Cine ştie rãspunde! Ce este un mormoloc?

0
5485

mormoloc-pui-de-broascaBroasca, la fel ca majoritatea amfibienilor, îşi depune ouăle în bălţi şi mlaştini. Când acestea se desfac, din ele ies mormolocii, larve asemănătoare cu peştii mici, care respiră prin branhii, au coada lungă şi se hrănesc cu alge.

Amfibienii

Amfibienii sunt animale cu sânge rece. Nu au peri, nici solzi şi pot respira chiar prin pielea netedă şi umedă, dar poroasă. Unii amfibieni sunt veninoşi.

ÎI apar picioruşele din spate, şi apoi cele din faţă. Ȋntre timp coada i se scurtează pânã ce dispare şi se formează plămânii. În acest fel mormolocul s-a transformat într-o broască şi poate să-şi înceapă viaţa pe pământ, în timpul căreia se va hrăni cu insecte şi viermi şi va fi mereu în contact cu apa.

Cine, cum, când • Cum comunică broaştele?

Ca să orăcăie, masculul broaştei comune şi cel al broaştei râioase îşi umflă cu aer săculeţele vocale, situate de o parte şi alta a gâtului. Ȋn acest fel, deşi au plămânii slab dezvoltaţi, ei reuşesc să emită sunete foarte intense. Chemările broaştelor sunt diferite de la o specie la alta şi sunt folosite pentru a face curte şi pentru a se apăra de prădători. De fapt, pe lângă culori, unele broaşte veninoase se pot recunoaşte şi prin modul în care orăcăie.

Salamadrele

Aceşti amfibieni au coada şi corpul similare cu cele ale şopârlelor. Trăiesc pe pământ, în copaci sau doar în apă.

Cifre

Marea salamandra chinezească are 65 kg în greutate şi o lungime de 1,8 m; în două picioare, ar fi la fel de înaltă ca un om!

Broasca râioasă depune chiar şi 6000 de ouă, adunate într-un cordon gelatinos lung de până la 4 m.

Numai 20% din broaştele râioasc ajung la vârsta de 5 ani.

Care sunt diferenţele dintre o broască comună şi broasca râioasă?

Pielea şi felul de a merge al acestor amfibieni ne permit să le deosebim una de cealaltă. Broasca comună are pielea uniformă şi umedă, întrucât este protejată de un strat de mucus, şi se deplasează făcând salturi pe labele   posterioare, mai lungi şi mai musculoase decât cele din faţă.

Broasca râioasă are pielea uscată şi neregulată, uneori acoperită cu protuberanţe. Labele din spate sunt scurte şi groase şi o fac să aibă un mers stângaci.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.