Mineralele și importanța lor pentru sănătate. Utilizarea cosmetică.
Puterea mineralelor a fost folosită începând de acum mii de ani. Căutătorii de frumusețe şi îngrijiri naturale au fost atrași de magia şi vitalitatea mineralelor. Apa de mare, cu sărurile sale superconcentrate, este folosită în cosmetică pentru îmbunătățirea aspectului pielii şi redarea aspectului fin, lipsit de riduri. Pietrele de jad sunt folosite pentru efectul lor relaxant şi antistres. Praful de aur şi cel de diamant dau strălucire şi subliniază trăsăturile fizionomice. Aproape totul este experimentat şi folosit cu rezultate uimitoare.
Mineralele de mare în cosmetică
Mineralele de mare, folosite ca atare, conțin cea mai mare varietate de substanțe. Au până la 21 de tipuri diferite, dintre care unele în cantități minuscule. Mineralele sunt coenzime care activează procesele metabolice. Extractul concentrat de apă de mare conține mari cantități de fier, magneziu, calciu, potasiu şi sodiu. Are şi o bază largă de particule complexe şi oligoelemente: bromuri, oxizi şi sulfaţi de fier, cupru, litiu, zinc, seleniu.
Studii efectuate de laboratoare de renume au stabilit că folosirea produselor cu săruri de mare este mai eficientă decât multe alte produse cosmetice de top în ceea ce privește îmbunătățirea aspectului fin al pielii, reducerea ridurilor cu până la 40% şi reducerea asprimii pielii.
Utilizarea în cosmetică – fierul
Deşi pare greu de crezut, fierul este un element foarte util în creme şi produse cosmetice, pentru completarea efectului oxidoreducător asupra pielii. Este cunoscută importanța mare a fierului: este unul din elementele indispensabile vieții. Este absolut necesar sintezei hemoglobinei. Nu este sintetizat în organism şi de aceea este necesar un aport exogen corespunzător.
Fierul este prezent în cantitate apreciabilă la nivelul pielii. Cea mai mare cantitate de fier se pierde prin descuamare, de aceea este necesar în procesele de oxidoreducere, esențiale în întreg organismul. De asemenea, fierul contribuie la stimularea imunității şi ameliorarea semnelor de oboseală. Pare de prisos să precizăm că femeile pierd o cantitate dublă de fier, în raport cu bărbații. Carența de fier determină fragilitatea părului şi a unghiilor, descuamarea tegumentelor, stări de oboseală, nervozitate şi amețeli. De aceea este folosit pe scară largă în cosmetică.
Importanța oligoelementelor
Oligoelementele au o importanță vitală în funcționarea optimă a organismului. Deşi este unanim acceptată importanța vitaminelor pentru organism, este cvasiignorat faptul că în lipsa sărurilor minerale, vitaminele nu îşi pot exercita efectul benefic.
Importanța substanțelor minerale este subliniată şi de faptul că, în timp ce organismul este capabil să sintetizeze anumite vitamine, acesta nu este capabil să sintetizeze minerale. Lipsa din organism a mineralelor, dintr-o cauză sau alta, determină dereglări serioase ale metabolismului. În astfel de cazuri, precum în situația înaintării în vârstă, se impune suplimentarea cantității de minerale din organism şi chiar de la nivelul epidermului.
Citiți și Minerale care mențin armonia în organism.
Fenomenul de sinergism
Printre substanțele absolut necesare sănătății, în general, şi a pielii, în special, se numără: calciul, magneziul, fosforul, potasiul, iodul, clorurile. Importanța oligoelementelor se explică prin fenomenul de sinergism, adică prin participarea lor concomitentă la mai multe reacții chimice şi potențarea reciprocă a acțiunilor. S-a constatat că lipsa sau insuficiența chiar şi a unui singur oligoelement blochează desfășurarea în condiții normale a acțiunii celorlalte minerale.
Seleniu
Seleniul împiedică sau încetinește îmbătrânirea țesuturilor, neutralizează efectul unor substanțe cancerigene. El protejează astfel organismul de bolile maligne. Este foarte util pentru menținerea funcției de secreție a pancreasului şi pentru menținerea elasticității tegumentelor.
Se recomandă folosirea seleniului pentru următoarele lui efecte benefice: ameliorarea stărilor de indispoziție, prevenirea si tratamentul mătreței, efectul antioxidant sinergie cu cel al vitaminei E – administrarea lor simultană având o eficientă mult mai mare.
Zinc
Zincul acționează în organism ca un veritabil „agent de circulație”. Controlează şi reglează procesele metabolice si activitatea enzimelor si, în acelaşi timp, menține integritatea celulelor. Intră în componența multor enzime de importanță vitală, care catalizează numeroase reacții biochimice. În mod normal, se găsesc cantități foarte reduse de zinc în organism, din acest motiv fiind necesară suplimentarea lui. Un aport insuficient, chiar şi pentru perioade scurte de o săptămână, reduce ritmul de dezvoltare a musculaturii şi capacitatea de răspuns imunitar, cu scăderea consecutivă a rezistentei organismului față de diverse infecții.
Zincul este indispensabil în sinteza proteinelor şi a acizilor nucleici, în special a celor de la nivelul pielii, care este unul dintre organele cu rata cea mai mare de diviziune.
Citiți și Vatra Dornei – orașul apei minerale, al legendelor și al răsfățului.
Împachetările cu argilă în cosmetică
Tratamentul cu argilă constituie o practică cunoscută de foarte mult timp în medicina naturistă. Argila este un produs mineral îmbogățit în siliciu, aluminiu, magneziu, zinc, calciu, fier. Eficiența ei este recunoscută și în administrare internă, la nivelul aparatului digestiv. Are un rol similar fibrelor alimentare – adică selectează, neutralizează, absoarbe toxinele, reglează activitatea unor glande endocrine. Are acțiune bactericidă, anulează efectul nociv al unor metale grele, stimulează enzimele digestive. Asigură un pH alcalin, optim desfășurării digestiei intestinale.
Efectele externe ale argilei nu sunt mai puțin demne de luat în considerație: activează cele două mari circuite ale fluidelor din organism, cel sangvin şi cel limfatic; cicatrizează, intensifică schimburile metabolice; produce creșterea activității enzimatice si îmbogățește țesuturile cu substanțe nutritive. Folosirea argilei în împachetări anticelulitice se practică la cald în combinație cu parafină pură, în scopul potențării efectului, cât şi al îmbunătățirii procedurii.
Rezultate pozitive după împachetările cu argilă
Rezultatele de așteptat de la o terapie cu argilă sunt: reducerea celulitei, indiferent de cauzele formării ei; înlăturarea retenției de fluide. Mai ales la nivelul membrelor inferioare, unde edemul gambier poate fi extrem de vizibil, se poate realiza o reducere importantă procentual în diametru. Se aplatizează abdomenul şi se remodelează silueta; se regularizează permeabilitatea capilară, favorizând astfel eliminarea masivă a toxinelor; se elimină o parte din grăsimi; se activează circulația periferică; se hrănește şi se hidratează pielea, ajutând astfel la menținerea ei într-o formă optimă.
De asemenea, se poate constata o atenuare a culorii şi mărimii vergeturilor, o eliminare a firelor de păr crescute sub tegument şi a depozitelor de sebum şi, nu în ultimul rând, o calmare a durerilor musculare şi ligamentare.
Citiți și Căpșunile, bogate în vitamine și minerale.
Diamantul în cosmetică
Diamantul, cea mai prețioasă piatră, simbolul perfecțiunii şi rezistenței, nu putea să scape atenției producătorilor de cosmetice. Gama de produse cu praf de diamant este special destinată tenurilor mature, mixte, îmbătrânite, care şi-au pierdut din strălucire, au un strat profund de colagen diminuat şi prezintă un cadrilaj fin de riduri.
Se aplică în combinație cu substanțe chimice precum retinolul, precursor al vitaminei A, arbutina, ceramidele, acid pantotenic, acid boric, biotina, panthenol, colagen, chinina bromhidrică, perborat de sodiu, oxid de zinc, ulei de parafină, ceară, cetaceum, stearaţi, acid lactic. Sau cu produse apicole (lăptişor de matcă, polen, propolis, ceară, miere), extract de proteine din lapte, aminoacizi (alanină, glicină), glicosamino-glicani, glicerină, ceramide, tricozaharide, alantoină, extracte de nămoluri sapropelice, extracte din plante.
Calități regeneratoare ale prafului de diamant
Efectele curative ale împachetărilor cu argilă activează cele două mari circuite ale fluidelor din organism, cel sangvin şi cel limfatic. Cicatrizează, intensifică schimburile metabolice, produce creșterea activității enzimatice şi îmbogățește țesuturile cu substanțe nutritive ale acestor compuși se combină în mod fericit cu calitățile extraordinare de regenerare a prafului de diamant. Anumite firme cosmetice folosesc praful de diamant în combinații speciale cu alte produse pentru efectele lui din gama „anti-age”.
Rezultatele folosirii unor astfel de produse sunt: diminuarea ridurilor, împiedicarea îmbătrânirii pielii şi netezirea cutelor dermice. Ele ajută la creșterea elasticității pielii, la protecția suplimentară împotriva radicalilor liberi şi a agresiunilor externe. Optimizează calitatea de regenerare a țesuturilor şi conferă un aspect luminos tenului. Este evidentă şi nota de strălucire sau „glamour” pe care o creează folosirea unui element atât de prețios în produsul cosmetic.
Aurul în cosmetică
Ultimul, dar nu în ultimul rând, poate cel mai important din punct de vedere al noutății şi al interesului generat de produs, este folosirea aurului în cosmetică. Este utilizat sub formă de tratamente şi, mai ales, de măști faciale.
Terapia cu aur permite, indiferent de sex, înlăturarea semnelor unui ten obosit şi lipsit de strălucire, aspru, cu plasticitate scăzută. De asemenea, aurul are capacitatea de a atenua ridurile fine. El creează luminozitate şi conferă catifelare. Dar probabil că cel mai important efect al folosirii acestor produse este tratarea alergiilor şi înlăturarea acneei.
Citiți și Vitamine și minerale naturale pentru sănătatea ochilor.
Efecte pozitive ale aurului asupra pielii
Cercetătorii au stabilit că o proprietate importantă a aurului, în calitate de adjuvant al substanțelor cosmetice, este siguranța şi stabilitatea în tratament. Aceasta datorită caracteristici antiinflamatorii şi antialergice deosebite. Tratamentele pe bază de aur sunt una din cele mai noi inovaţii în materie de frumusețe. Este important că încorporează elemente din cele trei regnuri: mineral, vegetal şi animal.
De asemenea, util de știut este faptul că aurul este folosit atât în cremele şi măștile cosmetice, cât şi în crearea unor produse de machiaj.
Alte calități ale aurului sunt efectele de stopare a îmbătrânirii. Este un anti-oxidant excelent, rezistent la radiaţiile ultraviolete. El împiedică degradarea elastinei, suprimă eliberarea de histamină şi redă fermitatea pielii. În combinație cu magneziul şi cuprul, aurul combate lipsa de vigoare a pielii şi stimulează refacerea colagenului.
Proprietăți farmacologice şi efecte biologice, lumină şi culoare sau efect profund şi acțiune moleculară, iată câteva din calitățile deosebite care fac din substanțele minerale un aliat puternic în lupta cu efectele nocive ale îmbătrânirii, atât în ansamblul întregului organism, cât şi la nivelul tegumentelor.
Sursă consultată: Revista ”Farmacist.ro”, nr. 108/mai 2007
Jurnal Spiritual