Prunele sunt ideale pentru detoxifierea organismului

0
390

pruneleCât de sănătoase sunt prunele

Prunele – Elimină toxinele și mențin ficatul sănătos

Prunele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale (sodiu, potasiu, calciu şi fier), precum şi în acizi organici, protide şi celuloză. Acestea ajută la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului şi energizarea întregului organism. Bogăţia de fibre pe care le conţin accelerează tranzitul intestinal. Fibrele fac din prune unele dintre cele mai eficiente şi igienice laxative naturale.

Cei care nu pot ţine cura şi suferă de colon iritabil pot mânca 5-10 prune dimineaţa, pe stomacul gol. Sau cu 30 de minute înainte de masă. De reţinut faptul că o mai mare saţietate se obţine dacă, pe lângă prune, se consumă şi o felie de pâine cu tărâţe.

La iarnă, când nu veţi mai avea prune proaspete, puteţi apela la cele uscate. În caz de constipaţie, acestea se înmoaie în prealabil în apă, timp de şase-opt ore, apoi se consumă.

Previn ateroscleroza și scad colesterolul

E bine de ştiut că prunele ajută inima să funcţioneze corect. Ele întăresc pereţii vaselor sangvine, ferindu-ne astfel de formarea periculoaselor cheaguri de sânge, de arteroscleroză, embolii pulmonare ori de anevrisme cerebrale.

De asemenea, consumul săptămânal de prune ajută la scaderea colesterolului rău.

Alungă oboseala și nervozitatea

Cura cu prune, de trei zile sau de două săptămâni, alungă oboseala şi tratează stările de nervozitate. Aceste fructe cresc eficienţa memoriei şi a capacităţii de concentrare. Din acest motiv, sportivilor de performanţă sau persoanelor cu un program solicitant li se recomandă prune sau suc/compot de prune ca desert la mesele principale ale zilei.

Mențin sănătatea ochilor

Studii din ultimul deceniu publicate în „Arhivele de Oftalmologie” şi în alte reviste medicale din lumea întreagă, dovedesc beneficiile consumului de fructe în prevenţia degenerescenţei maculare.

Prunele sunt bogate în vitamine care protejează ochii. Au betacaroten (precursorul vitaminei A), vitamina E (previne cataracta și glaucomul), vitamina C.

Cules de Alina Magdici

Sursa doctorulzilei.ro

Citiți și despre alte fructe și legume la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.