Sfaturi pentru îmbunătățirea imunității

0
190

probioticeProbiotice și prebiotice – Protejarea florei intestinale – Sistemul imunitar

Sistemul nostru digestiv găzduiește miliarde de bacterii vii, care alcătuiesc microflora intestinală. Pentru menținerea și îmbunătățirea imunității este esențial ca, la nivelul florei intestinale, să existe un echilibru între bacteriile „prietenoase”, numite probiotice, și cele patogene.

Specialiştii ne dau câteva sfaturi esențiale pentru a îmbunătăți apărarea naturală a organismului.

1. Consumați fructe și legume la fiecare masă

Acestea abundă în fibre specifice, numite prebiotice, care rămân nedigerate de enzimele digestive. Ele ajung intacte în colon, unde hrănesc bacteriile benefice — probioticele. Pentru a ne asigura necesarul de prebiotice trebuie să mâncăm 2-3 fructe și 400-600 de grame de legume zilnic. Dintre legume nu trebuie să uităm prazul, varza, inclusiv varza murată, brocoli, sparanghelul, fasolea verde, sfecla, ceapa, usturoiul. Acestea sunt recunoscute pentru cantitatea mare de prebiotice conținute. Încercați să mâncați cât mai multe fructe și legume în stare crudă sau cât mai puțin preparate termic.

2. Optați pentru cereale integrale

Produsele cerealiere ne asigură un aport semnificativ de fibre, cu condiția de a nu fi rafinate. De aceea, este bine să alegem pâine integrală, cu multicereale, paste integrale, orez brun. Să nu uităm de cerealele despre care nutriționiștii vorbesc mult în ultima vreme: guinoa, hrișcă, bulgur.

3. Un iaurt în fiecare zi – probiotice

Laptele fermentat sub formă de iaurt, kefir, sana conține bacterii lactice și bifidobacterii. Ele nu sunt altceva decât principalele probiotice aflate la nivelul florei intestinale. Spre exemplu, kefirul conține cel puțin 30 de specii de bacterii lactice.

Persoanele care manifestă intoleranță la lactoză pot consuma, fără grijă, kefir, deoarece lactoza (zahărul din lapte) fermentează și este transformată în acid lactic chiar sub acțiunea probioticelor. În schimb, persoanele alergice la proteinele din lapte nu pot consuma nici kefir, nici alt sortiment de iaurt, și atunci acestora li se recomandă suplimentarea cu probiotice.

4. Evitați carnea roșie

Deoarece favorizează producția de toxine în timpul digestiei și generează procese de putrefacție, carnea roșie consumată în exces poate perturba echilibrul florei intestinale. Ca surse de proteine de calitate, nutriționiștii recomandă peștele, carnea de pui, de curcan, dar și cele de origine vegetală din leguminoase (mazăre, fasole, linte, soia).

5. Spuneți STOP factorilor care dezechilibrează flora intestinală

Stresul, alimentația nesănătoasă, abuzul de medicamente (în special antibioticele) cauzează dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecții repetate, acnee, micoze, tulburări digestive (diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil), oboseală și stări depresive inexplicabile. Soluția? Probioticele vă pot ajuta să faceți față stilului actual de viață.

6. Urmați o cură cu probiotice și prebiotice

În această perioadă, pentru a vă apăra de infecțiile de sezon, urmați o cură cu probiotice și prebiotice timp de o lună. Un studiu prezentat în cadrul Congresului European Respiratory Society (2010) a demonstrat că riscul infecțiilor de sezon se poate reduce cu 25% prin administrarea unui supliment simbiotic pe bază de probiotice de la Institutul Rosell, prebiotice și vitamina C. Luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, un pliculeț cu probiotice și prebiotice constituie un adevărat scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

7. Alegeți un probiotic eficient

Pentru a fi siguri că optați pentru un produs eficient, este indicat să țineți seama de numărul probioticelor conținute pe fiecare doză. Spre exemplu, probioticele Institutului Rosell și-au dovedit eficiența administrate zilnic în concentrație de 3 miliarde de bacterii vii, liofilizate/100 mg.

8. Protejați-vă flora intestinală 

Administrarea unui preparat probiotic este absolut necesară atât pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice, cât și pentru tratarea diareei infecțioase.

Ana Grama

Citiți mai multe articole de la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.