O nouă ediţie a celui mai longeviv program de promovare a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti începe la Braşov

0
116

Miercuri, 4 iulie 2018, la Universitatea „Transilvania” din Brașov, va avea loc deschiderea celei de-a 24-a ediții a Cursurilor de limbă, cultură și civilizaţie românească, cel mai longeviv program de promovare a limbii române, organizat de Institutul Cultural Român. Programul din acest an cuprinde 60 de ore de cursuri intensive de limbă română și o serie de prelegeri pe tematici diferite. Prelegerea de limba română va fi susținută de Membrul corespondent al Academiei Române – Gheorghe Chivu, cea de istorie – de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, cea de antropologie culturală – de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun, iar cea de cinematografie – de criticul de film Irina Margareta Nistor. De asemenea, cursanţii vor avea o întâlnire cu scriitoarea și criticul literar Ioana Pârvulescu. De două ori pe săptămână vor avea loc ateliere de creaţie: jurnalism şi publicitate, gastronomie şi actorie.

Programul de documentare culturală le oferă participanţilor excursii la Fundata, pe Transfăgărășan, unde va avea loc o oră atipică, numită „româna la înălțime”, la Alba Iulia și la Viscri. De asemenea, vor avea loc vizite ghidate în Cetatea Braşovului, concursuri interactive cu premii în incinta oraşului vechi, cine festive, petreceri tematice și o seară internațională în care este sărbătorit multiculturalismul acestui eveniment.

La ediţia din acest an participă 34 de cursanți veniți din Marea Britanie, Portugalia, Italia, Spania, Belgia, Belarus, Republica Moldova, Germania, Elveția, Slovenia, SUA, Canada, Brazilia, China etc. O parte dintre participanți se află la a doua, a treia sau a patra participare, dovedind un entuziasm autentic pentru acest program. Printre aceștia, domnul Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la Universidade Federal do Rio Grande do Norte, din Natal (Brazilia), participă pentru a șasea oară la Școala de vară. După prima sa călătorie în România, în 2013, a organizat în Brazilia un curs opțional de limba română la care s-au înscris, în primul an, 70 de studenți.

             Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească, unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii şi culturii române din țară, se desfășoară în acest an în perioada 04 – 28 iulie 2018. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Centrul Cultural Reduta.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă