Primul timbru din lume, la 175 de ani de apariţie

0
290
Primul timbru
Primul timbru din lume, la 175 de ani de apariţie
Romfilatelia lansează o emisiune filatelică prin care sărbătoreşte un eveniment de marcă din domeniul filatelic – 175 de ani de la apariţia primului timbru din lume, cunoscut sub numele de Penny Black, invenţie britanică ce a revoluţionat comunicaţiile.

„Într-o epocă în care comunicarea este mai importantă decât oricând, această invenţie merită sărbătorită, Romfilatelia realizând cu acest prilej emisiunea de mărci poştale Expoziţia Filatelică EUROPHILEX Londra 2015. Proiectul are o dublă semnificaţie. El marchează această importantă aniversare filatelică. Momentul readuce în atenţia publicului Expoziţia Mondială de Filatelie Londra ’90. Este una dintre cele mai mari expoziţii din domeniu de la acea vreme, prin care s-au celebrat 150 de ani de la apariţia Penny Black”, potrivit unui comunicat al Romfilatelia.

Emisiunea de mărci poştale este un supratipar. Sunt readuse în prezent atât evenimentul din 1990, cât şi coliţa emisă de România cu acea ocazie. Totodată, emisiunea face trimitere şi la actuala expoziţie, EUROPHILEX 2015. Acesta este un eveniment de marcă în calendarul filatelic internaţional. De altfel, este prima expoziţie organizată la Londra, care va avea loc sub patronajul FEPA, Federaţia Asociaţiilor Filatelice Europene.

Coliţa înfăţişează în fundal imaginea Palatului Alexandra din Londra, locaţia expoziţiei din 1990, ce are valoare istorică.

Clădirea, iniţial denumită „Palatul Poporului”, a fost redenumită pentru a o comemora pe Prinţesa de Wales, Alexandra a Danemarcei. Aceasta s-a căsătorit cu Prinţul Edward, pe data de 10 martie 1863. Aceasta face trimitere către primul timbru din lume, faimosul Penny Black. Se face trimitere şi către primul timbru românesc, Capul de bour, de 27 parale.

Elementele de supratipar, regăsite pe coliţă, ilustrează în folio aur Capul de bour, 27 parale, noul eveniment sărbătorit, EUROPHILEX 2015, locaţia sa, Londra, precum şi noua valoare a timbrului, 9,10 lei.

Proiectul filatelic este alcătuit din coliţa dantelată şi plicul prima zi a emisiunii.

Emisiunea de mărci poştale „Expoziţia Filatelică EUROPHILEX Londra 2015” va putea fi achiziţionată de miercuri de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Prima zi a emisiunii coincide cu deschiderea Expoziţiei Filatelice EUROPHILEX 2015. Ea se va desfăşura în perioada 13-16 mai. Romfilatelia participă şi reprezintă România pe întreaga durată a evenimentului.

Totodată, pentru a marca strânsele relaţii diplomatice dintre România şi Marea Britanie, aflate în 2015 la aniversarea a 135 de ani de prietenie şi colaborare, Romfilatelia a emis un produs filatelic aniversar, întregul poştal dedicat acestui moment.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.