Regula celor cinci secunde se poate aplica alimentelor

0
380

alimenteleUn studiu realizat de cercetătorii Universităţii Aston din Marea Britanie demonstrează că regula celor cinci secunde există cu adevărat şi poate fi aplicată, întrucât alimentele scăpate pe jos pot fi mâncate fără riscuri deosebite pentru sănătate, mai ales dacă este vorba de felii de pâine prăjită. Mai mulţi experţi în microbiologie au dorit să testeze regula celor cinci secunde şi să vadă dacă această teorie se aplică tuturor alimentelor scăpate pe jos. În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că este mai puţin probabil ca bacteriile să se lipească de alimentele scăpate pe suprafeţe mochetate şi că alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, sunt cele în cazul cărora se aplică cel mai bine regula celor cinci secunde.

A fost monitorizat transferul unei bacterii comune, Escherichia coli (E. coli), şi al bacteriei Staphylococcus aureus (S. aureus) de la suprafeţe de interior (mochetate, laminate şi acoperite cu gresie) pe diverse tipuri de produse alimentare. Alimentele testate au inclus bucăţi de pâine prăjită, paste, biscuiţi şi dulciuri lipicioase, care au fost lăsate pe podea între trei şi 30 de secunde. Studiul a confirmat faptul că timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, însă tipul pardoselei este factorul decisiv. Suprafeţele carpetate sunt acelea care permit cel mai puţin transferul de bacterii, în orice perioadă de timp, lucru demonstrat pentru toate cele patru tipuri de produse alimentare testate.

Pâinea prăjită este alimentul care prezintă cel mai mic risc de a aduna bacterii de pe orice tip de suprafeţe, însă doar dacă este uscată. Pâinea prăjită cu unt sau dulceaţă creşte riscul de a atrage microbi. Alimentele umede, precum pastele şi dulciurile, pot fi ridicate de pe jos într-un interval de cinci secunde fără să contracteze bacterii, însă, dincolo de această perioadă, riscul de infectare creşte considerabil. Suprafeţele laminate şi cele acoperite cu gresie sunt cele mai rele tipuri de pardosele, întrucât transferă cele mai multe bacterii pe alimente. Cercetătorii de la Universitatea Aston au făcut un alt studiu pentru a identifica numărul persoanelor care respectă regula celor cinci secunde. Rezultatele au arătat că 87% dintre persoanele intervievate au spus că ar mânca alimente scăpate pe jos sau că au făcut deja acest lucru în trecut. Mai mult de jumătate (55%) erau femei şi 81% dintre ele au spus că respectă regula celor cinci secunde.

Sursa: telegraf.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here