Proprietățile curative ale culorii albastru
Albastrul, culoare complementară a spectrului vizibil, rezultă din combinarea în părți egale de verde și violet. Suma sinergică a acestor două culori dă un amestec regenerativ și crește funcția de autoapărare a organismului.Această culoare este indicată în cazul infecțiilor de orice fel și mai ales în cazurile însoțite de febră. Albastrul produce oxigenul necesar pentru neutralizarea excesului de carbon și hidrogen.
Albastrul reduce căldura excesivă a corpului și se opune efectului de încălzire al culorii roșu. Albastrul produce un efect calmant și de împrospătare asupra sistemului nervos, permite depășirea acceselor de egoism și deschide poarta intuiției și compasiunii. Albastrul acționează totuși într-un mod pozitiv asupra asimilării și asupra sângelui, pe care le fortifică.
Efecte fizice favorabile în următoarele cazuri:
Dureri de cap, stări de vomă, tuse, probleme ale gâtului (angine, laringite, faringite), infecții, stări de febră, inflamații ale ochilor, crize acute de reumatism, dureri de dinți, spasme ale stomacului, epilepsie, căderea părului, probleme ale pielii, insomnie, arsuri, mușcături, bufeuri, ulcer stomacal, dureri vertebrale acute.
Contraindicații la tratamentul cu albastru: guturai, degerături, frisoane, hipertensiune, paralizii, reumatism.
Purtatul hainelor albastre poate favoriza depresia, constipația și oboseala.
Efectele asupra emoțiilor: induce starea de pace și liniște, favorizează deșteptarea intuiției, permite combaterea egoismului, aduce armonie în relațiile interumane.
Proprietățile curative ale culorii indigo
Indigoul este o culoare foarte activă, cu tendințe reci și astringente, a cărei principală utilitate constă în puterea ei anestezică. Indigoul stimulează glandele paratiroide și calmează tiroida. Acțiunea sa anestezică ar conduce la o oarecare lipsă de sensibilitate datorată nu inconștientului, ci mai degrabă unei ridicări a conștientului, care permite uitarea corpului fizic.
Efecte fizice favorabile ale folosirii culorii indigo: toate tipurile de dureri, probleme ale celor cinci simțuri, tulburări de vedere, sângerări ale nasului, vâjâit în urechi, nefrite, otite, oreion, tulburări ale auzului, insensibilitatea gustului.
Contraindicații la tratamentul cu indigo: nu sunt contraindicații majore.
Efecte asupra emoțiilor: stimulează acuitatea celor cinci simțuri, stimulează intuiția, calmează excitația mentală.
Proprietățile curative ale culorii violet
Violetul stabilește un raport strâns între splină și energia vitală. Există o acțiune calmantă asupra inimii, și purificatoare asupra sângelui. Elimină toxinele și stimulează producerea de leucocite, celule ale apărării organismului. Acțiunea sa emoțională contribuie la eliminarea urii, a iritabilității, a furiei și calmează emoțiile violente.
Violetul permite de asemenea, scăderea considerabilă a angoasei și a fricii.
Efecte fizice ale folosirii culorii violet: probleme ale splinei, indigestii cronice (senzație de încetineală și somnolență după somn), tulburări ale vezicii, cistite, rahitism, osificare insuficientă, meningită, probleme ale rinichilor, lumbago cronic, sciatică cronică, probleme reumatismale cauzate de frig și de umiditate, cădere a părului, iritații ale pielii, epilepsie, pneumonie (adjutant), tuse uscată, astm.
Contraindicații la tratamentul cu violet: nu există contraindicații majore.
Efecte asupra emoțiilor: iritare nervoasă, furie reținută sau exprimată, gelozie, sentimente de ură, teamă fără motiv, angoasă.
Proprietățile curative ale culorilor compuse
Albastru turcoaz
Utilizată sinergic, proprietățile albastrului și pe cele ale verdelui: acțiune tonică generală, activează regenerarea pielii după arsuri, șocuri, traumatisme, dureri violente și bruște.
Acțiune psihică:calmant și odihnitor după eforturile intelectuale.
Citron
Culoarea citron asociază o acțiune de stimulare și una de dezintoxicare. Cortexul și timusul sunt activate de culoarea citron care este considerată și un important stimul al energiei vitale.
Recomandată pentru: dezintoxicare, vitalitate, elimină oboseala, stimulează oasele (asociată sulfului și fosforului), congestie, blocaj și congestie a ficatului (ficat obosit, leneș), ochii roșii, gust amar în gură, puncte strălucitoare în fața ochilor, vertijuri și amețeli (simultan, adjutant excelent in tratamentul cancerului, acțiune asupra timusului în cazuri de mongolism sau cretinism, stimulare a sistemului nervos central pentru memorare și concentrare, probleme ale vezicii biliare.
Purpuriu
Acțiune analgezică: combate febrele, are efect hipnotic și calmant, iritații ale pielii, eczeme, mici inflamații locale, stimulează sistemul venos (circulația de reflux – sîngele albastru), acționează ca diuretic și curăță rinichii de toxine, efect pozitiv și calmant asupra emoțiilor.
Stacojiu
Cotrar purpuriului, stacojiul are acțiune stimulatoare: a inimii, a activității rinichilor, a sistemului arterial (sângele roșu).
Practicienii care utilizează cromoterapia sunt puțini numeroși. Culorile pot fi folosite eficient de fiecare dintre noi, acasă, la complementarea tratamentului dat de medic sau pur și simplu cu titlu de prevenție. Vă oferim mai jos metodele simple și practice ale cromoterapiei, în ordinea crescătoare a eficienței lor:
- Purtarea hainelor colorate
- Alimentația
- Helioterapia
- Purtarea pietrelor semiprețioase
- Folosirea sticlelor colorate
- Lampa individuală de cromoterapie
- Vizualizarea culorilor curative.
”Culorile și sănătatea”, Gerard Edde
Jurnal Spiritual