Festivalul de film romanesc “Rekonstruktion. Filmland Rumänien”, la Berlin

0
117
RekonstruktionInstitutul Cultural Român din Berlin organizează, între 21 și 30 noiembrie, a treia ediție a festivalului de film românesc Rekonstruktion. Evenimentul, care marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluția Română din 1989, este unul dintre cele mai importante programe organizate de către ICR Berlin, informează un comunicat de presă.

Festivalul are loc o dată la doi ani, iar edițiile trecute au reprezentat o vitrină a cinematografiei românești prezentând filmele devenite clasice, dar și noul val românesc și întrunind un larg public cinefil german.

Ediția din 2014 a festivalului se află sub egida a 25 de ani de la Revoluția Română din 1989 și își propune o trecere prin cinematografia românească cu o tematică strâns legată de fenomenul istoric al Revoluției din ’89.

Filmele au fost selectate de către echipa ICR Berlin în colaborare cu directorul Zeughauskino, Jörg Frieß, și creează o punte între perioada comunistă, cu trecere prin punctul culminant al Revoluției, și perioada post-comunistă. Astfel, au fost selectate o serie de filme, care prezintă modul de viață, presiunile, conflictele din perioada comunistă, mai apoi o serie de pelicule dedicate momentului de explozie din 1989 și o serie de documentare, care analizează epoca ceaușistă din perspectiva prezentului.

Trei filme documentare – ”După revoluție”, regia Laurențiu Calciu, ”Anatomia unei plecări”, regia Șerban Tătaru, și ”București, unde ești?”, regia Vlad Petri – sunt prezentate în colaborare cu Festivalul One World Romania și cu Centrul Ceh din Berlin.

Din program fac parte „Hârtia va fi albastră”, regia Radu Muntean; „Videogramele unei revoluții” al lui Harun Farocki și Andrei Ujica; omnibusul „Amintiri din Epoca de Aur”, regia: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu și Ioana Uricaru; „É pericoloso sporgersi”, regia lui Nae Caranfil; „A fost sau n-a fost?”,regia Corneliu Porumboiu; „Piața Universității – România“, regia Stere Gulea, Sorin Ilieșiu, Vivi Drăgan Vasile; „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, regia Cristian Mungiu; „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu“, regia Andrei Ujica; „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu; „Trop tard”, regia Lucian Pintilie; „Vulpe – vânător“, regia Stere Gulea; „Senatorul melcilor“, regia Mircea Daneliuc; „Balkán Bajnok”, regia Réka Kincses; “Die letzten Tage der Ceaușescus/Ultimele zile ale Ceaușeștilor“, regia Milo Rau, Simone Eisenring, Marcel Bächtiger.

Rekonstruktion. Filmland Rumänien III este un eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Zeughauskino Berlin și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ambasadei României la Berlin.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here