Tulburările de sănătate și bolile sunt rezultatul unui dezechilibru, a unei lipse de armonie care își poate găsi originea în greșelile de igienă a vieții sau în loviturile destinului: greșeli alimentare, lipsa de exercițiu, emoții negative, accidente ….
Culorile, împreună cu alte terapii naturale, permit energiei noastre vitale să ușureze creșterea capacității de autovindecare.
Pentru a înțelege aceste lucru, facem din nou apel la știința medicală tradițională.
Corpul, leagăn al sufletului, este alcătuit din cinci elemente care trebuie să se regăsească într-un echilibru corect din care rezultă sănătatea fizică și mentală. Aceste cinci elemente sunt: focul, apa, pământul, metalul, lemnul.Fiecare element corespunde unei vibrații sonore, anumitor alimente și vibrații luminoase.Dacă unul din aceste elemente este slăbit, trebuie stimulat prin intermediul vibrației luminoase (culoare), vibrație sonoră (sunet) sau vibrația unor alimente sau plante (fitoterapie).
Pentru cromoterapie se folosesc pur și simplu geamuri filtrante, prin care lumina solară se colorează. La aceasta sunt expuse apoi diverse părți ale corpului , o anumită durată de timp.Se folosesc, de asemenea, pe cale internă, uleiuri vegetale sau apă care a fost păstrată în sticle colorate în nuanța corespunzătoare. Culorile au influență fizică, emoțională și psihică asupra ființei noastre.
Proprietățile curative ale culorii roșu
Roșu corespunde elementului foc și este stimulentul căldurii interioare, indispensabilă vieții. Roșul stimulează nervii, sângele și combate efectele nocive ale frigului.
Efecte fizice favorabile în următoarele cazuri: degerături, guturai, frisoane, bronșite, anemii, dureri reumatismale agravate de vremea rece, diaree, constipații din cauza atoniei digestive intestinale, neurastenie, tuberculoză.
Contraindicații la tratamentul cu roșu: temperamentele sangvine, hipertensiune, temperamente colerice sau isterice, febră ridicată, tulburări mentale.
Efecte asupra emoțiilor: stimulează spiritul pentru probe de scurtă durată (examene, competiții).
Proprietățile curative ale culorii oranj
Iată încă o culoare tonifiantă pe care doctorul Mac Naughton a numit-o „culoarea antioboseală”. Oranjul amintește de culoarea soarelui; această culoare complementară este formată din ¾ roșu și ¼ verde. În comparație cu roșul, oranjul este o culoare moderată, cu o acțiune mai blândă, ea putând fi, așadar, folosită mai des.
Oranjul stimulează sistemul respirator și ajută la fixarea calciului.Induce optimismul iar acțiunea lui antispasmodică este incontestabilă (crampe, dureri datorate tensiunilor sau stresului); oranjul permite armonizarea vitalității fizice cu optimismul mental, fortificând energia corpului.
Efecte fizice favorabile în următoarele cazuri: afecțiuni ale plămânilor, capacitate respiratorie redusă, bronșită, astm, guturai cronic, hipertiroidie (prin acțiunea sa tonică asupra paratiroidelor), prevenția tumorilor maligne; stoparea menstrei, lactație insuficientă după naștere, calculi biliari, probleme ale rinichilor.
Contraindicații la tratamentul cu oranj: nu există contraindicații notabile.
Efectele asupra emoțiilor: crește optimismul; sistemul nervos central, favorizează buna relație între corp și spirit, crează senzația de bine.
Proprietățile curative ale culorii galben
Galbenul este o culoare care stimulează sistemul nervos central, energia digestivă și tonusul muscular. Această culoare complementară este formată din jumătate roșu și jumătate verde; ea combinăașadar efectele tonice și regenerative ale acestor două culori fundamentale. O acțiune pozitivă a galbenului este cea exercitată asupra tratamentului intestinal și asupra tuturor funcțiilor digestive (mai ales asupra ficatului și a vezicii biliare).
Producerea sucurilor digestive crește simțitor (secreții stomacale, bilă, salivă). O altă acțiune importantă, observată de doctorul Mac Naughton, este cea exercitată asupra sistemului limfatic, al cărui rol principal este de a curăța sângele de impurități. Pentru medicina tradițională, galbenul stimulează creierul și nervii.
Efectele fizice favorabile în următoarele cazuri: constipație, paralizii, balonări abdominale, oboseala ficatului, vezică biliară atonică, reumatisme musculare, eczeme; indigestii cronice, dureri de cap și migrene, sânge contaminat, paraziți intestinali.
Contraindicații la tratamentul cu galben: stare de excitație mentală, isterie, palpitații cardiace, bacterii patogene, furie, alcoolism, inflamații dureroase.
Efecte asupra emoțiilor: stimulează creierul și intelectul (examene), stimulează nervii, depresiile, oboseală mentală, melancolie.
Proprietățile curative ale culorii verde
Această culoare a fost considerată periculoasă în anumite epoci din trecut.Verdele este totuși culoarea ”sângelui vegetal”, a clorofilei și, de asemenea, a carbonului, unul dintre compușii cei mai activi și cei mai importanți ai planetei noastre.Verdele este o culoare care permite o bună armonizare a tulburărilor energetice. Verdele este o culoare negativă care împrospătează și calmează.
Totuși această culoare trebuie folosită cu prudență și nu este indicat să te îmbraci sau să te înconjuri pentru un timp prea indelungat cu verde, pentru că acest lucru ar putea induce stări de invidie și gelozie.
Verdele reduce tensiunea sangvină și purifică sângele și țesuturile de germeni și bacili.Dar rolul său principal este să ajute la debarasarea de problemele mentale sau emoționale importante.
Efecte fizice favorabile în următoarele cazuri: insomnie, tulburări emoționale profunde, dureri de spate, iritabilitate, hipertensiune, probleme venerice, furie datorată bolilor de ficat; furia alcoolicilor.
Contraindicații la tratamentul cu verde: nici una, înafară de faptul că această culoare nu trebuie folosită prea mult timp.
Efectele asupra emoțiilor: înlătură insomnia, calmează nervozitatea și atacurile de furie; calmează tensiunea nervoasă; regenerează fizic și mental; ”schimbă ideile”, calmează nervii.
”Culorile și sănătatea”, Gerard Edde
Jurnal Spiritual