Sfaturi prieteneşti – „realizările zilei de ieri”

0
556

Recompensa:

Vă gandiţi vreodata că nu aţi fost recompensaţi îndeajuns pentru unele dintre lucrurile pe care le-aţi facut în viaţă ?

Priviţi vreodată în afară şi vă spuneţi: “Situaţia nu ar trebuie să fie în cutare fel, pentru că, la urma urmei, eu am facut cutare sau cutare lucru cu ceva timp în urmă ?”

Sunteţi genul de persoană care încearcă să trăiască de pe urma realizărilor din trecut? E fatal să vă trăiţi viaţa astfel, vă rog să mă credeţi. Aşa cum nimeni nu vrea să mânânce cartofii sleiţi rămaşi de ieri, nimeni nu poate să trăiască bazându-se pe realizarile de ieri. De câte ori nu aţi auzit despre cineva care, la un moment dat, a facut ceva măreţ. Apoi a scris o carte foarte impresionantă despre lucrul măreţ pe care l-a facut, apoi a scris o carte neînsemnată despre acelaşi lucru, după care a scris un pamflet cu aceeaşi temă şi, procedând astfel, şi-au deformat întreaga viaţă, încercând să-i facă pe oameni să-şi amintească de acel unic lucru măreţ pe care l-a facut el candva. Când încercăm să trăim hrănindu-ne cu meritele de ieri, murim astăzi. Gandiţi-vă numai!

Câţiva ofiţeri din armata s-au dus odată la Napoleon ca să-i recomande un tânăr căpitan în speranţa că acesta va înaintat în grad.

Napoleon i-a întrebat: “De ce îl propuneţi pentru avansare pe acest om ?” Ofiţerii au răspuns că datorita curajului, îndraznelii şi ingeniozităţii de care căpitanul dăduse dovadă, fusese câştigată o bătălie importantă în urmă cu câteva zile.

Napoleon a stat câteva clipe pe gânduri, apoi i-a întrebat:”Bine, dar ce a făcut a doua zi?” Nimeni nu ştie ce au răspuns ofiţerii, dar din ziua aceea nu s-a mai auzit nimic despre căpitanul cu pricina. Vedeţi voi, în lumea noastră există două tipuri de oameni: cei care au un moment de intensă strălucire şi cei pe care te poţi baza că vor face tot ce le stă în putinţă zi după zi, în fiecare zi din viaţa lor. Cu alte cuvinte, există fulminanţi şi truditori. Vă rog să mă credeţi, în clipa în care vă intră în cap ideea că printr-o singură acţiune fulminantă vă puteţi asigura traiul pentru mai multe zile, incepeţi să vă trăiţi viaţa în cenuşă.

Recompensa primită azi este pentru eforturile depuse azi; dragostea oferită azi se întoarce înapoi azi. Nu poţi să spui: “O, cât de mult am iubit-o ieri, ea de ce nu mă iubeşte azi?” Dacă vreţi să fiţi iubiţi azi, şi voi trebuie să iubiţi tot azi. Dragostea de mâine nu există înca, iar dragostea de ieri a fost daruită şi primită.

RECOMPENSA PRIMITĂ AZI ESTE PENTRU EFORTURILE DEPUSE AZI.

Nu puteţi să luaţi cu împrumut din gloria de ieri şi să trăiţi o viaţă plină de sens. Bucuraţi-vă de realizarile de ieri, sigur ca da! Insă nu vă hraniţi conştiinţa, mândria şi imaginea de sine din realizările de ieri; e ca şi cum le-aţi da să mânânce cartofi sleiţi. Realizaţi astăzi un lucru mic şi hrăniţi-vă din această realizare. Dacă puteţi să realizaţi înca un lucru, unul mult mai important, foarte bine. Dacă nu puteţi, hraniţi-vă din ceea ce aţi realizat astazi.

Iubiţi astăzi, râdeţi astăzi, împărtăşiţi cu alţii astăzi, ajutaţi astăzi, trăiţi astăzi şi acceptaţi recompensa pe care v-o oferă viaţa pentru eforturile depuse astăzi – în felul acesta, veţi trăi din hrana spiritual a zilei de azi, în loc să mâncaţi din cartofii sleiţi ai realizarilor de ieri.

Ideea nr. 39 din cartea “50 de idei care îţi schimbă viaţa” de Dr. Robert Anthony

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.