rapidă în intestin. Sfat: dacă nu sunteţi obişnuit să consumaţi multe fibre, începeţi cu porţii mai mici; să zicem jumătate tărâţe şi jumătate fulgi de porumb, servite cu lapte degresat sau iaurt cu conţinut mic de grăsime. Creşteţi treptat cantitatea. În caz contrar, s-ar putea să suferiţi de balonare, flatulenţă şi crampe.

Prune, pere, ovăz, nuci

– Faceţi-vă o rezervă de fasole uscată, prune, pere, smochine, ovăz şi nuci. Toate acestea sunt surse bune de fibre solubile. Se transformă în gel în intestin şi ajută în constipație la înmuierea scaunului.

Semințe de psyllium

– Amestecaţi o linguriţă sau două de seminţe pisate de psyllium (Is -paghula) într-o cană cu apă caldă. Lăsaţi să se infuzeze timp de două ore. Adăugaţi lămâie şi miere după gust, apoi beţi. Psyllium conferă volum şi este principalul ingredient din multe laxative ce pot fi cumpărate direct din farmacii. Veţi găsi seminţele acestei plante în multe dintre farmacii şi magazine de produse naturiste. Puteţi folosi şi seminţe de in.

Semințe de in

– Seminţele de in au un conţinut bogat de fibre şi de acizi graşi omega-3, ale căror efecte benefice pentru inimă şi sistemul circulator au fost demonstrate. Luaţi o lingură de seminţe pisate, care pot fi cumpărate de la magazine de produse naturiste, de două sau trei ori pe zi. Unora le place gustul seminţelor de in (se aseamănă într-o anumită măsură cu gustul nucilor). Dacă este şi cazul dumneavoastră, puteţi să le adăugaţi în castronul de cereale pe care le mâncaţi dimineaţa sau într-un cocktail de fructe. Puteţi, de asemenea, să le măcinaţi într-o râşniţă și să le ţineţi în frigider. Adăugaţi jumătate de linguriţă într-un pahar cu suc de portocale.

Hidratare

– Pe măsură ce măriţi cantitatea de fibre consumate, asiguraţi-vă că beţi suficientă apă – cel puţin opt pahare de câte 250 ml pe zi. Fibrele sunt extrem de absorbante şi dacă nu consumaţi suficientă apă, scaunele ar putea deveni de mici dimensiuni, tari şi greu de eliminat.

Băuturi calde

– Beţi o băutură caldă pentru a vă mai relaxa.

O ceașcă de cafea

– Beţi o ceaşcă de cafea dimineaţa. Dacă vă place cafeaua, s-ar putea să fi descoperit deja că o cană consumată dimineaţa are un efect de eliberare a tractului digestiv, prin stimularea colonului. Trebuie, însă, să nu consumaţi nici prea multă – cofeina este şi un diuretic şi va elimina lichidele din organism.

Ceai de plante

– Dacă nu vă place cafeaua, încercaţi să consumaţi dimineaţa o altă băutură caldă. Ceaiul de plante sau decofeinizat sau o cană de apă caldă cu puţin suc lămâie sau miere ar putea avea de asemenea un efect stimulator asupra intestinului. Sucul de lămâie este un laxativ natural.

Ceai de păpădie – efect laxativ

– Ceaiul de păpădie, care are un efect laxativ uşor, ar putea ajuta de asemenea mişcările intestinale să revină la normal. Folosiţi o linguriţă de rădăcină uscată la o cană cu apă fiartă. Consumaţi câte o cană de trei ori pe zi. Puteţi găsi rădăcină uscată de păpădie la magazinele de produse naturiste.

– Fructele ridate pun lucrurile în mişcare.

Prune

– Obişnuita prună este unul dintre cele mai vechi remedii casnice pentru constipaţie. Acest fruct este bogat în fibre (aproximativ un gram în fiecare prună). De asemenea, prunele conţin un compus denumit dihidroxifenil isatin. Acesta stimulează contracţiile intestinale ce vă fac să mergeţi la toaletă.

Stafide

– Dacă nu vă plac prunele, încercaţi să ronţăiţi câteva stafide. Acestea, la rândul lor, au un conţinut bogat în fibre. Conţin şi acid tartaric, care are efect laxativ. Intr-un studiu în care subiecţii au consumat o pungă mică de stafide pe zi, doctorii au demonstrat că timpul necesar hranei digerate să treacă prin intestin s-a redus cu 50%.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Deşi poate fi deranjantă, constipația nu este în general gravă. Cu toate acestea, poate să fie semnul unei probleme mai serioase cum ar fi cancerul colorectal sau obstrucţia intestinală. Mergeţi la medic dacă durează de mai bine de două săptămâni sau dacă vedeţi în scaun urme de sânge, este însoţită de febră, durere abdominală severă, pierdere în greutate, sau în cazul în care constipația alternează cu perioade de diaree.

Dacă aţi început să luaţi de curând un nou medicament care s-ar părea să fie cauza constipației trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Antihistaminicele, diureticele, medicamentele hipotensive, codeina şi unele analgezice pe bază de morfină, unele tranchilizante, anumite antidepresive şi antiacide care conţin calciu sau aluminiu pot să provoace constipație.

Constipația – realitate sau iluzie?

Lumea publicităţii ar dori să ne facă să credem că eliminarea zilnică a fecalelor este simbolul unei sănătăţi perfecte. Medicii spun că acest lucru nu este adevărat. Mulţi dintre noi au ceea ce medicii numesc „constipaţie percepută” – adică noi credem că suntem constipaţi, dar organismul nu este de aceeaşi părere. Oamenii au ritmuri diferite ale metabolismului şi este la fel de sănătos (pentru unii) să aibă scaun o dată la trei zile cum este pentru altcineva să aibă de trei ori pe zi.

Surse de fibre

Dacă vă întrebaţi cum să măriţi cantitatea de fibre din dietă pentru a îmbunătăţi funcţionarea sistemului digestiv, iată câteva alimente care conţin fibre solubile şi insolubile.

Aliment Mărimea porţiei Grame de fibre Aliment Mărimea porţiei Grame de fibre
Tărâţe de cereale 1 castron 15 Muesli 1 castron (90 g) 8
Fulgi de tărâţe 1 castron 8 Grâu măcinat 2 4,5
Pâine integrală 2 felii 5 Hummus 60 g 2
Zmeură 15 6 Alune 25 g 2
Linte fiartă I50g 3 Prune uscate 8 4
Mure 15 5 Caise uscate 8 10
Fasole gătită 200 g (conservă) 13 Curmale 9 2
Smochine uscate 2 5 Mere 1 2
Spaghete din făină Pere (cu coajă) 1 4
integrală fierte I50g 6 Banane 1 1,5
Fasole roşie Terci de ovăz 1 castron 2
conservă 100 g 7 Varză de Bruxelles 10 3

 

Ridicați-vă și plecați

– Faceţi exerciţii fizice în mod regulat. S-a demonstrat că plimbarea de dimineaţă este un lucru benefic. Prin ea se evită constipația sau se elimină. Atunci când vă mişcaţi corpul, ajutaţi şi mâncarea să înainteze mai rapid prin tractul digestiv. Încercaţi să faceţi zilnic cel puţin o plimbare.

Aplicați presiune

Cei care practică presopunctura spun că această tehnică poate ajuta la stimularea digestiei şi implicit a intestinelor. Folosindu-vă degetul mare şi arătătorul aplicaţi presiune pe zona dintre degetul mare şi arătător de la cealaltă mână. Faceţi acest lucru timp de două minute zilnic atât timp cât sunteţi constipați. (Atenţie! Această tehnică nu trebuie folosită în timpul sarcinii.)

Ultima măsură 

– Planta Cascara sagrada este foarte eficientă. Se regăseşte în compoziţia mai multor laxative eliberate fară reţetă. Este cunoscută ca un laxativ stimulant deoarece stimulează tractul intestinal. Planta există sub mai multe forme. Pentru că este atât de puternică şi interacţionează cu numeroase medicamente, ar trebui să fie folosită doar sub supravegherea medicului. În orice caz, nu luaţi mai mult de opt până la zece zile deoarece vă poate face să pierdeţi apă, potasiu şi sare. În urma folosirii regulate, creează dependenţă. Atenţie! Nu o folosiţi dacă aveţi o altă afecţiune abdominală. De asemenea, Cascara nu trebuie utilizată de femeile gravide sau de copii.

– Dacă orice alt remediu nu dă rezultate, încercaţi „mama” tuturor laxativelor naturale, Senna. Ar trebui să îşi facă efectul în aproximativ opt ore. Luaţi 20-40 de picături de tinctură seara, dar nu trebuie folosită ca remediu pe termen lung. Atunci când este utilizat în mod repetat, poate produce crampe şi diaree. Aşa cum se întâmplă şi în cazul plantei Cascara sagrada, folosirea pe termen lung poate da dependenţă.

– Pentru o alternativă ceva mai blândă, folosiţi un supozitor cu glicerol, care poate fi achiziţionat din orice farmacie. Din nou, nu este bine să vă bazaţi pe această metodă mereu pentru a trece peste un episod de constipație deoarece vă puteţi agrava starea.

Constipația – Sfaturi de final

– Nu ignoraţi niciodată chemarea naturii. Dacă o faceţi, atunci este ca şi cum aţi dori constipația

– Nu încercaţi niciodată să forţaţi. S-ar putea să ajungeţi să suferiţi de hemoroizi sau fisuri anale. Acestea nu doar vă dau durere, dar şi agravează constipația pentru că îngustează orificiul anal. De asemenea, forţatul pe toaletă vă poate afecta inima: reduce pulsul şi măreşte tensiunea arterială, putând chiar să provoace un infarct miocardic.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Mai multe remedii naturiste găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.