Relieful din România: “exact ca deșertul Sahara”

0
1039

Una dintre puținele țări europene care se bucură de aproape toate tipurile de ecosistem de pe continentul European, inclusiv un deșert, este România.

relief 1Vom reliefa mai departe și dunele de nisip, care împrejmuiesc localitatea Dăbuleni din sudul județului Dolj, dune care alcătuiesc o suprafață compactă totală de circa 80.000 de hectare, care-i conferă astfel aparența unui adevărat deșert. ,

Practic, se poate vorbi despre unicul deșert din Romania, cu atât mai mult cu cât în localitatea Dăbuleni se găsește singurul Muzeu al Deșertului din țară.

„De fapt, la ora actuală, în România exista aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80.000 de hectare sunt situate compact în jurul localității Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip”, conform celor de la  http://www.descopera.ro.

Așadar, sudul Judetului Dolj este cea mai aridă zonă din România.

„Deșertul oltenesc” este unul foarte nou între peisajele țării. În trecutul apropiat, zona era plină de dune peste care creșteau însă diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau înconjurate de păduri de salcâmi .

La începutul anilor 1970, autoritățile existente au defrișat pădurile și au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale.

După anul 1990, oamenii au realizat ca tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care sa dea randament la Dăbuleni, sunt cele de pepeni.

În urma acestui fapt, autoritățile locale au demarat recent un program de reîmpădurire pentru a permite din nou cultivarea de piersici, vița de vie, lucerna și cartofi, spun cercetătorii.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here