Procesul de fierbere poate fi inversat

0
289

desfierbeV-ați gândit vreodată să „desfierbeți” un ou?

Ei bine, oamenii de știiță au făcut-o.

Ouăle sunt alimente bogate în proteine, albușul conține proteine în proporție de 12% iar  gălbenușul, în jur de 16%.

Proteinele sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi care sunt pliate și aranjate într-un mod foarte specific- ceea ce determină anumite proprietăți. Dar când oul este supus unor modificări de temperatură, de exemplu, lanțurile sunt perturbate iar proteinele se destramă și se încurcă. Acest proces, denumit denaturare este motivul pentru care albușul își schimbă caracteristicile prin preparare termică.

O echipă de cercetători de la  Universitatea din California au dezvoltat o tehnică nouă prin care pot să inveseze procesul de fierbere al unui ou. Deși la prima vedere pare a fi un truc, această metodă inovatoare poate deschide noi orizonturi în ceea ce privește cercetările pentru tratamente împotriva cancerului informează Science Times

Într-un studiu publicat în revista de specialitate ChemBioChem, Grigore Weiss, profesor de biochimie la Universitatea din California, descrie un proces cu ajutorul căruia proteinele din albuș care de desfac în procesul de fierbere se pot replia.

În cadrul experimentului cercetătorii au fiert un ou timp de 20 de minute la o temperatură de 90 de grade Celsius. Ei au adăugat apoi uree, pentru a pentru a lichefia materialul solid și a descompune proteinele. Dar, în această etapă, chiar dacă albușul a fost lichefiat, proteinele sunt încă încurcate și inutilizabile. De aceea, pentru pentru a readuce albușurile la forma lor naturală, oul a fost introdus, pentru câteva minute, într-o centrifugă.

Dispozitivul a fost creat de profesorul Colin Raston, de la Universitatea Flinders din Australia.

Scopul cercetătorilor a fost de a readuce în stare de funcționare lizozimul una din enzimele importante din albuș, cunoscută pentru proprietățile sale bactericide și imunostimulatoare.

Profesorul Weiss subliniază că acest proces este un avantaj financiar pentru industria biotehnologiei deoarece are potențialul de a reduce costurile asociate cu producerea de anticorpi terapeutici utilizați în tratamentele împotriva cancerului.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here