Psoriazisul se vindecă folosind terapia cu lumină

0
1556
Psoriazisul este o boală cronică manifestată la nivelul pielii, dar şi al articulaţiilor.

PsoriazisulCare sunt cauzele acestei afecţiuni şi care sunt şansele de vindecare, ne-a spus conf. Dr. Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

– Ce este psoriazisul?

– Este o boală cronică imunologică. Această sintagmă se referă la perturbări în diferenţierea celulelor din piele care au ca rezultat apariţia unui strat superficial mai gros. Îngroşarea stratului cornos explică apariţia cojilor. Psoriazisul era considerat o boală a umilinţei, ca şi lepra. Aceşti pacienţi suferă un rejet public cu toate că boala nu este infecţioasă, deci nu se transmite. Leziunile debutează la nivelul scalpului şi apoi pot cuprinde întregul tegument şi unghiile. Leziunile interesate sunt cele de extensie, adică din regiunea coatelor, genunchilor.

– Care sunt cauzele acestei afecţiuni?

– Cauza bolii nu este perfect elucidată, dar este indiscutabil implicat un determinism genetic. Există şi forme mai severe ale bolii, dar din fericire sunt mult mai rare: psoriazisul pustulos, eritrodermic, artropatic. Psoriazisul vulgar este cea mai frecventă formă. În literatura medicală se menţionează că incidenţa acestei afecţiuni este de 2 procente din populaţia generală, în Statele Unite ale Americii.

În România încă nu s-a făcut un studiu epidemiologic privind incidenţa, dar estimăm că şi la noi este aceeaşi prevalenţă. Prevalenţa bolii este egală la femei şi la bărbaţi. Vârsta medie de debut al acestei boli este în jurul a 30 de ani. Studiile au constatat că în această boală există şi anumiţi factori declanşatori. Unul dintre aceşti factori este cel psihic, adică un stres psihic important, pe un fond depresiv al persoanei. De asemenea, pot fi factori declanşatori şi unele medicamente, cum ar fi betablocantele (propanololul), sărurile de litiu etc. Apoi, factori declanşatori mai sunt alcoolul, hormonii (estrogenii) şi infecţiile, în special cele amigdaliene. De asemenea, aceşti factori pot induce un nou puseu de psoriazis.

– Care sunt şansele de vindecare în această boală?

– Peste 15 la sută dintre pacienţii cu psoriazis vulgar au şanse de vindecare completă de la sine. Oricum, dacă pacientul se prezintă la medic după apariţia primelor semne ale bolii, necesită un tratament mai puţin agresiv. Terapia în aceste afecţiuni diferă în funcţie de tipul de psoriazis, de extinderea şi de distribuţia leziunilor.

Tratamentul constă în aplicarea de preparate keratolitice, care îndepărtează scuamele, şi citoreductoare, care previn formarea de noi scuame. Expunerea la soare este de multe ori de un real folos pentru aceşti pacienţi, în 85 la sută din cazuri obţinându-se rezultate bune. În privinţa stilului de viaţă, se recomandă evitarea consumului de alcool şi a anumitor medicamente. Scopul tratamentului este de mărire a intervalelor dintre episoadele eruptive.

Terapia cu lumină poate fi reprodusă cu ajutorul unor lămpi speciale cu ultraviolete în cabinetele specializate.

Sursa: adevărul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.