Profesorii de religie, angajați doar după binecuvântare

0
174

patriarhul_daniel_remus_pricopie_protocol_41345500Profesorii de religie din învățământul preuniversitar vor fi încadrați cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, este una dintre prevederile protocolului semnat, joi, între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte. 

 Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat joi, 29 mai, un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar, precizează un comunicat de presă postat pe site-ul edu.ro.

Potrivit sursei citate, „protocolul stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase”.

Astfel, programele școlare pentru disciplina religie – cultul ortodox, vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte, iar manualel vor fi avizate de Patriarhia Română.

De asemenea, „în vederea perfecţionării actului educaţional şi pentru o implementare eficientă a cooperării în domeniul învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar”, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Patriarhia Română îşi vor comunica reciproc, semestrial şi ori de câte ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de îmbunătăţire a învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar. „Reprezentanţii Patriarhiei Române/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Un alt aspect reglementat de prezentul acord îl reprezintă încadrarea personalului didactic pe catedre de religie – cultul ortodox în unităţi de învăţământ preuniversitar. Astfel, încadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare”, se mai precizează în comunicat.

Protocolul semnat joi vizează și învățământul universitar din domeniu, fiind precizat că înființarea, restructurarea sau lichidarea facultăților sau departamentelor de teologie ortoodoxă se fac la solicitarea chiriarhului, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi de Senatul universităţii, cu respectarea autonomiei universitare.

Sursa: dcnews.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.