Rânduieli de viață duhovnicească

0
190

Rânduieli si organizareRânduieli despre cum sa organizezi sufletul si viata:

„În fiecare zi să-ți mături casa, și să ai mătura bună” (se are în vedere curățirea sufletului prin pocăință).

„Dimineața și seara să pui samovarul pe foc și să încălzești apă, punând dedesubt cărbuni, fiindcă apa fierbinte încălzește și trupul, și sufletul” (se are în vedere rugăciunea inimii).

„Deprinde-te cu rugăciunea inimii așa cum o învață Sfinții Părinți în Filocalie, pentru că rugăciunea lui Iisus este făclie cărărilor noastre și stea călăuzitoare către cer.”

„Învață-te să faci rugăciune răsuflând pe nări cu gura închisă. Meșteșugul acesta este bici împotriva trupului și a poftelor trupești.”

„Să faci toate cu încetișorul, cu ușurelul și nu deodată; virtutea nu e pară, nu poți s-o mănânci dintr-o îmbucătură.”

Rânduieli despre virtuti

„De dragul fericirii ce va să fie, să agonisiți întreaga înțelegere, să păziți fecioria. Fecioara care-și păzește fecioria pentru dragostea lui Hristos are cinste împreună cu îngerii și este mireasă a lui Hristos: Hristos este Mirele ei, Care o duce în cămara Sa cerească de nuntă. Orice suflet omenesc este fecioară. Iar sufletul care petrece în păcate este văduvă leneșă, care de vie este moartă întru iubirea sa de plăceri.”

„Lipește-te de citire, mai ales de Psaltire; străduiește-te să citești de mai multe ori fiece paragraf, ca să păstrezi totul în cuget.”

„Trebuie să te deprinzi în așa fel ca mintea ta să plutească, dacă se poate spune așa, în Legea Domnului, după a cărei călăuzire trebuie să se îndrepteze viața ta.”

„Este foarte de folos a te îndeletnici cu citirea Cuvântului lui Dumnezeu în însingurare și a citi întru înțelegere toată Biblia. Pentru această îndeletnicire, chiar și în lipsa altor fapte bune, Domnul nu-l lasă pe om lipsit de mila Sa, ci-l umple de darul înțelegerii.”

Rânduieli despre tacere si intelegere

„Taci, taci mereu; adu-ți aminte întotdeauna că Dumnezeu este de față și pomenește tot timpul numele Lui. Nu intra în vorbă cu nimeni, ci ferește-te în tot chipul ca nu cumva să-i osândești pe cei care vorbesc mult sau râd; fii surd față de ei.”

„Orice s-ar spune despre tine, lasă totul să-ți treacă pe lângă urechi. Poți să ți-l iei ca pildă pe Ștefan cel Nou. (pomenirea lui se săvârșește pe 28 noiembrie). Rugăciunea lui era necontenită;  purtarea ii era blândă; gura ii era tăcută; inima ii era smerită; trupul și suflet ul erau curate;  fecioria era neprihănită; sărăcia era adevărată… și a cărui neagonisire era pustnicească, a cărui ascultare era fără de cârtire, a cărui supunere era osârdnică, a cărui osteneală sârguitoare.”

„Rânduieli de viață creștină” – Sf. Serafim de Sarov

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.