Rabdă insuccesele cu bucurie

0
436

1 (2)<…> Ne este totdeauna folositor și nu trebuie să ne mâhnim atunci când avem insuccese; să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că eșecurile întâlnite ne smeresc și oarecum involuntar ne fac să alergăm la El și să-I cerem cu smerenie ajutorul și mijlocirea.

Iar când vom proceda astfel, atunci se va împlini și cu noi cuvântul sfântului psalmist David: „L-am pomenit pe Domnul și m-am veselit”.<…>

***

…Oricum ar merge treburile tale, să nu treci pe lângă cuvântul Scripturii care zice: „În răbdarea voastră vă veți mântui sufletele voastre”; și „Cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui”.

„N-am venit”, zice Domnul, „să aduc pace pe pământ, ci sabie”. Sfântul Ioan Scărarul, tâlcuind aceste cuvinte, spune: „ să-i deosebesc pe cei iubitori de Dumnezeu de cei iubitori de lume, și pe cei iubitori de smerenie de cei iubitori de slavă deșartă”.

…Sfântul Iacov, fratele Domnului, scrie că omul care nu este încercat este neiscusit. În paremiile Cuvioșilor se citește: „Ca aurul în cuptor i-ai încercat pe ei”.

Încercările sunt neplăcute, însă folositoare; și nici n-avem cum să ne ferim de ele, potrivit celor spuse: „În lume necazuri veți avea”. Așadar, în toată lumea nu vei găsi un loc fără suferință; peste tot vei ajunge la aceiași concluzie, că trebuie să rabzi.

Alte mijloace de izbăvire nu există. <…>

***

…E adevărat, că ceea ce este util arareori se identifică cu ceea ce e plăcut, și cel mai ades se întâmplă că ceea ce nu-i plăcut aduce mai mult folos decât ceea ce este plăcut; pentru că din cauza a ceea ce-i plăcut oamenii uită repede de ei înșiși. Și miere dulce dacă mănânci prea mult, vei vrea să vomiți. Atunci va trebui să te lecuiești cu tinctură rece de pelin.

Nu în zadar Sf. Ap. Pavel a scris: „Pe toate încercându-le, țineți ce este bun”. Iar un simplu proverb omenesc zice: „ Însăși munca îți va arăta cum trebuie să acționezi”.

***

…Ține minte totdeauna și nu uita niciodată că „cei ce vor voi să viețuiască cu evlavie vor fi prigoniți”.

De cine? Se înțelege că în primul rând de ai săi, pe care vrăjmașul îi ațâță, pentru a-i îndepărta de pe calea evlaviei pe cei ce au binevoit să meargă pe ea.

Totuși chiar dacă suferințele, jugnirile sunt grele, în schimb dulce este raiul și plăcută este desfătarea veșnică într-însul.<…>

 „Sfaturi pentru familia creștină”, Sf. Ambrozie de Optina, ed. Platytera

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.