Remedii de la bunici: Cum tratăm laringita

2
11653

laringităDacă aveţi laringită cea mai bună metodă de a vă recăpăta vocea este să petreceţi o săptămână în bibliotecă (sau într-o mănăstire). Cu alte cuvinte, să nu mai vorbiţi. Acest lucru înseamnă că nu aveţi voie nici măcar să şoptiţi. S-ar putea să vi se pară ciudat, dar o şoaptă solicită corzile vocale la fel de mult cum o face un ţipăt. Repausul corzilor vocale vă va ajuta să împiedicaţi apariţia unor probleme mai serioase cum ar fi formarea de noduli, polipi sau chisturi. Iar în timpul cât vă odihniţi corzile vocale, încercaţi şi unele dintre următoarele remedii.

Ce este în neregulă

Vă doare gâtul şi nu puteţi scoate niciun sunet. Aveţi laringită – o inflamaţie a laringelui (numit şi cutia vocală), partea căilor respiratorii care adăposteşte corzile vocale. În mod normal, corzile vocale se deschid şi se închid atunci când vorbiţi. Atunci când acestea se inflamează, ele vibrează diferit, determinând vocea răguşită. Pe lângă folosirea exagerată a vocii, laringita mai poate fi provocată de răceli şi alte infecţii virale, fumat, alergii sau o infecţie a sinusurilor, expunere la factori iritanţi, cum ar fi praful sau fumul, şi unele afecţiuni medicale cum ar fi bronşita şi pirozisul (arsurile gastrice).

Nu încercați să vă curățați gâtul

Orice aţi face, rezistaţi tentaţiei de a tuşi sau de a încerca să vă eliberaţi gâtul. Oricare dintre aceste lucruri vă poate afecta corzile vocale. Încercaţi să reprimaţi această tendinţă bând puţină apă sau, pur şi simplu, înghiţind.

Protejați-vă gâtul
Apă și lichide calde

Consumaţi cel puţin şase sau opt pahare de apă la temperatura camerei sau puţin călduţă pe zi. Lichidele vă menţin laringele umed, ceea ce este esenţial pentru vindecarea sa.

Alte lichide calde, cum ar fi supa de pui, pot fi de asemenea de ajutor pentru ameliorarea durerii.

Ceaiuri

Specialiştii în tratamentul cu plante recomandă consumul de ceaiuri de unguraş (Marrubium vulgare) şi de lumânărică. Unguraşul este o plantă cu frunze păroase, care face parte din familia mentei şi este folosit de mult timp în siropurile pentru tuse. Lumânărica (muleina) conţine mucilagii gelatinoase, care calmează ţesuturile iritate. Pentru a prepara oricare dintre aceste ceaiuri, puneţi una sau două linguriţe din planta uscată într-o cană cu apă fiartă. Lăsaţi să stea în repaus 10 minute, apoi strecuraţi şi consumaţi. Beţi până la trei căni pe zi. În general, puteţi găsi aceste plante la magazinele de produse naturiste.

Suc de ceapă și miere

Un vechi remediu casnic pentru laringită este consumul unui amestec din două linguriţe de suc de ceapă, urmat de o linguriţă de miere. Luaţi la fiecare trei ore. Dacă nu aveţi un storcător de fructe, puteţi obţine sucul de ceapă prin stoarcerea unei jumătăţi de ceapa între două farfurii şi colectarea sucului care se scurge.

Miere, lămâie și cayenne

Amestecaţi o lingură de miere, puţin suc de lămâie şi puţin ardei cayenne, după care sorbiţi amestecul. Repetaţi ori de cate ori este necesar.

Aburiți cutia vocală

Inhalaţi aburi dintr-un castron cu apă caldă timp de cinci minute, de două până la patru ori pe zi. Pentru a putea capta aburii, acoperiţi-vă capul cu un prosop, formând un cort peste castron, şi inhalaţi adânc. Aburul ajută la restaurarea umidităţii de la nivelul gâtului şi va accelera vindecarea. Puneţi castronul pe o masă stabilă. Nu staţi aplecat prea aproape de apa fierbinte pentru că riscaţi să vă opăriţi.

Pentru ca inhalaţia să fie mai puternică, adăugaţi în apă patru până la şase picături de uleiuri esenţiale antiseptice şi antiinflamatorii, cum ar fi uleiul de levănţică, lemn de santal sau muşeţel.

Faceţi o compresă caldă cu ceai de lumânărică, salvie, cimbru, sau isop (Hyssopus officinalis). Aplicaţi compresa pe gât, apoi înfăşuraţi un prosop uscat în jurul gâtului pentru a menţine căldura în interior.

Puterea profilaxiei

Respiraţi pe nas. Pasajul nazal este un umidificator natural. Respiraţia pe gură, pe de altă parte, expune laringele la aerul rece şi uscat.

Folosiţi un umidificator în dormitor, sau puneţi un vas cu apă pe radiator. Corzile vocale sunt căptuşite cu o mucoasă care are nevoie să fie menţinută umedă pentru a respinge factorii iritanţi.

Atunci când călătoriţi cu avionul, mestecaţi gumă sau sugeţi o bomboană pentru gât. Aerul din cabină este extrem de uscat şi corzile vocale vor avea de suferit. Dacă vă ţineţi gura închisă şi sporiţi cantitatea de salivă secretată, preveniţi deshidratarea.

Un alt truc este să ţineţi o batistă udă peste nas şi gură pentru a umezi aerul pe care îl inspiraţi.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă există medicamente care ar putea să provoace răguşeala. Anumite medicamente, inclusiv cele pentru hipertensiunea arterială, medicamentele pentru tiroidă şi cele antihistaminice vă pot usca foarte mult gâtul.

Dacă fumaţi, renunţaţi. Fumatul este o cauză majoră a uscăciunii gâtului. Este bine să evitaţi şi barurile, cluburile şi restaurantele unde se fumează.

Laringită – Ar trebui să-mi sun medicul?

În general, laringită nu este o problemă serioasă şi vă veţi recăpăta vocea în câteva zile. Dar, dacă sunteţi încă răguşit după patru sau cinci zile, este bine să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Răguşeala persistentă, care nu poate fi explicată, necesită o evaluare medicală. Acest lucru este important în special dacă sunteţi fumător. Poate fi un semn de cancer. Trebuie să mergeţi de urgenţă la medic şi dacă tuşiţi şi expectoraţi mucus cu sânge sau aveţi respiraţie şuierătoare.

Mergeţi la doctor dacă laringita este însoţită de o durere atât de puternică încât aveţi probleme să înghiţiţi saliva. Partea superioară a laringelui ar putea fi atât de inflamată, încât poate să vă blocheze respiraţia şi să vă pună în pericol viaţa.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Descoperiți mai multe remedii la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

  1. Iau si eu bombonele isla pentru profilaxie. Sunt atit de bune atit pentru a tine boala departe cit si pentru a trata manifestari ale bolii deja aparute. Le port cu mine in calatorii atunci cind remediile naturiste traditionale nu imi sunt la indemina. Desi si Isla sunt pe baza de plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.