Romanul „Cele șapte biserici” al scriitorului ceh Milos Urban, a fost publicat de editura All. Este un roman gotic, a cărui acțiune se petrece la Praga.
Într-o Pragă scăldată în lumina palidă a unui început de iarnă, naratorul din „Cele șapte biserici” este martorul unui accident bizar, urmat de o serie de crime misterioase. În umbra plină de secrete a șapte biserici gotice, timpul și spațiul par să se deformeze. Personaje și clădiri dintr-o „epocă de aur“ – Praga lui Karel al IV-lea – încep să răsară în inima metropolei moderne.
Intriga și atmosfera gotică fac din acest roman un thriller captivant, dar și o interpretare postmodernă ingenioasă a istoriei Pragăi medievale și o viziune a civilizației în declin.
Este un roman al unui autor despre care unii critici susțin că ar fi un fel de omolog ceh al lui Umberto Eco, spune Radu Paraschivescu. Cartea este un thriller gotic, dar lupta dintre bine și rău se dă în domeniul arhitectural, între gotic și baroc.
Milos Urban (născut în 1967) este scriitor, traducător și editor ceh. În copilărie, a locuit o vreme la Londra, iar între 1986-1992 a studiat filologie la catedrele de anglistică și limbi nordice în cadrul Universității Caroline din Praga. A lucrat ca redactor la Editura Mladá fronta, iar din 2001 este redactor-șef al Editurii Argo. A debutat în 1998 sub pseudonimul Josef Urban, cu romanul Poslední tečka za rukopisy. Au urmat romane de succes la critică și public, printre care: Sedmikostelí (1999; Cele șapte biserici, Editura ALLFA, 2013), tradus în douăsprezece limbi, Hastrman (2001), distins cu prestigiosul premiu Magnesia Litera și aflat în curs de ecranizare, Paměti poslance parlamentu (2002), Santiniho jazyk (2005) și Boletus arcanus (2011).
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]