Pune dragoste și ai răbdare! – Pildă

0
353

rabdareAi curaj pentru marile supărări din viață li răbdare pentru cele mici; după ce ți-ai terminat cu bine treburile zilnice, dormi liniștit, Dumnezeu este treaz (Victor Hugo)

Pildă despre răbdare

„Un bătrân ducea la oraș niște vase din lut ca să le vândă și pe drum a dat peste un lepros
– Unde mergi, avo? – a întrebat leprosul.
La oraș să vând vasele astea – a răspuns bătrânul.
– Fă-ți milă avo, du-mă și pe mine în oraș! – l-a rugat leprosul.
Bătrânul l-a luat în spate și l-a dus în oraș. Bolnavul a zis:
– Pune-mă acolo unde vei vinde vasele.
Bătrânul a ascultat. După ce a vândut un vas, leprosul l-a întrebat:
– Cu cât l-ai vândut?
Când bătrânul i-a zis prețul, leprosul a cerut:
– Cumpără-mi o plăcintă.
Bătrânul i-a cumpărat de mâncare, dar după ce a vândut al doilea vas, bolnavul a cerut iarăși:
– Mai cumpără-mi plăcintă.
Bătrânul l-a ospătat din nou.

În cele din urmă, după ce bătrânul a vândut toate vasele și se pregătea să se întoarcă în pustie, leprosul i-a zis:
– Fă-ți milă, du-mă de unde m-ai luat.
Bătrânul l-a luat din nou în spate și l-a dus înapoi.
– Binecuvântat ești tu de Domnul în cer și pe pământ! – i-a zis leprosul și s-a făcut nevăzut… fiindcă era de fapt îngerul lui Dumnezeu, venit să pună la încercare răbdarea bătrânului.”
”Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, Copyright Editura Sophia 2016.

A nu dori și aștepta nimic pentru sine și a avea o profundă înțelegere față de ceilalți reprezintă o autentică sfințenie (Ivan Turgheniev)

În viață este necesar să fii calm, răbdător, milostiv și să ai îndurare față de cei aflați la nevoie. Trebuie să fii atent la chemarea, la strigătul celui de lângă tine. Să-l auzi. Să-l asculți. Să-i răspunzi. Chiar dacă, de multe ori, ne este incomod să înfăptuim lucruri care nu plac sau nu ne încântă prea mult, trebuie să ne gândim și la semenii noștri, la bucuria lor, să le întindem o mână și să facem în așa fel încât să le fie și lor bine.

Răbdarea este o altă mare însușire pe care se pare că o întâlnim din ce în ce mai rar. Oamenii se precipită, nu au timp, nu dau atenție multor lucruri care contează cu adevărat. Ei uită să fie lângă semenii lor, uită omenia. Uită să dea ajutor celui ce-l necesită, apoi sunt supărați că nimeni nu-i sprijină când au o problemă. De fapt, ar trebui să fii acolo pentru celălalt în mod dezinteresat, fără să te gândești că ai avea nevoie ca favoarea să-ți fie returnată. Să o faci din altruism, din dragoste față de aproapele.

Am trei lucruri să vă învăț: simplitate, răbdare, compasiune. Acestea sunt comorile cele mai prețioase (Lao Tzu)

Multe îți pot tulbura pacea. Dar, dacă liniștea ta este reală, nu aparentă, ea nu poate fi întunecată, nimic nu ți-o poate strica. Gândește-te la o mamă căreia copilul ei îi pune de nenumărate ori aceeași întrebare, este ea deranjată de acest lucru? Nu, îi răspunde calmă, de fiecare dată, cu glas blând, adăugând și cuvinte de alint. Ea este tandră, nu este tulburată de insistența celui mic. Tot astfel trebuie să ne purtăm și cu un necunoscut, cu cel rătăcit care îți cere ajutorul. A avea compasiune, înțelegere și răbdare față de cei suferinzi spune foarte multe despre calitatea ta umană și despre sufletul tău bun.

„Cu iubire și răbdare, nimic nu este imposibil” (Daisaku Ikeda). Orice ți-ai propune, șansele de a se realiza cresc dacă ai această minunată însușire, răbdarea, și dacă pui dragoste în proiectele tale. Dacă ai fost ca o primăvară pentru cei din jur, ei vor fi copacii care aduc armonia în natura ta și înfrumusețează drumul pe care pășești.

Doamne ajută!

Te invit să citești și pilda Rugăciunea.

Mihaela Mușetescu