Prunele – savuroasele fructe ale toamnei – Prezentarea generală a celui mai răspândit pom fructifer din România – Proprietăți și acțiuni – Utilizări tradiționale – Sirop de prune – Prăjitură cu prune
Printre fructele pe care le savurăm din plin toamna se numără prunele. Fie că le consumăm proaspete, fie le mâncăm uscate sau în preparate gustoase, prunele conțin substanțe benefice pentru sănătate. Din prune se prepară: înghețată, dulceață, magiun, marmeladă, sirop, suc, compot, extracte alcoolice.
Toată lumea știe cum arată un prun. Este un pom din familia rozaceelor, cel mai răspândit pom fructifer din România. Are flori alb-verzui, foarte frumoase. Face fructe cărnoase roșii, brumării și galbene, cu sâmbure mare. Are înălțimea de până la 10 m. Tulpina are coroană rămuroasă. Este de origine din Persia și Caucaz.
În scop terapeutic se folosesc fructele proaspete sau uscate și frunzele. Principiile active din fructul proaspăt sunt glucidele (glucoză, zaharoză), acizi organici (citric, malic), substanțe fenolice, pectină. Prunele sunt pline de vitamine din complexul B, vitaminele C, PP și caroten. Elementele minerale benefice organismului sunt: calciu, clor, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf. În plus, au protide, mucilagii, celuloză.
Valoarea energetică: în stare proaspătă – 58-62 calorii la 100 g pulpă; în stare uscată – 249 calorii la 100 g.
Calitățile prunelor și acțiunile lor
Prunele sunt energizante și detoxifiante. Ele regenerează și stimulează nervii, favorizând funcțiile sistemului nervos simpatic și parasimpatic. De aceea, se recomandă persoanelor cu astenie și în caz de surmenaj, dar nu numai. Ele sunt purgative, sunt întrebuințate în intoxicații și indigestii. Sunt decongestive hepatic, se utilizează în probleme hepatice și renale, acționând benefic asupra ficatului și splinei. În caz de constipație, consumați-le proaspete înaintea meselor, mai ales dimineața. O cură de trei zile pe săptămână este foarte eficientă în obezitate sau, pur și simplu, în orice dietă pentru pierderea kilogramelor în plus.
Prunele sunt indicate în caz de colică biliară, ateroscleroză, gută, reumatism, stări febrile. Sucul de prune, bogat în vitamina C și alte substanțe bioactive, este bun pentru creșterea poftei de mâncare, el ridicând aciditatea sucului gastric. Sucul de fructe proaspete se consumă înainte sau între mese. De asemenea, tratează anemia. Prunele uscate sunt tonice ale sistemului nervos. Ele nu trebuie asociate cu carne sau grăsimi deoarece fac digestia dificilă. În caz de constipație rebelă, se macerează zece prune toată noaptea în decoct de crușin sau în apă și se consumă dimineața.
Frunzele de prun au proprietăți diuretice, laxative, antihelmintice. Ele pot fi administrate ca decoct.
- Decoct din frunze de prun: 30 g de frunze uscate se fierb în 1 l de apă la foc mic, timp de 5 minute. Se filtrează și se bea toată cantitatea rămasă de-a lungul unei zile.
Prunele în uzul tradițional
„Prunele uscate, fierte cu apă și ulei, se foloseau împotriva bolilor de splină, zeama consumându-se dimineața pe stomacul gol, iar prunele uscate, seara. Zeama de la prunele uscate și fierte se dădea copiilor contra paraziților intestinali. Cojile de prun și de stejar se fierbeau cu puțină sămânță de cânepă și ceaiul se ținea în gură contra durerilor de dinți. La convalescenți se dădea zeama de prune uscate. Oțetul de prune se folosea la fricțiuni și oblojeli, împotriva răcelilor, junghiurilor, durerilor de cap.” (Gheorghe Grigore)
Sirop de prune
100 g pulpă de prune se macerează în alcool de 60 de grade (150 ml). Se lasă 24 de ore la macerat într-un recipient închis la culoare, cu capac. Separat se face un sirop din 330ml apă și 770 g zahăr sau miere. Acest sirop se toarnă peste prunele macerate și se lasă acest amestec 8-10 zile la macerat la temperatura camerei. Se consumă 1 lingură dimineața, înainte de masă.
Prăjitură cu marmeladă de prune
Ingrediente: 500 g făină, 300 g unt, 4 linguri zahăr, 2 ouă întregi și un albuș, jumătate de pahar de smântână, zeama și coaja rasă de la o jumătate de lămâie, prune proaspete și marmeladă.
Mod de preparare: Se face o grămadă fin făină în mijlocul căreia se pun zahărul și cele două ouă întregi, apoi untul. Se adaugă zeama de lămâie. Se frământă încet. Se întinde o foaie, care se așază în tavă. Pe ea se pun prune proaspete, tăiate pe jumătate. Se adaugă marmelada și albușul bătut spumă cu coaja rasă de lămâie. Se coace la foc potrivit. După ce se scoate, se taie romburi și se pudrează cu zahăr vanilat cu scorțișoară.
Te invit să citești și despre struguri. Mai multe articole despre sănătate găsiți la rubrica Stil de viață.
Mihaela Mușetescu