Răul de mişcare

0
300

image001În timpul unei plimbări cu o barcă pe o apă agitată sau în cazul unei curse aeriene într-o atmosfera cu turbulenţe, poate să apară un disconfort abdominal (rău la stomac) care se numeşte rău de mişcare. Chiar dacă nu creează probleme pe termen lung, răul de mişcare poate determina multe neplăceri în special persoanelor care călătoresc mult.

Persoanele pot avea rău de mişcare în timpul deplasărilor cu autovehicule, trenuri, avioane, în timpul folosirii caruselurilor din parcurile de distracţii, în timpul plimbărilor cu bărci sau vapoare. Răul de mişcare uneori mai poate fi numit şi rău de zbor sau rău de mare. Jocurile video, simulatoarele de zbor, privitul la microscop pot de asemenea să determine rău de mişcare; în aceste cazuri ochiul percepe mişcarea însă corpul nu o simte.

Copiii cu vârstă cuprinsă între 5 şi 12 ani, femeile şi persoanele vârstnice sunt mai predispuse la răul de mişcare, pe când la copiii cu vârstă sub 2 ani acesta apare mai rar.

Răul de mişcare poate cauza: stare generală de rău (indispoziţie), greaţă, vărsături, dureri de cap, transpiraţii reci, stare de transpiraţie ce apare chiar dacă nu este foarte cald, paloare (culoare palidă a pielii).

Simptomele dispar de obicei la scurt timp după încetarea mişcării. Uneori este nevoie de câteva zile pentru că simptomele să dispară. Unele persoane se pot obişnui cu mişcarea în timpul călătoriilor îndelungate, că de exemplu în timpul croazierelor. Dacă acestea mai apar sunt de o intensitate redusă. Odată cu revenirea pe pământ simptomele pot reapărea pentru o perioada scurtă de timp.

De obicei simptomele dispar în cel mult 3 zile de la sfârşitul călătoriei. Dacă ele nu dispar este nevoie de un consult medical. Greaţă şi vărsăturile pot să apară şi datorită altor cauze cum ar fi afecţiuni ale stomacului (gastrită) sau probleme ale urechii interne.

Tratament: cea mai bună metodă pentru a trata răul de mişcare este evitarea mişcării ce determina apariţia simptomelor. În cazul în care nu se poate evita mişcarea ce declanşează apariţia simptomelor, se recomandă că persoană să se aşeze sau să se întindă la orizontală, într-un loc în care mişcarea nu se simte atât de intens. În avion se recomandă persoanelor care suferă de rău de zbor să se aşeze lângă aripi; pe vapor persoanele care suferă de rău de mare ar trebui să stea pe punte şi să privească orizontul sau dacă sunt în interiorul vaporului să fie plasate cât mai aproape de centrul acestuia.

Se pot folosi medicamente indicate sau nu de medic, pentru a preveni sau reduce simptome că greaţă şi vărsăturile. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente dacă sunt administrate înainte de plecarea în călătorie. Aceste medicamente au efecte diferite. Unele sunt sedative şi minimalizează efectul mişcării, în timp ce altele reduc greaţă şi vărsăturile.

Unele persoane folosesc metode alternative pentru a preveni răul de mişcare, cum ar fi utilizarea ghimbirului sau a ciorapilor elastici. Sunt puţine dovezi ştiinţifice că aceste metode ar fi eficiente, însă folosirea lor nu determina efecte nedorite.

Fizioterapia poate ajută persoanele care au probleme semnificative legate de răul de mişcare. Fizioterapeutul va îndrumă persoană prin mişcări repetate, într-un mediu controlat, în aşa fel încât această să-şi poată menţine echilibrul în timpul mişcării. Nu există studii care să dovedească eficientă acestei terapii.

Metode care ajută la evitarea răului de mişcare în timpul călătoriilor: în timpul călătoriei cu avionul persoanele cu rău de zbor ar trebui să solicite locurile de lângă aripa avionului,  în timpul călătoriei cu vaporul persoanele cu rău de mare ar trebui să solicite o cabina situată la mijlocul vasului sau la nivelul liniei de plutire, mişcările capului să fie cât mai reduse cu putinţă: persoanele cu rău de mişcare ar trebui să-şi ţină capul nemişcat, eventual sprijinindu-l pe tetiera; mişcările capului pot accentua simptomatologia răului de mişcare,când persoanele cu rău de mare călătoresc cu vaporul se recomandă să stea cât mai mult la aer, iar când sunt pe punte să privească fix la linia orizontului, când deplasarea se face cu autovehiculul să se evite cititul, privitul la televizor sau video, să se evite consumul de alcool sau consumul unor mese bogate înainte de călătorie, să nu se consume băuturi sau mâncare în timpul călătoriilor scurte,în timpul unei călătorii aeriene pe distanţă mare, să se consume alimente uşor digerabile, în cantităţi mici, lichidele se recomandă în cantităţi mici, iar consumarea alimentelor şi lichidelor este de preferat a se face înaintea sau în timpul zborului pentru a reduce greaţă şi vărsăturile,evitarea deodorantelor puternice şi a alimentelor condimentate.

Dacă apar simptomele de rău de mişcare, următoarele va pot fi de folos: să se consume câţiva biscuiţi săraţi, se recomandă o înghiţitură de apă minerală sau apă tonică,respirarea de aer proaspăt , adoptarea poziţiei la orizontală sau măcar menţinerea în poziţie fixă a capului.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.