Razele ultraviolete afectează pielea

0
588

razeRazele ultraviolete pot continua să afecteze pielea, provocând deteriorarea ADN-ului, și după patru până la șase ore, după expunerea la soare sau la solar.

Potrivit publicației online Live Science, după o serie de experimente efectuate pe șoareci și oameni,  o echipă de oameni de știință, a confirmat că celulele au suferit daune ale ADN-ului, nu doar imediat după expunerea la razele ultaviolete de tip A, vinovate pentru îmbătrânirea pielii şi apariția cancerului de piele, ci și după câteva ore de la expunere.

Razele UVA constituie aproximativ 95% din radiațiile ultraviolete care penetrează atmosfera Pământului.

„Ideea că ADN-ul este afectat și la câteva ore după expunerea la razele UV a fost mai mult o legendă urbană în domeniul daunelor și  refacerii ADN-ului. Oamenii de știință au constat-o cazional, dar nimeni nu a fost capabil să o demonstreze, astfel încât au renunțat la ea”, a declarat author Douglas Brash, biofizician la Școala der Medicină a Universității Yale.

Cercetătorii știau că deteriorarea ADN-ului, începe la mai puțin de o secundă după ce razele ultraviolete ating pielea. Dar noile descoperiri arată că o mare parte a prejudiciului produs de radiațiile ultraviolete are loc cel puțin trei ore după expunerea la ultraviolete de tip A.

Spre mirarea cercetătorilor, noul studiu a demonstrat că motivul pentru care acest prejudiciu continuă și după expunere, este că melaninapigmentul care dă culoare pielii și părului, considerată o moleculă de protecție, deoarece blochează razele ultraviolete care distrug ADN-ul – poate produce ea însăși deteriorarea ADN-ului.

În experimentele lor, cercetătorii au supus luminii emise de lămpile UVA melanocite- celulele care produc melanina – umane și provenite de la șoareci. În urma acestui proces, celulele au suferit daune cunoscute ca cyclobutane dimer, ceea ce produce coturi în structura ADN-ului, care împiedică informațiile conținute să fie citite corect.

Melanina contribuie în aceeași măsură la prevenirea, dar și la apariția cancerului

Aceasta nouă constatare reliefează că melanina poate contribui în aceeași măsură la prevenirea cât și la apariția cancerului, sprijinind o serie de studii anterioare care sugerează că melanina este asociată cu deteriorarea celulelor pielii.

Cercetătorii implicați în noul studiu au descoperit că afectele negative ale maleninei se datorează faptului că lumina UVA, poate genera molecule care energizează un electron în melanină.  Această energie este transferată apoi în ADN, conducând la deteriorarea acestuia.

Mai mult, cercetarea a demonstrat că, întrucât acest transfer de energie este relativ lent ar putea permite o fereastră, o oportunitate pentru compușii care urmează să fie utilizați pentru a interveni și  a preveni deteriorarea ADN-ului.

Substanțele potențiale pentru o astfel de protecție solară ar putea include vitamina E sau substanțe chimice similare utilizate în industria alimentară, ca aditivi sau conservanți, precum sorbatul de potasiu, au spus cercetătorii.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.