Remedii alternative pentru durerile de spate

0
191

durerile de spateDurerile de spate – Remedii și tratamente alternative – Soluții pentru a reduce intensitatea durerilor

Durerile de spate afectează o mare parte a populaţiei iar cauzele lor pot fi multiple – de la cele de natură mecanică, cum ar fi ridicarea incorectă a unei greutăţi şi până la cele atribuite unei afecţiuni cronice. Adesea pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la tratament medicamentos (antiinflamatoare, analgezice, etc.) pentru a putea duce o viată normală, însă există si o serie de alternative care reduc intensitatea durerii, cresc mobilitatea si îmbunătăţesc calitatea vieţii.

Exercițiile fizice

Există numeroase tipuri de exerciții extrem de utile pentru cei ce suferă de dureri de spate, de la gimnastica medicală şi stretching până la înot, plimbări în natură, aerobic sau yoga. Acestea întăresc muşchii ce susţin zonele cu probleme, îmbunătăţesc postura şi mobilitatea şi nu în ultimul rând, ajută la eliberearea de endorfine, neurotransmiţători cu un rol important în suprimarea durerii.

Stimularea stării de bine

După cum spuneam, endorfinele exercită un efect analgezic semnificativ. Ce putem face însă pentru a elibera cât mai multe endorfine, în afară de exerciţii fizice? Putem începe cu activităţi care ne fac să râdem şi să zâmbim, activităţi ce implică relaţionarea cu alte persoane. Putem apela la meditaţie, muzică, consumul anumitor alimente (ciocolată neagră) sau exercițiile de respirație profundă.

Endorfinele ajută şi la tratarea altor afecţiuni asociate cu durerea, cum ar fi insomnia sau depresia.

Masajul și acupunctura reduc durerile de spate

Numeroase studii confirmă rolul benefic pe care masajul şi acupunctura îl au în tratarea durerii. Acestea ajută la relaxare şi oxigenarea muşchilor, eliberează endorfine. Potrivit unor teorii mai noi, acele utilizate în acupunctură blochează traseul transmiterii durerii din regiunea afectată spre creier. Un studiu realizat de curând în Marea Britanie a demonstrat că efectele unei cure de 10 sesiuni de acupunctură se menţin pe termen lung, chiar şi pe perioade de peste doi ani. Cu toate acestea, reducerea intensităţii durerii este relativ scăzută.

Cremele cu capsaicină şi tătăneasă

Capsaicină, substanţa activă din ardeii iuţi, este utilizată în mai multe unguente pentru tratarea durerii. Durerile de spate pot fi reduse prin aplicarea de 3-4 ori pe zi a acestor creme. Efectul datorându-se interferenţei pe care o are cu o serie de substanţe ce ajută transmiterea sa. Efectele secundare sunt minore.

Un alt unguent, bazat pe extrasul din rădăcină de tătănseasă, şi-a dovedit acţiunea benefică în reducerea durerilor de spate în cadrul studiilor clinice. Aici însă este necesară mai multă atenţie deoarece utilizarea pe perioade îndelungate nu este recomandată.

De asemenea, există o gamă variată de unguente, gen puterea ursului, gheara dracului sau balsam de cal. Acestea, însoţite de o recomandare potrivită, în funcţie de simptomele pacientului, pot avea rezultate bune într-un timp relativ scurt. Oricum, în funcţie de intensitatea durerii şi persistenţa ei, recomandăm, şi consultul unui medic specialist sau un terapeut specializat în astfel de dureri.

Terapia cu frig-căldură

Terapia ce implică comprese locale cu gheaţă sau comprese fierbinţi este utilă în special în cazul afecţiunilor de natură acută. Gheaţa reduce inflamaţia şi reduce spasmele musculare, în timp ce căldura creşte gradul de irigare cu sânge şi oxigen a zonei.

Pe lângă soluţiile amintite mai sus mai putem menţiona efectele pozitive pe care le are alimentaţia şi renunţarea la obiceiurile nesănătoase (precum alcoolul în exces, tutunul, lipsa de exerciţii fizice şi mişcare, etc), somnul, terapia balneară sau cea ce implică hipnoza.

Sursă consultată: Violeta Pancu, asistent de farmacie,  www. farmacia 3. Ro, Săptămâna medicală, nr. 181, septembrie 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here