Radu Mihăileanu, distins Ofițer al Artelor și Literelor la Cannes

0
150

Radu MihăileanuCineastul francez de origine română Radu Mihăileanu a fost distins sâmbătă, la Cannes, cu titlul de Ofițer al Artelor și Literelor de către ministrul francez al culturii Aurelie Filippetti, relatează AFP.

„Sunteți un artist militant în inima comunității, mare apărător al diversității culturale și un model de integrare în stil francez”, a arătat Aurelie Filippetti. Vizibil emoționat, Radu Mihăileanu a mulțumit, spunând că este înainte de toate ofițer al Celuilalt și al Ființei.

Aceeași distincție i-a fost acordată președintei juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba de regizoarea neo-zeelandeză Jane Campion (Palme d’Or în 1993 – Lecția de pian).

Salutând prima femeie care a primit Palme d’Or, ministrul culturii francez i-a adus un omagiu „marii artiste care pune dimensiunea estetică și forța pasiunii narative în centrul operei sale, cu o privire mereu lucidă, curajoasă și exigentă asupra femeilor”.

Jeffrey Katzenberg, patronul studiourilor americane de animație Dreamworks, este al treilea care a primit la Cannes titlul de Ofițer al Artelor și Literelor.

Aurelie Filippetti l-a numit „un administrator vizionar deschis spre îndrăzneală și inovație, ambasador al prieteniei franco-americane, adept al unei arte mereu reinventate”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.