Puterea de a nu renunța

0
1031

Apa vieApa vie a sufletului – Pildă despre perseverență și puterea de a nu renunța

Cum ajungem la apa vie

„APA CEA VIE – Sapă mai adânc!

Iată, un om a ieșit să facă o fântână.
A început, așadar, a săpa.
A săpat o zi, dar n-a dat de apă.
A săpat două și tot n-a dat.
A început atunci a se îndoi în sine, zicând: <Nu mai dau de apă…> Dar un glas îi șopti în duh: <Sapă mai departe!> – și el a săpat.
Dar tot n-a dat de apă – și din nou a voit a se lăsa.
Și iar s-a auzit glasul acela: <Sapă mai adânc!>
De data aceasta, încordându-și cu putere grumazii, a săpat mai adânc și iată: apa vie s-a arătat.
Și omul a fost foarte bucuros, folosind acea apă rece pentru el și dând și altora să bea.

Tot asemenea este cu fântâna apei celei sufletești.
Nu vom putea ajunge la apa vie, duhovnicească, dacă nu săpăm din ce în ce mai adânc în brazda vieții noastre, dacă nu săpăm adânc ogorul faptelor bune și ale milosteniei. Căci Domnul Hristos ne dă necontenit acest îndemn: <Sapă, sapă mai departe… – și vei afla apa cea vie!…>”
„Cartea cu pilde”, de Al. Lascarov-Moldovanu, Editura Semne

Puterea de a nu renunța

Când ai un ideal, nu te lăsa învins de primul obstacol! Pune efort pentru a-ți atinge țelul! Nu renunța la visurile tale! Sapă în continuare până ajungi la firul de apă! Nimic nu este ușor, iar, ca să te bucuri de fructe, trebuie să îngrijești pomul și să aștepți anotimpul potrivit ca el să rodească. Dacă le primești prea repede, nu au aceeași savoare. Poate uneori e greu, poate ești tentat să renunți, însă, dacă o faci, nu vei ști niciodată ce ai pierdut.

Persistă în dorință, în aspirație, iar, când vei obține ceea ce ți-ai propus, vei uita cât ai transpirat, cât, poate, te-a durut. Tot întunericul în care ai rătăcit se va risipi în fața luminii, toate umbrele se vor disipa când soarele va străluci direct pe chipul tău. Și vei simți că atingi o stea, te vei răcori cu fructele fericirii. Luptă și perseverează, nimic ne se obține fără efort! „Fericirea este lumina de pe apă”, apa fără lumină este întunecată și înfricoșătoare. Merită să vezi lumina, tu ce spui? Gândește-te la asta!

Te invit să citești și ISIHIA – liniște lăuntrică.

Mihaela Mușetescu