Proiect interreligios la Berlin: creștini, evrei și musulmani ar urma să se roage sub același acoperiș

0
131

imageResizeUn proiect al credincioșilor berlinezi urmărește colectarea a 43,5 milioane de euro pentru construirea unui lăcaș de rugăciune unic în lume, în care ar urma să-și desfășoare ceremoniile religioase creștini, evrei și musulmani.

Clădirea ar urma să fie ridicată în Petriplatz, la Berlin, până în 2018. Ea nu ar fi nici biserică, nici sinagogă, nici moschee, dar le-ar ține locul celor trei în același timp.

Această ‘casă de rugăciune și învățătură’ — cum o numește asociația care promovează proiectul, în absența unei denumiri pentru un lăcaș fără echivalent cunoscut — a fost imaginată de comunitatea protestantă din Berlin, la sfârșitul anilor 2000.

‘În 2007, săpături arheologice sub Petriplatz au scos la lumină fundațiile a patru biserici’, a relatat pentru AFP Roland Stolte, unul dintre cei doi reprezentanți protestanți în consiliul de administrației al asociației.

Municipalitatea a atribuit terenul comunității protestante și ‘am vrut să resuscităm acest loc, nu construind o nouă biserică, ci construind un lăcaș care să spună ceva despre viața religiilor din prezent din Berlin’, a continuat Stolte.

Dintre cei 3,4 milioane de locuitori ai capitalei germane, 18,7 % se declară protestanți, 8,1 % musulmani, 0,9 % evrei (și peste 60 % fără religie), potrivit unor date oficiale din 2010.

‘Ne-am gândit că există o nevoie foarte mare de coabitare pașnică între religii’, a subliniat el.

Ideea unui lăcaș în care să vină să se roage nu doar creștini, ci și evrei și musulmani s-a născut din această reflexie.

‘Încă de la început, noi am vrut ca acest proiect să fie interreligios, nu un lăcaș construit de creștini în care să vină să i se alipească evrei și musulmani’, a subliniat pastorul Gregor Hohberg, responsabil al comunității protestante din Petriplatz, care împarte cu rabinul Tovia Ben-Chorin și cu imamul de origine turcă Kadir Sanci încadrarea spirituală a lăcașului.

‘Când îmi făceam studiile de teologie musulmană la Frankfurt, am văzut în orașul vecin Darmstadt o biserică catolică și o biserică protestantă sub același acoperiș. I-am spus preotului că ar fi formidabil dacă ar avea într-o bună zi un lăcaș comun cu musulmanii. Dar preotul mi-a răspuns: ?Răbdare, nouă asta ne-a luat 600 de ani !”, a povestit imamul Sanci pentru AFP.

Numeroase probleme în care arhitectura se încrucișa cu teologia s-au pus pentru a inventa acest lăcaș, a recunoscut arhitectul Wilfried Kuehn, al cărui proiect a fost ales în 2011.

‘Era o provocare să vrei să combini diferența și universalul. Era vorba să nu amesteci religiile, favorizând în același timp o recunoaștere mutuală’, a detaliat el.

‘După o îndelungată reflecție, noi n-am vrut să facem un lăcaș de rugăciune comun pentru că acesta risca să-i șocheze mai întâi la oameni în loc să-i atragă. Iar noi vrem tocmai să ne adresăm celor mai conservatori, pentru a arăta că dialogul interreligios este nu numai posibil, ci și important’, a argumentat Hohberg.

În noul edificiu, care va relua fundațiile bisericii neobaroce Sfântul Petru, distrusă în 1964 de regimul comunist al fostei Republici Democrate Germane, fiecare religie va avea un spațiu de rugăciune echivalent, la același etaj, și cele trei săli se vor deschide spre o sală comună în care credincioșii își vor putea încrucișa pașii și schimba câteva cuvinte.

Pentru realizarea proiectului, mai trebuie depășit un obstacol major: colectarea 43,5 milioane de euro necesari finanțării lucrărilor.

O campanie în acest sens a fost lansată marți prin internet, donatorii putând să cumpere una mai multe ‘pietre’ în valoare de câte 10 euro fiecare.

‘Vrem ca acest proiect să vină de jos. Am căutat parteneri locali (comunitatea evreiască din Berlin, o asociație musulmană ‘Forumul pentru dialog intercultural’) pentru a nu implica eșaloanele superioare ale ierarhiei religioase și a evita interferențele politice’, a explicat Stolte.

Din același motiv, donațiile au fost plafonate la 1% din total (435.000 de euro), a precizat el.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.