Sunt multe locuri în România unde narcisele cresc libere pe suprafeţe mari de teren, dar un loc de o frumuseţe ireală este Poiana narciselor de la Vlăhița. Ea este aflată pe fânețele așezate la vest de satul Minele Lueta, chiar la ieșirea spre Homorod.
De altfel, zona a fost declarată rezervație naturală de tip floristic. Suprafața totală acoperită cu narcise este de 300 de hectare
Marea densitate de narcise albe de la Vlăhița este apreciată de specialiști ca având între 180 și până la 200 de fire pe metru pătrat. Totodată, pe aceste fânețe poate fi întâlnită și o specie rară de orhidee — ”Papucul Doamnei”, potrivit www.cazarelapensiune.ro.
Narcisele încep să înflorească în această zonă de la jumătatea lunii mai, până în luna iunie. Acestea sunt sărbătorite și în cadrul unui festival, care are loc spre sfârșitul lunii mai, în orașul Vlăhița, în cadrul căruia sunt prezentate tradițiile și obiceiurile zonei.
Orașul Vlăhița se află la jumătatea drumului dintre Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, la 28 kilometri vest de Miercurea Ciuc și la 23 km est de Odorheiu Secuiesc, pe DN 13, potrivit http://www.visitvlahita.ro/.
Orașul este constituit, istoric și geografic, din localitățile: Vlăhița Sat, Baia Sfânta Cruce și Minele Lueta. Primele două sunt unite, a treia fiind separată, în aval de orașul propriu-zis. Prima atestare documentară a localității datează din secolul XII. Activitatea de bază a locuitorilor este exploatarea și prelucrarea lemnului; este urmată de creșterea animalelor, pădurile și pășunile fiind cuprinse în composesorat. De asemenea, metalurgia, mineritul și prelucrarea minereului de fier au marcat o trăsătura fundamentală a activităților economice, relatează Agerpres.
Ana Grama
Jurnal Spiritual